Tervemenoa lukioon: Suurimman onnen tunteet tulevat matkan varrella

Mielipide
Olli-Pekka Heinonen
Antti Kyrö

Hyvä uusi lukiolainen, sydämelliset onnittelut opiskelupaikastasi lukiossa! Olet aloittamassa tärkeän elämänvaiheen, jossa pääset vahvistamaan yleissivistystäsi, ottamaan suuntaa elämällesi ja ennen kaikkea kokemaan elämänmakuista lukion arkea. Vierelläsi on paljon uusia, mielenkiintoisia kasvoja, joiden kanssa saat jakaa kokemasi.

Viime aikoina meidän jokaisen elämää on muuttanut maailmanlaajuinen koronaepidemia. Sillä voi olla vaikutusta myös opetusjärjestelyihin lukiopolkusi alussa. Voit kuitenkin aloittaa lukion luottavaisin mielin. Lukion opettajilla ja opiskelijoilla on erinomaiset valmiudet digitaaliseen monimuoto-opetukseen.

Lukiota aloittaessasi sinulta kysytään ja kysyt varmasti itsekin itseltäsi, mikä sinusta tulee isona. Nykyelämä on niin monisyinen, että pikemminkin kannattaisi miettiä, mitä kaikkea sinusta voi tulla isona. Samalla hyvä on tiedostaa se, että kaikkien ei tarvitse pystyä kaikkeen – mutta kuka tahansa teistä voi pystyä mihin tahansa.

On paljon kokemuksia siitä, että suurimmat onnen tunteet eivät juuri koskaan tule lopussa, vaan matkan varrella, hetkessä. Siksi on kyettävä paitsi suunnittelemaan tulevaa, myös elämään hetkissä – harjoittamaan tietoista läsnäoloa.

Tietoisen läsnäolon eli mindfulnessin äidiksi nimetyltä Harvardin yliopiston psykologian professorilta Ellen Langerilta kysyttiin, minkä yhden asian hän haluaisi ihmisten muistavan tietoisesta läsnäolosta. Professori Langer vastasi: ”Elämä koostuu vain hetkistä, ei mistään sen enemmästä. Jos siis teet kustakin hetkestä merkityksellisen, koko elämästä tulee merkityksellinen. Voit olla tietoisesti läsnä tai keskittyä vain vaillinaisesti. Pahinta on kulkea puolivaloilla ja harmitella kohtaloaan. Siispä, kun ryhdyt johonkin, ole tietoisesti läsnä, kiinnitä huomiota uusiin näkökulmiin ja tee asiasta itsellesi merkityksellinen. Tämä tie vie menestykseen.”

Mitä sinulta sitten tietoisen läsnäolon ohella lukiopolullasi odotetaan? Itse asiassa paljolti samoja asioita, joissa olet hyvä jo nyt: aktiivista ja innokasta otetta elämään, halua oppia uutta, joustavuutta ja soveltamiskykyä. Ihmissuhdepuolella on hyvä osata verkostoitua, tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja vaikuttaa toisiin myönteisesti. Erityisen tärkeää on myös pystyä huolehtimaan itsestään ja etsiä itselle sopivia tapoja voimaantua joskus vaativankin arjen keskellä.

Toivotan sinulle iloa ja voimia lukiourallesi. Tee jokaisesta päivästäsi merkityksellinen!

Kolumnin kirjoittaja Olli-Pekka Heinonen on Opetushallituksen pääjohtaja. Kolumni on julkaistu 10.8. ilmestyneessä Improbatur 3/2020 -lehdessä Tervemenoa lukioon -palstalla.

Jaa: