Valtteri Lehtiselle näytteleminen oli ykkönen, lukio kakkonen

Henkilöt, Jutut, Kulttuuri

Uudesta päivästä tuttu Valtteri Lehtinen päätti lukiossa, että työ tulee ennen koulua. Se teki lukiosta raskaan.


Jose Riikonen
Nick Tulinen

Kävelemme Valtteri Lehtisen kanssa pitkin Tampereen yhteiskoulun lukion käytäviä. Häntä hymyilyttää.

“Tämähän tuntuu nyt ihan kivalta paikalta!”

Ihan kivalta lukio tuntui toisinaan opiskeluvuosinakin, mutta:

“En kiistä, ettei olisi tullut turhautumista. Vihaa, raivoa, epätoivoa. Se johtui vain ja ainoastaan itsestäni.”

Nimittäin Lehtinen teki jo varhain päätöksen, että työ tulee ensin. Se teki lukiosta pakollisen asian, joka täytyi vain hoitaa siinä sivussa. Päätös teki hyvää uralle, mutta ei lukiovuosille.

 

21-vuotias Lehtinen aloitti näyttelemisen Ylellä esitettävässä Uusi päivä -ohjelmassa 7-luokkalaisena, vuonna 2010, ja lopetti vuosi ylioppilaaksi pääsemisen jälkeen, keväällä 2017. Draamasarja tulee tv:stä kolmena päivänä viikossa, joten kuvauksia oli paljon.

Siksi Lehtinen joutui olemaan paljon pois koulusta: joskus muutaman kokonaisen päivän kerrallaan, joskus joitain tunteja päivässä. Lukiosta pystyi olemaan vapaammin poissa kuin peruskoulusta.

Juuri töidensä vuoksi Lehtinen valitsi ilmaisutaitopainotteisen Tampereen yhteiskoulun lukion. Hän pystyi lukemaan hyväksi töissä saatua oppia ja siten jättämään monta ilmaisutaidon kurssia väliin.

“Ajattelin myös, että täällä ehkä ymmärretään sitä, että olen poissa näyttelemisen takia, kun siihen työhön täälläkin valmistetaan. Ja kyllä sitä onneksi ymmärrettiinkin aika hyvin, haluaisin kiittää siitä näin jälkeenpäin opettajia.”

Kaikki opettajat eivät kuitenkaan pitäneet poissaoloista.

“Äidinkielenopettaja sanoi, että jos olet paljon poissa, numerosi laskee, vaikka tekisit miten hyvin hommat. Vaihdoin sitten toiselle opettajalle, ja kaikki oli hyvin.”

Elämä jakautui kahtia, työn ja koulun välille. Lehtisen oli pakko päättää, kumpaan panostaisi, ja vaaka kallistui töiden puoleen.

“Lukio vaatii ymmärrettävästi keskittymistä ja aikaa, joten oman jaksamisen vuoksi päätös oli tehtävä. Sitten saattoi antaa itselleen anteeksi, ettei ollut niin täysillä kouluhommissa. Mutta siinä oli varjopuolensa.”

 

Lehtisen mukaan Tampereen yhteiskoulun lukio on erittäin yhteisöllinen paikka, jossa muodostuu isoja porukoita. Hän ei oikein ikinä päässyt mukaan tähän yhteisöllisyyteen, koska oli niin paljon poissa. Lehtisellä oli muutama hyvä ystävä, mutta suurta kollektiivista me-henkeä hän ei oikein koskaan tavoittanut.

“En ollut kärryillä, mitä on tapahtunut kenellekin ja näin. Ei minua kukaan missään vaiheessa torjunut, mutta jotenkin sitä itse ajautui siihen, että ei aina tunkenut mukaan keskusteluihin.”

Osasyy pidättyväisyyteen oli, että Lehtinen oli tv:stä tuttu julkkis. Hän kertoo, ettei saanut sen takia opettajilta erityiskohtelua eivätkä kaveritkaan kohdelleet juurikaan eri tavalla, mutta hän itse koki tilanteen hankalaksi.

“Sitä jotenkin yritti näyttää, että minun tilanteeni oli ihan tavallinen, vaikka ei se sitä ollut.”

Kun Uudesta päivästä tuli puhetta, Lehtinen yritti lopettaa keskustelun, koska se tuntui kiusalliselta. Hän ei halunnut tehdä numeroa työstään ja itsestään.

Lehtinen kävi lukion neljässä vuodessa, ja etenkin viimeinen vuosi oli raskas, koska kaikki vanhemmat kaverit ja ikätoverit olivat jo lähteneet koulusta.

“Se oli ehkä jopa vähän yksinäistä. Veikkaan, että monelle lukio on ollut paljon ikimuistoisempi kokemus kuin minulle.”

Joskus Lehtistä harmittaa, että asiat menivät niin kuin menivät. Silti hän ei kadu päätöstään vaan ajattelee, että töihin panostaminen oli hyvä asia. Samalla sai kuitenkin hankittua yleissivistävän koulutuksen – ja se olikin selvää, että jonkinlainen koulutus täytyy hankkia.

 

Lehtisen parhaat lukiomuistot eroavat todennäköisesti monen muun lukiolaisen parhaista muistoista.

Hänelle hienoimpia hetkiä olivat kirjoitukset. Hänestä oli ihana tunne, kun aloitti kokeen ja mietti, että nyt ei voi tehdä enää mitään muuta. Sitten se on ohi.

Hampaankoloon kirjoituksista jäi vain pitkän ranskan C, josta Lehtinen odotti parempaa arvosanaa. Vähän nolostellen hän meni opettajansa pakeille tulokset saatuaan.

“Opettaja sanoi, että kuules. Ottaen huomioon, miten paljon olit poissa, saat olla erittäin tyytyväinen”, Lehtinen sanoo ja nauraa.

Nykyään hänelle nousee välillä hymy huulille, kun lukio tulee mieleen.

“Mietin, että hitto. Selvisin siitä. Minä valmistuin.”

 

LUKIO: Tampereen yhteiskoulun lukio

Perustettu: 1895

Opiskelijoita: Noin 700

Mistä tunnetaan: Yksityisellä lukiolla on opetusministeriön myöntämä ilmaisutaidon erityistehtävä. Keväällä 2011 lukio voitti Nelosen Stage-ohjelman, jossa etsittiin Suomen parasta koulumusikaalia.

 

KUKA: Valtteri Lehtinen (s. 1996)

Lukiovuodet: 2012–2016

Opiskelumenestys: Yksi E, Yksi M, kaksi C:tä ja yksi B.

Mistä tunnetaan: Tampereelta kotoisin oleva, nykyisin Helsingissä asuva Valtteri Lehtinen on näyttelijä, radio- ja tv-juontaja ja laulaja. Hänet tunnetaan parhaiten Uusi päivä -sarjan Jani Hellemaana ja YleX-radiokanavan Bäkkäri-ohjelmasta.

 

Valtteri Lehtinen
MUISTO TÄRKEÄSTÄ PAIKASTA LUKIOSSA: “Istuin tässä penkillä, kun sain puhelun. Yleltä kysyttiin, haluaisinko lähteä tekemään YleX:n Bäkkäri-ohjelmaa. Olin silloin kolmatta vuotta lukiossa. Mietin ehkä sekunnin, soitin perään ja sanoin joo.”

Julkaistu 7.5. ilmestyneessä Improbatur 2/2018 -lehdessä Paluu lukioon -juttusarjassa, jossa tutut kasvot palaavat vanhaan opinahjoonsa.

Jaa: