Tervemenoa lukioon: Mikä sinusta tulee isona?

Mielipide
Roosa Pajunen
Antti Kyrö

En tiedä. En tiennyt kun aloitin lukion, en tiennyt kun valmistuin, enkä tiedä vieläkään. 16-vuotias lukionsa aloittava ei välttämättä tiedä mitä tekee 20 vuoden päästä, ja se on täysin okei. Me kasvamme tuota kysymystä kuunnellen ja sen asettamien paineiden alla monia vuosia. Samalla on vaarana unohtaa paljon tärkeämpi kysymys.

Mikä sinua kiinnostaa? Tähän minäkin osaan jo vastata. Arkkitehtuuri, musiikki, politiikka ja moni muu. Omien kiinnostuksen kohteiden pohtiminen ohjaa ajatuksiamme siihen, mikä meitä motivoi ja mistä nautimme. Kiinnostuksen kohteita seuraamalla löytää itsensä. Ei ole väärin ajatella, mikä sinusta tulee isona. Pidä kuitenkin aina ensimmäisenä mielessä, kuka sinä olet ja mistä sinä pidät. Joskus oman suunnan löytäminen saattaa olla vaikeaa ja kovankin työn takana. Onneksi sinulla on lukiossa loistava tukiverkko: opettajia, opinto-ohjaaja, muuta koulun henkilökuntaa sekä luokkakavereita. Yksin ei tarvitse selvitä.

Keskustele, kokeile ja uskalla. Siten löytyy jatkuvasti uusia ulottuvuuksia. Syventävältä kurssilta, lukion retkeltä, harrastuksista tai vaikkapa järjestötoiminnasta. Jostain löytyy myös se sinun juttusi. Jo valmistuneena ylioppilaana haluan jakaa sinulle, lukiolainen, kaksi neuvoa. Ensimmäiseksi: opiskele sitä, mikä juuri sinua kiinnostaa ja mihin sinulla on motivaatiota. Silloin et voi mennä vikaan. Silloin jatko-opintopaikan pohtiminen helpottuu. Silloin olet sinä.

Toiseksi: uskalla kiinnostua sekä olla kiinnostumatta. Kaiken ei tarvitse olla sinun juttusi, eikä kaikesta tarvitse esittää olevansa kiinnostunut, jos niin ei ole. Mutta kun löydät sinua motivoivia asioita, on pakkopullaltakin tuntuvien tehtävien tekeminen mukavampaa. On hyödyllistä myös kokeilla jotain uutta sekä tajuta, ettei se olekaan juuri sinua varten. Nyt haastankin sinut kysymään itseltäsi, mikä sinua kiinnostaa. Ikinä ei ole liian myöhäistä toteuttaa itseään. Ja etenkin sinulle, uusi lukiolainen, tämä hetki on täydellinen.

Kolumnin kirjoittaja Roosa Pajunen on Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja. Kolumni on julkaistu 5.8. imestyneessä Improbatur 3/2019 -lehdessä Tervemenoa lukioon -palstalla.

Jaa: