Ronja Salmi on yrittäjä, juontaja, kirjoittaja, someguru ja feministi – miten hän ehtii kaiken?

Henkilöt, Jutut

Tiedättekö ne tyypit, joiden vuorokaudessa tuntuu olevan enemmän tunteja kuin itsellä? Yksi heistä on Ronja Salmi, 24-vuotias media-alan yrittäjä ja kulttuurin moniottelija. Esittelemme viisi puolta hänestä.


Anna-Sofia Nieminen
Jaakko Kahilaniemi

Kaiken ehtivä yrittäjä

Juhannuksena Ronja Salmi lähti mökille ystäviensä kanssa, kuten nyt kuka tahansa nuori aikuinen. Automatka Helsingistä Kajaaniin meni vauhdilla, koska koko ystäväporukka on kova puhumaan. Perillä odottivat juhlat.

Salmi jaksoi juhlia ensimmäisen illan. Kesken toisen illan hän kyllästyi ja meni yläkertaan kirjoittamaan sähköposteja.

”Teen tosi paljon töitä. Teen lähes poikkeuksetta seitsemänä päivänä viikossa töitä ja pitkiä päiviä. Olen valinnut tämän elämän.”

Salmi on yrittäjä, joka kirjoittaa, juontaa ja somettaa työkseen. Hänellä on usein samaan aikaan tekeillä pari isoa projektia, juuri nyt Karma-nimisen somedraaman tekeminen Ylelle ja tv-juttuja, joista ei vielä voi puhua. Lisäksi on sälää, kuten kolumnien kirjoittamista tai tapahtumien juontamista. Yleensä kesken on myös jonkun kirjan työstäminen.

Ja sitten on vielä pyöritettävänä yritys, jonka kautta Salmi tämän kaiken hoitaa. Hän omistaa yrityksen itse, ja hänellä on kaksi työntekijää sekä joukko avustajia, joilta hän ostaa esimerkiksi kirjoituksia. Molemmat työntekijät ovat Salmen ystäviä.

Salmi toivoo, että pystyy tulevaisuudessa palkkaamaan lisää ihmisiä. Hän haluaa mahdollistaa muiden tekemistä ja nauttii siitä, että saa tehdä töitä ”omien ihmisten” kanssa. Tänä kesänä hän on esimerkiksi työstänyt Karman käsikirjoitusta alaisensa Veera Ojalan kanssa.

”Olen niin onnellinen, kun tulen töihin. Me kuuntelemme musiikkia ja syömme karkkia ja kirjoitamme käsikirjoitusta. Liikutun nytkin, kun ajattelen, että jumalauta tämä on minun elämääni.”

Työnteko on Salmelle tapa olla ja elää. Hän sanoo, ettei koe maanantaimasennusta tai ahdistu pitkistä työpäivistä. Päinvastoin, hän pitää siitä, että on paljon asioita päällä. Sitä paitsi kymmenen tuntia toimistolla ei tarkoita, että hän nakuttaisi kymmenen tuntia konetta. Välillä voi ottaa torkut tai lukea lehteä tai soittaa jollekin kaverille.

Toki töissä ja yrittäjyydessä on myös ikävät puolensa: joutuu hoitamaan raha-asioita ja hankkimaan vakuutuksia ja muuta tylsää. Raastavinta on ehkä se, että monien asioiden kanssa jää yksin. Se on vähän helpottanut työntekijöiden ansiosta, mutta yrittäjä vastaa kuitenkin lopullisesti asioiden hoitumisesta.

Mutta tylsät asiat mahdollistavat paljon kivoja asioita.

 

Kokenut juontaja

Kun Salmi oli yläasteella, äiti kertoi hänelle Kallion ilmaisutaitopainotteisesta lukiosta. Teinityttö innostui. Se olisi pääsylippu pois Vantaalta, jossa hän tunsi olonsa vähän epämukavaksi ja yksinäiseksi.

Jo tutustumispäivänä tuli fiilis, että luovia ihmisiä puoleensa vetävä Kallion lukio on hänelle oikea paikka. Yhtäkkiä ei ollutkaan outoa kuunnella David Bowieta vinyyliltä ja lukea vaikkapa Ernest Hemingwayn tai J. D. Salingerin kirjoja.

”Olin vain ihan fiiliksissä, että vihdoin en ole enää ainoa.”

Kulttuuriperheen vesa sai lukiosta parhaat ystävänsä ja laajan tuttavaverkoston. Hän muutti jo lukion aikana Helsinkiin omilleen.

Salmi huomauttaa, että lähtökohdat ovat osaltaan helpottaneet hänen etenemistään uralla. Tuskinpa Salmi olisi päätynyt lapsinäyttelijäksi tv-sarjaan ja elokuvaan, jos hänen äitinsä ei olisi työskennellyt media-alalla, kuullut rooleista ja ehdottanut niiden hakemista. Kotoa on tullut malli siihen, että media-alalla työskenteleminen on mahdollista.

Salmi siis tiedostaa oman etuoikeutetun asemansa, mutta myös sen, että ilman omaa vaivannäköä ja rohkeutta kokeilla hän ei olisi siinä missä nyt on. Niitä hän oppi lukioaikana.

Kallion lukion seinälle tuli ilmoitus, että koululaisten makasiiniohjelma Galaxi etsii juontajaa. Salmi haki ja sai työn. Hän arvelee, että sittemmin sana tunnollisesta tekijästä on kiirinyt Ylen sisällä, ja siksi hän on päässyt juontamaan, käsikirjoittamaan ja ohjaamaan monia sarjoja lapsille ja nuorille.

”Meille nuorille annettiin Ylellä paljon tilaa ja mahdollisuuksia ja vastuuta. Karusti sanoen ne, jotka pystyivät sitä vastuuta kantamaan, pärjäsivät ja pääsivät eteenpäin.”

Salmea ei haittaa, että jo lukion aikana töiden takia jäivät väliin monet bileet ja hengaamiset. Hän imi itseensä kaiken opin, minkä sai.

Nyt jälkikäteen hän kertoo oppineensa erityisesti sitä, miten töitä kannattaa tehdä. Esimerkiksi että deadlineja kannattaa kunnioittaa, koska muuten myös muiden aikataulut voivat kärsiä. Ja että on tärkeämpää olla ahkera, tunnollinen ja hyvä tyyppi kuin paras juontaja, koska juontamisessa kyllä sallitaan pieniä virheitä, mutta kukaan ei halua tehdä töitä laiskan, leväperäisen ja kusipäisen tyypin kanssa.

Kuva: Jaakko Kahilaniemi

Salmi juontaa edelleen, kaikkea pienistä paneelikeskusteluista somevaikuttajien Inspiration Blog Awards -gaalaan.

”Juontaminen ja esiintyminen on hauskaa, ja olen siinä aika hyvä, mutta kaikki palaa siihen, että haluan tehdä sisältöjä.”

 

Pohjimmiltaan kirjoittaja

Pienenä Salmi luki missä vain: vessassa ja aamupalapöydässä, salaa peiton alla ja oppitunnilla, jopa kouluun kävellessä. Jossain vaiheessa hän ymmärsi, että voi siirtyä toiselle puolelle, lukijasta kirjoittajaksi.

Salmi sanoo, että on identiteetiltään ennen kaikkea kirjoittaja ja toimittaja. Identiteetin mukana tulee uteliaisuus maailmaa kohtaan ja halu tietää enemmän. Ja kaikelle pitää löytää oikea sana, sillä asiat jäsentyvät sanojen kautta.

”Kirjoittaminen on minun tapani hahmottaa maailmaa.”

Nyt, 24-vuotiaana, hän on useita teoksia julkaissut kirjailija. Hän on kirjoittanut esimerkiksi kaksi Onks noloo? -lastenkirjaa, joista ensimmäinen oli Kirjan ja ruusun päivän nimikkoteos vuonna 2016. Tässä kuussa ilmestyy Salmen ja Mikko Toiviaisen tietokirja 12 tarinaa kirjoittamisesta.

Salmi on ennakkoluuloton kirjoittaja. Hän ei ole esimerkiksi aiemmin käsikirjoittanut draamasarjaa, mutta lähti silti kokeilemaan sellaisenkin tekemistä. Kaiken kukkuraksi tekeillä oleva Karma on muodoltaan uudenlainen: se julkaistaan selfie-videoina Instagram Storiesissa.

”Me olemme kaikki keskeneräisiä. Mikä järki on odottaa, että kirjoitan vasta sitten, kun olen kuin Hemingway?”

Kirjoittaminen on Salmelle luontaista ehkä senkin takia, että sitä voi tehdä halutessaan yksin. Hän viihtyy itsekseen, asuu itsekseen ja usein myös reissaa itsekseen. Mutta vaikka hän viettää paljon aikaa yksin, hän ei ole yksinäinen.

Salmi sanoo, että itsekseen oleminen rauhoittaa häntä. Usein hänelle riittää tieto, että läheiset ihmiset ovat olemassa, eikä hän kaipaa heidän seuraansa koko ajan.

”Minun ystävyyssuhteeni eivät kanna, jos toiselle tärkeää on määrällisesti se aika, mitä vietetään yhdessä.”

Kuitenkin Salmi kokee ystävänsä tärkeiksi ja läheisiksi. Yhteyttä voi pitää, vaikka ei tapaisi jatkuvasti. Ja on Salmi seurustellutkin. Hän vain ei halua seurustella seurustelemisen vuoksi, vaan kokee elävänsä täyttä elämää muutenkin.

”En minä nyt ihan missään nunnaluostarissa ole elänyt elämääni.”

 

Venla-palkittu someguru

Ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan nuortenromaaninsa Ystäväni hevonen Salmi kirjoitti yhdessä Instagram-seuraajiensa kanssa. Ratsastusta harrastava Salmi on ylläpitänyt Ylellä vuodesta 2013 lähtien samannimistä hevosiin keskittyvää blogia, Facebook-sivua ja Instagram-tiliä ja tehnyt kaksi kautta Ystäväni hevonen -sarjaa.

Nuortenromaania varten Salmi tuotti tekstiä luvun viikossa ja julkaisi sen blogissaan. Heppatytöt kommentoivat lukua, ja hän jatkoi tarinaa kommenttien perusteella. Suuret linjat hän oli miettinyt etukäteen.

12 lukua, 12 viikkoa. Pienen editoinnin jälkeen kirja laitettiin kansien väliin, ja se ilmestyi syksyllä 2015.

”Sen kesän jälkeen olin vähän väsynyt.”

Moneen suuntaan repeävän yrittäjän jaksaminen ei ole itsestään selvää. Salmi kertoo käyneensä läpi vaiheita, jolloin on tuntunut, että ei jaksa enää. Kuten hän itse sanoo: joku voisi sanoa, että hän on saanut burnoutin. Ruokahalu on kadonnut, ei ole pystynyt keskittymään, on alkanut tehdä hölmöjä virheitä.

”Totta kai jokaisen jaksamisella on rajansa, ja se on asia, jonka kanssa työskentelen jatkuvasti.”

Yrittäjänä jaksaminen vaatii itsensä tuntemista ja jatkuvaa tarkkailemista. Salmi kokee tulevansa siinä koko ajan paremmaksi. Kun Salmesta alkaa tuntua, että tekemistä on liikaa, hän jättää jonkun projektin pois tai siirtää sitä. Joka talvi hän lähtee kuukaudeksi tai kolmeksi reissuun, vaikka Sri Lankaan tai Marokkoon surffaamaan ja joogaamaan. Hän saattaa tehdä töitä lomallakin, mutta vähemmän.

Kuva: Jaakko Kahilaniemi

Yksi työn väsyttävä ja samalla rakas puoli on jatkuva sosiaalisessa mediassa oleminen, jota monet projektit vaativat. Salmi oli muun muassa mukana tv-alan Kultaisen Venlan voittaneen Sekasin-nuortenohjelman sometiimissä. Hän tekee sosiaalisen median sisältöjä myös esimerkiksi kustantamoille eli miettii, millaiset päivitykset ja kampanjat saisivat ihmiset ostamaan kirjoja.

Välillä Salmi kuitenkin sulkee puhelimen kokonaan ja on vain itsekseen. Yksinolo lataa akut nopeasti.

 

Äänekäs feministi

Salmen töitä yhdistää yksi asia: niiden pitää olla jollain tavalla merkityksellisiä. Kaiken ei silti tarvitse olla kurttuotsaista maailmanparantamista. Hänelle ei ole ongelma tehdä viihdettä, kunhan se ei aliarvioi ihmisiä.

Esimerkiksi Onks noloo -sarja, jota Salmi juonsi ja käsikirjoitti, saattoi vaikuttaa höpöhöpöltä: kaksi nuorta sekoilee kaupungilla vaikka tekomenkkaveret housuissa. Taustalla oli kuitenkin iso ajatus, että nolot sattumukset eivät kaada kenenkään maailmaa.

Helsingin Sanomien kolumnit ovat ehkä Salmen suorimpia kannanottoja. Niissä hän on muun muassa puolustanut tyttömäisiä asioita ja kehottanut puhumaan ääneen seksuaalisesta häirinnästä työpaikoilla. Salmi sanoo, että hänellä ei ole tiettyä missiota teksteissään, mutta hän uskoo ihmisten yhdenvertaisuuteen.

”Joskus yhtä ohjelmaa tehdessä ehdotettiin, pitäisikö feminismin olla yksi aihe. Sanoin, että ei, koska kaikki mitä teen, on feminististä.”

Hänelle feminismi tarkoittaa kaikkien sukupuolten välistä tasa-arvoa. Salmi kertoo itsekin törmänneensä ennakkoluuloihin nuorena, ei-koulutettuna naisena. Osa niistä on liittynyt juurikin sukupuoleen, osa ikään tai siihen, että hän on käynyt vain lukion.

Omasta mielestään Salmi saa helposti vähän ärsyttävän leiman. Hän on määrätietoinen, tehokas ja äänekäs, ja sellaisen naisen ajatellaan helposti olevan pomottava päsmäri. Hän uskoo, että miehenä hänen ajateltaisiin olevan karismaattinen ja johtajakykyinen tyyppi. Salmi ei kuitenkaan jää murehtimaan muiden mielipiteitä.

”Olen varmaan säästynyt aika monelta luonteeni takia. Olen aina ollut itsevarma. En usko, että olen loistava tai paras kaikessa, mutta uskon olevani tärkeä siinä missä kaikki muutkin.”

Tähän ehkä kiteytyy paljon siitä, miksi Salmi on pärjännyt niin hyvin ja ehtinyt niin valtavasti. On silti pakko kysyä, eikö Salmea edes ihan vähän mietitytä töidensä määrä. Että miettiikö hän kliseisesti kuolinvuoteellaan, tekikö liikaa töitä?

”Olen miettinyt tuota skenaariota paljonkin. Veikkaan, että katujat tekivät töitä muista syistä kuin siitä, että he tykkäsivät tehdä juuri sitä työtä.”

Sitten Salmi lainaa räppäri Paperi-T:tä: on niitä, jotka tykkäävät tehdä asioita, ja niitä, jotka haluavat olla jotain. Salmi todella tykkää töistään eikä ainoastaan havittele jotain statusta. Siksi hän ei usko katuvansa kuolinvuoteellaan.

Julkaistu 7.8. ilmestyneessä Improbatur 3/2017 -lehdessä.

Jaa: