Ozan Yanar: Vihreät on ympäristöasioiden ykköspuolue

Henkilöt, Ilmiöt ja yhteiskunta, Jutut

Ozan Yanar (s. 1987) on vihreiden kansanedustaja Helsingistä. Hän opiskelee taloustiedettä Helsingin yliopistossa. Veimme Yanarin kahville Ravintola Rytmiin. Sitä pidetään Helsingin vihreiden kohtaamispaikkana aivan Kallion ja punavihreän kuplan ytimessä.

Robert Sundman
KUVA: Nick Tulinen

Jos eduskunnan alla lepäävä Arkadianmäki olisi Ankkalinna, Ozan Yanar saattaisi olla sen Hannu Hanhi. Hän ei ole ärsyttävän nenäkäs menestyjä, mutta monelle tuoreelle kansanedustajalle parlamenttiin pääseminen on vaatinut vuosien työn. Yanarin nousukiito sen sijaan on tapahtunut poikkeuksellisen nopeasti.

Hän myöntää sen itsekin.

”Mä liityin puolueeseen vuoden 2013 loppupuolella. Kahden päivän päästä liittymisestä mut valittiin Helsingin vihreiden hallitukseen”, Yanar naurahtaa.

Pian tämän jälkeen kaverit kysyivät, koska pääsisivät jakamaan Yanarin flaikkuja. Siksi hän päätti ottaa riskin.

”Tulin baarista kotiin, ja rupesin miettimään, että kohta on eurovaalit. Soitin vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettiselle ja kysyin, että oisko ihan hullu idea, jos lähtisin ehdolle. Lasse sanoi, että hei, mietitään asiaa. Ja sitten puoluehallitus nimesi mut ehdokkaaksi.”

Ja kun oli saanut epämediaseksikkäissä eurovaaleissa tuoreena kasvona hieman reilu pari tuhatta ääntä, oli syyhy seuraavan vuoden eduskuntavaaleihin jo kova. Niissä onnisti.

Vaikka olisi tietysti huijausta väittää, ettei Yanar olisi ajatellutkaan politiikkaa ennen vuotta 2013. Vuoden verran piti kuitenkin pohtia sitä, kumpaan puolueeseen taloustieteilijä lähtisi: vihreisiin vai demareihin.

”Lopulta mä koin, että juuri vihreät ottaa huomioon parhaiten myös ne ryhmät, joita nykyjärjestelmä ei ehkä ota. Me puhutaan paljon uusista työn muodoista ja esimerkiksi freelance-yrittäjyydestä. Lisäksi vähemmistöjen asiat on meille tosi tärkeitä”, Yanar kertoo.

Hänen mielestään vihreät on myös ehdottomasti ykköspuolue, jos haluaa vaikuttaa ympäristöasioihin.

”Se on meillä läpileikkaava teema. Kun tehdään kompromisseja, yleensä puolueet saa vain läpi pari juttua. Vaikka monet puolueet sanoo olevansa vihreitä, niin ympäristöasiat saattaa jäädä kuitenkin muiden asioiden jalkoihin. Vihreissä näin ei ole.”

Yanar innostuu, kun hän puhuu taloudesta tai kun häntä pyytää arvioimaan tuoretta hallitusohjelmaa. Silti hänen kanssaan harvemmin keskustellaan näistä teemoista. Useimmin ihmisiä tuntuu kiinnostavan nuoren kansanedustajan maahanmuuttajatausta.

”Ensimmäisen parin kolmen viikon aikana valintani jälkeen annoin aika paljon haastatteluja, joissa puhuttiin tosi paljon mun maahanmuuttajataustasta. Mutta kun on ollut tutkijana töissä työ- ja elinkeinoministeriössä ja uskon tietäväni aika paljon talousasioista, niin mä koen, että mulla on paljon enemmän annettavaa just niissä asioissa. Mä haluan olla asiaosaaja”, Yanar toteaa.

No, mitä mieltä Yanar sitten on tuoreesta hallitusohjelmasta?

”Eipä tätä voi kovin ozanmaiseksi hallitukseksi kutsua”, hän nauraa.

Miksi teimme jutun Ozan Yanarista? Lue Toivot-jutun intro ja muut kansanedustajahaastattelut täältä.

Jaa: