Selviytymisopas lukio-opintoihin: Improbaturin ohjeet onnistuneeseen opiskeluun

Jutut

Hei tuore lukiolainen, onnea! Arvaa mitä? Kohta tiedät kaiken lukiosta. Tämän selviytymisoppaan ohjeiden avulla saat opinnoistasi irti mahdollisimman paljon ja pystyt räätälöimään lukiovuotesi vastaamaan juuri omia toiveitasi ja unelmiasi.

Matilda Jokinen
Rakastaja-Robert

Luet paraikaa Improbaturin lukio-opintojen Selviytymisopasta. Olet siis päässyt lukioon, ja edessä odottavat kiinnostavat opinnot. Tämä opas opettaa sinut paitsi selviytymään lukion läpi kunnialla, myös nauttimaan matkasta. Pian tiedät myös, kuinka sinun kannattaa käyttää seuraavat kouluvuotesi.

Lukupaketti jakautuu kolmeen osaan: alkeisiin, jatkoon ja syventäviin opintoihin. Osia kutsutaan moduuleiksi lukio-opintojen tapaan ja yhdessä ne muodostavat kuuden opintopisteen opintojakson.

Ensimmäisessä moduulissa selitämme auki perusasiat. Perehdyt siihen, miten opinnot on järjestetty ja kuinka ansaitset opintopisteitä. Toisessa moduulissa autamme sinua järjestämään opintosi itsellesi parhaiten sopivalla tavalla. Syvennymme muun muassa nelivuotiseen lukioon, etäopetukseen ja opintojen huojentamiseen. Lopuksi tarjoamme kunnianhimoisimmille lukiolaisille kiinnostavia vinkkejä lisäopinnoista aina kansainvälisistä vaihtomahdollisuuksista lukiodiplomeihin ja korkeakouluopintoihin. Oppimisen iloa!

Piirretty hahmo makoilee uimapatjalla.

Moduuli 1 (3op): Alkeet

Alkeisopinnoissa käsitellään kaikki se, mitä sinun täytyy tietää lukiosta. Moduuli jakautuu seuraaviin kuuteen osaan: läsnäolo, oppimateriaalit, opintopisteet, kotitehtävät, jaksot ja päättöviikot sekä ylioppilaskirjoitukset.

Läsnäolo: Alkuun itsestäänselvyys. Kaikki lähtee paikallaolosta. Koska oppivelvollisuutta on pidennetty, ei läsnäolo ole ainoastaan kivaa, tärkeää ja hyödyllistä, vaan myös pakollista. Selvitykset poissaoloista merkitään Wilmaan, jonne myös alaikäisen lukiolaisen vanhemmilla on pääsy.

Oppivelvollisuutesi kestää siihen saakka, että tulet täysi-ikäiseksi. Alle 18-vuotiaan lukiolaisen huoltajia voidaan jopa sakottaa, jos nuori ei ole läsnä tunneilla.

Lukiossa ensimmäinen viikko on jo ihan kunnon kouluviikko ja lukujärjestelmän mukainen opetus alkaa tavallisesti toisena koulupäivänä.

Oppimateriaalit: Ennen vanhaan ysiluokan jälkeisen kesäloman viimeiset viikot kuluivat oppivälinejahdissa. Lukion suorittamisen kokonaiskustannusten arvioitiin nousseen jopa 2 600 euroon.

Mutta tämä on historiaa! Voit unohtaa kaiken, mitä olet kuullut käytettyjen koulukirjojen metsästämisestä Jämerästä ja koulun käytäviltä. Kuulut ensimmäiseen ikäluokkaan, jonka toinen aste on maksuton. Tämä tarkoittaa, että koulu tarjoaa oppimateriaalit kirjoista tietokoneeseen.

Todennäköinen seuraus on, että kirja menettää asemaansa lukiolaisen kaverina ja kurssit siirtyvät yhä vahvemmin digitaalisilla oppimisalustoilla suoritettaviksi. Juuri nyt muutos merkitsee myös sitä, että saat viettää viimeiset kesälomapäiväsi vapaana velvollisuuksista. Nauti!

Opintopisteet: Uuteen opetussuunnitelmaan kuuluu ajallisesti yhtä monta tuntia pakollista opetusta kuin vanhaankin. Nykyään lukiolaiset suorittavat kuitenkin kurssien sijaan opintopisteitä korkeakoulujen tapaan.

Kun lukiolaisen tuli ennen suorittaa tutkinnon aikana vähintään 75 kurssia, nykyinen minimivaatimus on vähintään 150 opintopistettä. Yhteen opintopisteeseen sisältyy 19 x 45 minuutin opetusta. Käytännössä monen lukion tunnit kestävät 75 minuuttia, joita mahtuu yhteen opintopisteeseen 11,4.

Opetus jakautuu pakollisiin opintoihin, valtakunnallisiin valinnaisiin opintoihin ja lukion omiin valinnaisiin opintoihin. Pakolliset ja valtakunnalliset valinnaiset opinnot on järjestetty opetussuunnitelmassa moduuleiksi, joista rakennetaan opintojaksoja. Yhdessä moduulissa on yhdestä kolmeen opintopistettä. Vaikka valinnaisia opintoja kutsutaan valinnaisiksi, lukion aikana tulee suorittaa vähintään 20 opintopisteen edestä valtakunnallisia valinnaisia.

Opintojaksot: Oletko kiinnostunut arvosanoista? Jos vastaat kyllä, katseesi kääntyy opintojaksoihin. Uuden opetusjärjestyksen mukaisesti lukio-opinnot arvioidaan nyt jaksoittain. Kokoat omat opintojaksosi moduuleista. Oppiaineen lopullisessa arvosanassa vaikuttaa pakollisten ja valtakunnallisten valinnaisten jaksojen keskiarvo.

Kotitehtävät: Moni pelkää lukion aiheuttamaa työkuormaa. Opiskeluun kuluva aika on yksilöllistä ja riippuu myös valituista oppiaineista. Opettajat kuitenkin arvioivat, että jo tunti kotitehtäviä päivässä vie usein pitkälle.

Päättöviikot: Jokainen jakso päättyy päättöviikkoon. Perinteisesti tätä kutsuttiin koeviikoksi ja joissain lukioissa termi on todennäköisesti yhä käytössä. Päättöviikolla edessä voi olla kokeen sijaan myös muu jakson päättävä tehtävä, kuten esitelmä, yhteisten töiden purku tai muu vastaava. Mikäli koe meni huonosti, on se yleensä mahdollista uusia vähintään kerran.

Ylioppilaskirjoitukset: Lukion kruunaavat ylioppilaskirjoitukset. Ne siintävät vielä kaukana, mutta käydään läpi aivan perusteet, jottei tuleva ammota edessä tuntemattomana. Ylioppilaskirjoitukset järjestetään kahdesti vuodessa, keväisin ja syksyisin. Kirjoitukset tehdään tietokoneelle Abitti-koejärjestelmällä. Lukion aikana Abitin kautta suoritetaan usein myös muita kokeita. Kirjoitukset saa tehdä kerralla tai pilkkoa korkeintaan kolmeen osaan. Kirjoitettavia aineita on oltava vähintään neljä. Ainoa jokaiselle pakollinen aine on äidinkieli. Lisäksi sinun on valittava kolme pakollista koetta seuraavista vaihtoehdoista: toinen kotimainen kieli, vieras kieli, matematiikka ja reaaliaine. Mieti tarkkaan, mitkä kokeet valitset pakollisiksi. Et voi jälkikäteen vaihtaa pakollista koetta ylimääräiseksi, vaikka menestyisit ylimääräisessä kokeessa ja reputtaisit pakollisen.

Piirretty hahmo surffaa junan päällä ja kerää keltaisia opintopisteitä.

Moduuli 2 (2op): Jatko

Jatko-opinnot on tarkoitettu niille, jotka ovat suorittaneet lukio-opintojen perusteet, mutta haluavat laajentaa ja syventää osaamistaan. Moduuli auttaa sinua prosessoimaan, omaksumaan ja soveltamaan perusopinnoissa oppimaasi. Lisäksi kurssilla on tarjolla vinkkejä, jotka tekevät arjestasi sujuvampaa. Tavoitteena on, että saat järjestettyä lukio-opintosi itsellesi parhaiten sopivalla tavalla.

Koulumatkatuki: Maksuttomaan lukioon oikeutettuna sinulle kuuluu myös koulumatkatuki, mikäli matkasi on tarpeeksi pitkä. Saat koulumatkatukea, jos matkasi on vähintään seitsemän kilometriä yhteen suuntaan.

Hassua kyllä, matka lasketaan autoreitin, ei käytännön julkisten reittien mukaan.

Koulumatkatuen saa julkisiin, mikäli sellaisia on tarjolla. Kuitenkin jos kodistasi ei kulje julkisia tai matkasi kestäisi niillä yli kolme tuntia päivässä, saat tukea esimerkiksi automatkan kustannuksiin.

Tuen määrä ja maksutapa vaihtelee matkatavasta ja alueesta riippuen. Jos kuljet julkisilla, et maksa lipusta usein itse lainkaan. Kela saattaa maksaa matkatuen suoraan myyjälle tai sinulle, jolloin ostat lipun itse, mutta saat siitä korvauksen. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun HSL-alueella ostat lipun itse ja Kela maksaa matkatuen sinulle.

Tietotekniikka: Ota PC-kone haltuun. Z-sukupolveen kuuluvana pidät itseäsi todennäköisesti sujuvana diginatiivina. GN ja GM streaks hipoo tuhatta. Lukiossa rakkain työkalusi tulee kuitenkin olemaan koulun hommaama PC-läppäri. Sen kautta hoituvat monet kurssit ja siihen lataat lopulta muistitikulta Abitin, jonka kautta pääset osallistumaan ylioppilaskirjoituksiin. Koska lukio-opetus alkaa lähes välittömästi, on hyvä, että tunnet olosi alusta lähtien edes hieman luontevaksi tietokoneesi kanssa. Jos tekstinkäsittelyohjelmat ja PC-koneen sähköposti tai hakuselaimet eivät kuulu mukavuusalueeseesi, suosittelemme harjoittelemaan niitä ennakkoon.

Valitettavasti saat lukiokoneen todennäköisesti vasta koulun alkaessa. Pyydä siis konetta lainaan esimerkiksi vanhemmilta, isovanhemmilta tai kavereilta. Hyvä vaihtoehto on myös retki kirjastoon.

Joustavuus: Nykyinen korkeakoulujen hakumalli lisää ylioppilaskirjoitusten ja ainevalintojen arvoa. Tämä saattaa herättää tunteen, että lukion alun valinnat määrittävät jatko-opiskelupaikan ja koko loppuelämän.

Voit kuitenkin vetää syvään henkeä. Kesä ennen lukion aloittamista ei jää historiaan kesänä, jona löit lukkoon loppuelämäsi. Lukion aikana (ja sen jälkeen) saa ja voi vaihtaa mieltään ja suunnitelmiaan. Esimerkiksi pitkän matematiikan voi vaihtaa lyhyeen, jos se käy liian raskaaksi. Myös lyhyt matematiikka on mahdollista vaihtaa pitkään, jos tajuaa hieman myöhässä, että unelmien jatko-opiskelupaikka tätä vaatii.

Mikäli päätät kesken lukion vaihtaa työläämpiin aineisiin ja työkuorma tuntuu raskaalta, voit pidentää lukiota kolmeen ja puoleen tai neljään vuoteen. Näin voi tehdä myös muusta syystä, jos jaksaminen on kovilla esimerkiksi suuren harrastusmäärän tai mielenterveyden vuoksi.

Ohjaus ja apu: Et ole lukiossa yksin. Esimerkiksi opintosuunnitelmat ja lukujärjestys tehdään aluksi pitkälti opinto-ohjaajien kanssa. Uuden opetusjärjestelmän tarkoituksena on tarjota entistä kattavampaa ja pitkäkestoisempaa opinto-ohjausta sekä erityistä tukea sitä tarvitseville. Jos joku aine tuntuu erityisen vaikealta, voi opettajalta pyytää tukiopetusta.

Huojentaminen: Jos olet erikoislukiossa, kuten taide- tai urheilulukiossa, voi opintojen määrä näyttää suurelta. Jotta tilanne ei kävisi liian kuormittavaksi, muista, että monissa erikoislukioissa oppilailla on oikeus keventää pakollisia kursseja.

Etäopetus: Jos olet jäänyt koukkuun korona-ajan digiloikkaan, olet jonkin ajanjakson matkalla tai muusta syystä haluat, on lukiossa mahdollista suorittaa joitakin oppiaineita sovitusti etänä.

Ajokortti: Jos asut tarpeeksi kaukana koulusta, eikä alueellasi kulje julkisia tai niiden vuorovälit ovat kohtuuttoman pitkät, voit hakea poikkeuslupaa, jolla saat ajokortin jo 17-vuotiaana. Muista, että ajokoulusta voi saada opintosuorituksen, kun asiasta sopii opettajien kanssa.

Muualla suoritetut opinnot: Lukio-opintoja on mahdollista edistää myös aktiivisella harrastus- ja kansalais- toiminnalla. Opintosuorituksen voi saada esimerkiksi musiikkikoulun päättötodistusta näyttämällä.

Piirretty hahmo donkkaa opintopisteen koriin.

Moduuli 3 (1op): Syventävät opinnot

Lukio-opintojen syventävät opinnot on suunnattu oppilaille, jotka ovat jo suorittaneet perus- ja jatko-opintojen moduulit. Syventävissä opinnoissa jaetaan tietoa opiskelijalle, joka ei etsi rimaa, jonka ali voisi limbota, vaan haluaa tehdä jotain ylimääräistä lukion aikana.

Lukiovaihto: Lukion ensimmäisenä syksynä, kun kaikki on uutta, vaihtoon hakeminen voi tuntua raskaalta. Jos kuitenkin olet kiinnostunut lukiovaihdosta, kannattaa asia päättää jo ykkösen syksyllä.

Suurin osa vaihto-oppilaista tekee vaihdon lukion toisena vuonna ja hakuprosessit alkavat monesti jo lähtöä edeltävänä syksynä. Kun palaat lukioosi, jatkat opintoja siitä, mihin ne jäivät, joten vaihto tavallisesti pidentää opintoja.

Mikäli kaupallisten vaihtojärjestöjen hinnat hirvittävät, tarjolla on myös edullisempia vaihtoehtoja. Lukuvuoden mittaiseen vaihtoon voi päästä esimerkiksi Rotaryn sertifioidun nuorisovaihdon kautta. Kesävaihtoon haluava voi puolestaan hakea 16–17-vuotiaille suunnattuun Future Leaders -stipendi-ohjelmaan Yhdysvaltoihin.

Myös omalta lukiolta kannattaa kysyä rohkeasti kansainvälisistä opintomahdollisuuksista. Monilla kouluilla on kahdenvälisiä sopimuksia ulkomaalaisten koulujen kanssa.

Lukiodiplomit: Lukiodiplomit ovat hieman kuin taide- ja taitoaineiden ylioppilaskirjoitukset. Jos olet erityisen kiinnostunut kuvataiteesta, kotitaloudesta, käsityöstä, liikunnasta, mediasta, tanssista, musiikista tai teatterista, on lukiodiplomi hyvin mahdollisesti sinua inspiroiva juttu.

Lukiodiplomit lasketaan paikallisiksi valinnaisiksi opinnoiksi. Niistä saa lukion päättyessä arvosanalla varustetun diplomin lukiotodistuksen yhteydessä. Lukiodiplomien järjestäminen on lukioille vapaavalinnaista, joten diplomimahdollisuudet vaihtelevat.

Suullisen kielitaidon kokeet: Lukion aikana on usein mahdollista suorittaa suullisia kielikokeita opiskelemistaan kielistä. Suulliset kokeet arvioidaan asteikolla A1–C2, mikä on myös Euroopassa laajemmin käytetty tapa mitata vieraiden kielten taitotasoa. Suullisista kielikokeista saa virallisen todistuksen.

Korkeakouluopinnot: Lukion aikana on mahdollista suorittaa myös korkeakouluopintoja. Uusi opetusohjelma painottaakin aiempia enemmän yhteistyötä niin yritysten kuin korkeakoulujenkin kautta. Mahdollisuuksissa on lukiokohtaisia eroja. Korkeakouluopinnot tarjoavat etenkin lukion loppupuolella tilaisuuden kurkistaa, minkä alan jatko-opinnot voisivat tuntua omalta jutulta.

Onnittelut! Jos olet jaksanut lukea jutun loppuun, olet läpäissyt Improbaturin opintojakson lukio-opintojen perusteista. Se tarkoittaa kahta asiaa. Ensinnäkin, tiedät nyt niin paljon lukiosta, että sinulla on hyvät eväät aloittaa uusi elämänvaihe. Toisekseen, olet osoittanut, että jaksat viedä asioita loppuun. Se taito vie lukiossa pitkälle.

Julkaistu 2.8. ilmestyneessä Improbatur 3/2021-lehdessä.

Jaa: