Twerkkaja Neamaria Manninen: “En heiluta pyllyä ketään muuta varten”

Henkilöt

Twerkkaus on tanssilaji, joka on kasvattanut suosiotaan viime vuosina huimasti, mutta lajin harrastajat saavat myös paljon vihaista palautetta. 19-vuotias Neamaria Manninen kertoo, miksi hän rakastui twerkkaukseen.


Anita Li
 Vera Harjunalanen

Twerk on tanssityyli, jossa lantion liikuttaminen sekä pakaroiden heiluttaminen ovat tyypillisiä liikkeitä. Twerkkaus on tanssityylinä mielipiteitä jakava: monet pitävät sitä jopa halveksittavana, ja osan mielestä se alistaa naisia. Tämä johtuu pääosin tanssiliikkeiden seksualisoinnista.

19–vuotias Neamaria Manninen aloitti twerkkauksen syksyllä 2019 Tia-Maria Sokan tunneilla. Tia-Maria Sokka, joka tunnetaan myös nimellä Tinze, on vuoden 2015 twerkkauksen Suomen mestari ja näkyvä hahmo lajin harrastajien keskuudessa Suomessa.

Mannisen mukaan twerkin aloittaminen vaati hieman rohkeutta.

 “On hauskaa, että aluksi vähän oudoksuin twerkkiä ja pidin sitä jopa hieman alentavana lajina, mutta mitä enemmän tutustuin lajiin, sitä enemmän se rupesi kiinnostamaan.”

Tanssityyli on muistakin syistä mielipiteitä jakava. Twerkkaukseen liittyy myös paljon keskustelua kulttuurisen omimisen näkökulmasta, sillä twerkkauksen juuret ovat afrikkalaisissa heimotansseissa. Tanssityylin ovat tehneet tunnetuksi New Orleansin afroamerikkalaiset, jonka jälkeen Euroopan valkoiset alkoivat tienata lajilla rahaa.

Tämä on yleistä tietoa monelle twerkkiä harrastavalle. Mannisen mukaan opettajat ovat kertoneet lajin historiasta ja painottavat vahvasti sitä, että lajin alkuperäisiä harrastajia vastaan ei lähdetä kilpailemaan henkisesti.

 “Minun omakohtainen näkemykseni on, että arvostan afroamerikkalaisia twerkissä automaattisesti”. Tämän lisäksi Manninen kertoo, että he eivät käytä afrikkalaisiin kulttuureihin liittyviä asuja eivätkä mielellään pistä lettikampauksia.

Niin kuin monessa muussakin lajissa, twerkissä parasta on kannustava ilmapiiri ja oman kehityksen seuraaminen.

“Twerkkaus yhdistää tosi paljon ihmisiä. Ulkokuoresta riippumatta kaikkia kannustetaan mukaan”, kertoo Manninen. 

Twerkissä on myös paljon haasteita. Muun muassa perustekniikoiden oppiminen saattaa kestää joillain jopa vuosia.

“Riippuu ihan henkilöstä ja paljon myös kehon liikkuvuudesta ja rakenteesta, että minkälaisia liikkeitä pystyy luonnostaan tekemään ja mitkä taas vaativat enemmän harjoitusta.”

Tekniikan lisäksi twerkkiin tuo haastetta myös oman tyylin löytäminen.

“Twerkkiin voi yhdistää vaikkapa muita tanssityylejä tai ihan muita lajeja. Se tekee twerkistä haastavaa, mutta se on samalla myös parasta twerkissä, että siihen voi yhdistää ihan mitä vain”, Manninen kehuu.

Twerkkaajana Manninen on tietoinen siitä, että twerkkaus on hyvin mielipiteitä jakava laji, mutta se ei haittaa häntä juurikaan.

“Olen ehkä vähän sellainen ihminen, että tykkään tehdä asioita, joista muut eivät välttämättä tykkää tai jotka jakavat mielipiteitä.”

Manninen on saanut sekä negatiivista että positiivista palautetta twerkkauksesta. Aluksi negatiivisia kommentteja tuli paljon, mutta nykyään vihaajat ovat jättäneet asian sikseen ja palaute on suurimmaksi osaksi positiivista. Mannisen läheiset ovat suhtautuneet harrastukseen kuitenkin alusta lähtien jo kannustavasti.

Negatiivisesta palautteesta ja vihakommenteista huolimatta Manninen twerkkaa. Vihakommentit menevät toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, eivätkä vaikuta Mannisen asenteeseen. 

“En twerkkaa ketään muuta varten, enkä heiluta pyllyä ketään muuta varten.” 

Jutun kirjoittaja Anita Li on Sammon keskuslukion viestintälinjan toisen vuosikurssin opiskelija.

Jaa: