Tervemenoa lukioon: Yleissivistys auttaa nopeasti muuttuvassa maailmassa

Mielipide
Olli-Pekka Heinonen
Antti Kyrö

Hyvä uusi lukiolainen, lämpimät onnittelut opiskelupaikastasi lukiossa! Lukio tarjoaa sinulle henkevän ja eloisan opiskeluympäristön, jossa pääset kehittämään itseäsi ja vahvistamaan yleissivistystäsi.

Juuri yleissivistys on se kivijalka, jonka varaan on hyvä rakentaa elämäänsä nopeasti muuttuvassa maailmassa. Se auttaa hahmottamaan maailmaa, ymmärtämään erilaisia ilmiöitä ja ihmisiä sekä rakentamaan maailmasta entistä paremman.

Lukioajalla on keskeinen merkitys sille, millaisia suuntia otat elämääsi. Saat kokea yhdessä lukiokavereittesi kanssa lukiolaiselämän ilot ja haasteet sekä lukiokulttuurin hienot perinteet. Vaikka rakennat lukiossa pohjaa tulevaisuudellesi, niin erityisen tärkeää on ottaa ilo irti lukioajasta – tarttua hetkeen joka päivä. Olennaista on, että lukiovuodet ovat täynnä elämänmakuisia päiviä ja pääset vaativienkin ponnistelujen rinnalla kokemaan ilon hetkiä.

Sivistyksen syvällinen pohdiskelija, apulaisprofessori Arto O. Salonen neuvoo nimenomaan vaalimaan iloa ja etsimään merkityksiä. Nämä neuvot sopivat hyvin alkamaisillaan olevaan lukiouraasi. Salosen mukaan merkityssuhteiden löytäminen on sivistymistä, sillä merkityksellisissä suhteissa on mahdollista tunnistaa tarkoituksia omalle olemassaololle ja kokea elämän täyteyttä. Merkityksellinen suhde ympärillä olevaan maailmaan perustuu liittymiseen, kuulumiseen ja kiinnittymiseen. Nyt liityt, kuulut ja kiinnityt lukioyhteisöösi ja pääset harjoittamaan sivistyneitä pyrkimyksiä, joille tunnusomaista on moninäkökulmaisuus, ennakkoluulottomuus ja sitoutuminen hyvään.

Me Opetushallituksessa tavoittelemme sitä, että jokainen voi kasvaa potentiaaliinsa. Arvoisa uusi lukiolainen, olet nyt ottanut tärkeän askeleen oman kasvusi tiellä. Toivotan sinulle innostavia lukiovuosia sekä iloa ja kukoistusta elämääsi!

Kolumnin kirjoittaja Olli-Pekka Heinonen on Opetushallituksen pääjohtaja. Kolumni on julkaistu 5.8. ilmestyneessä Improbatur 3/2019 -lehdessä Tervemenoa lukioon -palstalla.

Jaa: