Tämä kolumni olisi Latviassa laiton

Blogi
 Markus Kuokkanen
Antti Kyrö

Siellä Latvian tyttäret kukoistavat / Siellä Latvian pojat laulavat / Ja he laulavat vakavin kasvoin, otsa rypyssä / Aina valmiina käymään taistoon / Jazzin luihua turmelusta vastaan.

Näin menee Latvian kansallislaulu. Tai näin sen ehkä pitäisi mennä. Lisäsin itse viimeiset säkeet, jotta hymni vastaa paremmin Latvian nykyisen lainsäädännön henkeä.

Latvia viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhliaan, mutta isänmaallisen juhlinnan kanssa pitää olla tarkkana. Laki rajoittaa esimerkiksi sitä, miten kansallislaulua saa esittää julkisesti. Mitään leikkimielistä versiointia tai luovuutta ei suvaita.

Latvian lipun, vaakunan tai hymnin rienaamisesta voi saada sakkoja tai teoriassa jopa vankeutta. Valtiolla on virallinen tiedotussivusto, jossa lainsäädäntöä selitetään kansalaisille. Siellä mainitaan esimerkkejä asioista, jotka katsotaan rienaukseksi: kansallislaulua ei saa esittää jazz- tai iskelmäversiona, vahvassa humalassa tai rannalla pelkässä uimapuvussa.

Sivuston mukaan rienausta on myös hymnin esittäminen ilveillen tai hymnin sanojen muuttaminen. Oikeusministeriö on puolestaan korostanut, että laki on tarkoitettu koskemaan myös lehdessä julkaistuja kansallishymnin sanoitusten katkelmia. Tämä kolumni olisi siis Latviassa laiton.

Suomessakin laki sanoo, että lippuun ei saa lisätä mitään ylimääräistä. Silti urheilukatsomoissa on perinteenä kirjoittaa lippuihin kannustusviestejä. Toivon, että Latviassakaan ei oikeasti jaeta sakkoja lipun tai hymnin luovasta käytöstä. En ole kuullut sellaista tapahtuneen.

Demokratiaan ja sananvapauteen kuuluu mahdollisuus tölviä pyhiäkin asioita, ja kansallisten symbolien versiointi on synnyttänyt mestariteoksia. Jimi Hendrix esitti vuonna 1969 legendaarisella Woodstock-festivaalilla Yhdysvaltojen kansallislaulusta jylhän ja raa’an version, josta tuli oman aikansa ikoni. Latviassa vastaava esitys olisi laiton.

Aina kun luen aamukahvin ääressä tiukkapipoisesta kansallisten symbolien suojelusta, pyörittelen silmiäni. Laki sopii hirveän huonosti yhteen taiteen, satiirin ja meemihörhöilyn kanssa.

Ja minä ainakin haluan puolustaa latvialaisten oikeutta laulaa kansallishymniä vaikka uimahousuissa ja päissään! Heillehän kansallislaulu kuuluu.

Kolumnin kirjoittaja Markus Kuokkanen on freelance­-toimittaja, joka on asunut Latvian pääkaupungissa Riiassa jo kahdeksan vuotta. Kolumni on julkaistu 7.5. ilmestyneessä Improbatur 2/2018 -lehdessä osana Maailmalta-kolumnisarjaa, jossa vierailevat kolumnistit havainnoivat elämää ulkomailla.

Jaa: