Rosa Honkonen: “Kauhistutti, miten osaisin näytellä raskaana olevaa ihmistä”

Henkilöt

Rosa Honkosella oli turvallinen olo Hölmö nuori sydän -elokuvan kuvauksissa, vaikka niissä tehtiin intiimejä kohtauksia. 18-vuotias näyttelijä ja abiturientti kuuli joistain elokuva-alan #metoo-tapauksista ennen suurta yleisöä.


Tuukka Tuomasjukka
Jörgen Paabu

Hei Rosa! #metoo-ilmiö on nostanut julkisuuteen seksuaalisen häirinnän tapauksia erityisesti elokuva-alalta. Oletko sinä kohdannut epäasiallista käytöstä näyttelijänä?

En onneksi. Minulla on ollut todella hyviä vastanäyttelijöitä ja ihania ohjaajia. Joistain vallan väärinkäytön tapauksista olin kuitenkin kuullut jo ennen kuin nimet tulivat julkisuuteen. Elokuva-alalla työskentelevät varoittivat tietyistä tyypeistä ja kehottivat miettimään heidän kanssaan työskentelemistään. Jos minua pyydettäisiin elokuvaan, jonka ohjaajasta olisin kuullut syytöksiä, en varmaankaan ottaisi roolia vastaan. Tai ainakin pohtisin asiaa pitkään.

Miltä kollegoiden varoitukset tuntuivat?

Niillä ei ole ollut muuta vaikutusta kuin se, että tiedän pitää silmät auki tiettyjen ihmisten varalta. Häirinnän riski ei ole koko ajan mielessä, enkä lähtisi vaihtamaan alaani. Enimmäkseen ajattelen tämän työn hienoutta. On hirveää, että jotkut ovat joutuneet kokemaan vallan väärinkäyttöä, mutta pahaa aiheuttanut joukko on vain pieni osa tämän alan ihmisistä.

Lokakuussa ensi-iltaan tuli Selma Vilhusen ohjaama elokuva Hölmö nuori sydän, jossa esität lähiössä asuvaa teiniäitiä Kiiraa. Miltä tuntui näytellä häntä?

Minua kauhistutti, miten osaisin näytellä raskaana olevaa ihmistä. Rooliin samastuminen oli vaikeaa, koska minulla ei ole ollut yhtä turvatonta tai suurta epävarmuutta tulevasta kuin Kiiralla. On raskasta, jos lähipiiristä ei saa tukea ja ymmärrystä omalle elämäntilanteelle.

Rosa Honkonen / Hölmö nuori sydän
Kuva Hölmö nuori sydän -elokuvasta. Kuva: Uwa Iduozee / Tuffi Films.

Elokuvan tuotantoyhtiön Tuffi Filmsin on sanottu kamppailevan elokuvamaailman miehisiä rakenteita vastaan. Miten se näkyi elokuvan tekemisessä?

Suuri osa työryhmästämme oli naisia. Kun esimerkiksi menimme elokuvan maailmanensi-iltaan Toronton elokuvajuhliin, ryhmämme viidestä jäsenestä vain yksi oli mies. Minulla oli myös aina turvallinen olo kuvauksissa, vaikka teimme intiimejä ja haastavia kohtauksia, joissa oli mukana seksiä ja synnyttämistä. Kohtaukset toteutettiin niin kuin oli sovittu, ja etenkin ohjaaja varmisti usein, miltä meistä tuntuu.

Liittyikö turvallinen olo työkavereiden sukupuoleen?

En usko. Turvallisuuden kokemus on ihmisistä kiinni, ja meille sattui hyviä tyyppejä, niin miehiä kuin naisia.

Teit ensimmäiset elokuvaroolisi yläasteella. Lukioaikana olet näytellyt kahdessa elokuvassa: Hölmö nuori sydän ja Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset. Miten näyttelijän työn ja lukio-opintojen yhdistäminen on sujunut?

Välillä se on ollut vaikeaa. Kun Hölmö nuori sydän kuvattiin viime vuoden syksynä, olin yhden jakson kokonaan pois koulusta. Teen nyt rästiin jääneitä kursseja. Kuvausjaksojen aikana en ole pystynyt opiskelemaan niin hyvin kuin yleensä. Opettajat ovat kuitenkin todella ymmärtäväisiä, ja saan kirjoitettua lukion kolmeen vuoteen. Tulevalle keväälle ei tällä hetkellä ole luvassa näyttelijän töitä, mutta niitä olisi kiva saada lisää. Ne vaikuttaisivat ylioppilaskirjoituksiin, mutten halua jarrutella liikaa koulun takia.

Molemmat lukioaikana tekemäsi elokuvat ovat naisten ohjaamia. Oletko hakeutunut tällaisiin tuotantoihin tietoisesti?

En, mutta minulla on ollut hyvä tuuri, kun olen päässyt tekemään töitä upeiden naisten kanssa. Vuonna 2015 näyttelin tv-elokuvassa Satanen, jossa oli miespuolinen ohjaaja. Kaikki ohjaajani ovat olleet sukupuolestaan riippumatta todella lämpimiä ihmisiä. Ohjaajien sukupuolijakauma on varsin miesvaltainen, ja siihen pitäisi jatkossa kiinnittää alalla yhä enemmän huomiota.

Rosa HonkonenAiot valmistua keväällä ylioppilaaksi. Millaisia suunnitelmia sinulla on sen jälkeen?

Haluan jatkaa näyttelemistä. Aion hakea keväällä Teatterikorkeakouluun, mutta en pidä sitä ainoana vaihtoehtona, vaikka se onkin Suomessa arvostettu. Olen katsonut töitä ja opiskelupaikkoja myös Kööpenhaminasta, Berliinistä ja Amsterdamista. Haluaisin haastaa itseni näyttelemään toisella kielellä. Ensi vuoden syyskuussa on suomalaisen tv-sarjan kuvaukset.

Millaisia elokuvia katsot itse?

Periaatteessa mitä tahansa: myöhäisillan komedioita, draamaa ja taide-elokuvia. Call Me By Your Name oli todella hyvä. Oli siistiä, kun näin pääosanäyttelijä Timothée Chalametin ohimennen Toronton elokuvajuhlilla. Haluaisin olla näyttelijänä yhtä luonteva kuin hän.

Julkaistu 12.11. ilmestyneessä Improbatur 4/2018 -lehdessä Kulttuuritentissä-juttusarjassa.

Jaa: