Zahra Karimyn kolumni – Äidin toive: Haluan tyttäreni kouluttautuvan

Mielipide
Zahra Karimy
Antti Kyrö

Olen ollut kiinnostunut tyttöjen ja naisten oikeuksista aina. Juureni ovat Afganistanissa ja siitä syystä naisten oikeuksien puolustaminen on lähellä sydäntäni.

Valmistuttuani keväällä 2021, päätin lähteä Afganistaniin kuvaamaan dokumenttia naisten oikeuksista. Matkani katkesi odotettua nopeammin, ja Taleban valtasi kaupungin pian lähtöni jälkeen.

Talebanin myötä tytöiltä on nyt evätty oikeus opiske­luun seitsemännen luokan jälkeen. Tämä kuulostaa absur­dilta, en pysty kuvittelemaan miltä minusta tuntuisi, jos en olisi saanut opiskella. En olisi koskaan päässyt lukioon ja toteuttamaan unelmiani. Opiskelin erityislukiossa yhteis­kunta-­ ja talouslinjalla, missä sain oppia enemmän omista oikeuksistani. Olen sitä mieltä, että kouluttautuminen on avain tasa­-arvoon.

Afganistanilaisten tulevaisuus näyttää tällä hetkellä hei­kolta ja epävarmalta, erityisesti tyttöjen ja naisten kannalta. Taleban on jo rajoittanut tyttöjen ja naisten oikeuksia ja vie­ nyt naisilta oikeuden poistua kodeistaan ilman miespuolista lähisukulaista kuten aviopuolisoa, veljeä tai poikaa.

Keskustelin Afganistanissa useiden äitien kanssa. Huo­masin heistä jokaisen toivovan tyttärelleen mahdollisuutta käydä koulua ja opiskella yliopistossa, ja vasta sen jälkeen avioitumista. Syyksi he kertoivat toivovansa tyttärilleen eri­laista elämää kuin millainen heillä itsellään on ollut.

Myös ystäväni ovat huolissaan omasta tulevaisuudestaan. Taleban on hallinnut Afganistania jo kerran, kaksikymmentä vuotta sitten. Nyt ystäviäni pelottaa vanhoillisen ääriliikkeen paluu. Heidän toivomuksensa on, ettei kansainvälinen yhteisö unohtaisi heitä, vaan tekisi parhaansa, jotta jokaisella nuorella tytöllä olisi oikeus tulevaisuuteen.

Suomessa uutisointi Afganistanin tilanteesta on vähitellen hiipunut. Talebanin hallintoa ei tule missään nimessä tunnustaa, eikä Afganistanin tyttöjä ja naisia unohtaa. Kahdenkymmenen vuoden edistysaskeleet tasa-­arvossa ovat nyt jo unohtuneet. Kansainvälinen yhteisö on ollut mukana Afganistanin tasa­-arvon rakentamisessa, joten annammeko me Talebanin nyt voittaa? Emme saa antaa meille itsestään selvien asioiden muuttua toisille mahdottomaksi.

Kolumnin kirjoittaja Zahra Karimy on toimittaja ja aktivisti, joka tykkää luonnossa lenkkeilemisestä ja teen juomisesta.

Jaa: