Roni Bäckin muodonmuutos

Henkilöt

Roni Bäck oli lukiossa omasta mielestään kiusallinen ja ujo nuori, joka kulutti aikaansa Habbo Hotel -pelissä. Miten hänestä tuli yksi Suomen suosituimmista tubettajista, joka esiintyy nyt kameran edessä miljoonayleisölle?


Tuukka Tuomasjukka
Ilkka Saastamoinen

Lukiossa Roni Bäck olisi luultavasti vihannut tätä juttua. Tai vähintään ihmistyyppiä, joka tässä puhuu.

Yritysjohtaja. Yksi Suomen suosituimmista tubettajista, joka haastattelee presidentti Sauli Niinistöä osana tämän presidenttivaalikampanjaa, opetusministeri Li Anderssonia koronavirusta käsittelevän tiedon levittämiseksi ja joka tekee videon Antti Tuiskun mökiltä. Ja roolimalli, joka vastaa aamukahdeksalta tämänkin jutun haastattelupyyntöön muutamassa minuutissa sen saamisen jälkeen: ”Tää kuulostais kivalta ja nuoria mahdollisesti inspiroivalta jutulta”. Sen jälkeen yhteydenpito siirretään managerille.

Kuukautta myöhemmin Roni Bäck katsoo ikkunasta tihkusadetta ja antaa haastattelua teollisuusalueen sotkuisessa toimistossa. Videobloggaaja teki en
nen töitä kotoaan, mutta vuodenvaihteessa hän muutti työtilat naapuriinsa. Kuulumisia vaihtaessaan hän kertoo tehneensä haastattelua edeltävällä viikolla kolmen ihmisen työt, kun videoiden tekemistä varten palkatut työntekijät olivat olleet flunssassa. Hieman eri tilanne kuin lukio-Ronilla, joka kuvitteli päätyvänsä pankkiin rivityöntekijäksi ja kiipeävänsä siellä arvoasteikkoa ylöspäin. ”Kyllä mä olin vähän sellanen vihaaja. Just silleen, että mikä toi luulee olevansa”. Kuka oli Roni Bäck ja mitä hänelle tapahtui?

Vuonna 1993 lääkäripariskunnalle syntyi poika. Kymmenen vuotta myöhemmin sama poika teki tunnukset verkon nettipeliin, Habbo Hotel Kultakalaan.

Suomalaisyhtiön luomassa, The Simsiä etäisesti muistuttavassa pelissä ihmiset loivat itselleen hahmon, juttelivat toistensa kanssa ja rakensivat huoneita. Roni Bäck oli yksi pelin aktiivikäyttäjistä, Habbo-piireissä tunnettu zoni93.

Bäck kertoo olleensa ”superujo” nuori. Lukioon tullessa hän ei uskaltanut tutustua ihmisiin, ja ihmetteli, kun kukaan uusista kavereista ei ollut saanut yläasteella turpiinsa. Ja kun muut lähtivät juhlimaan, hän meni kotiin pelaamaan – ja seuraavana aamuna SM-tason sählyotteluihin joukkueensa kanssa. Omille seuraajilleen hän on sanoittanut asian vielä suoremmin.

”Ennen mä olin awkward. Mä pelasin Habbo Hotelia vielä lukioikäisenä, milloin se ei ollut missään nimessä enää cool”, Bäck kertoo rehvakkaasti käydessään vanhaa peliprofiiliaan läpi rusetti kaulassa. Videota on haastatteluhetkellä katsottu lähes 300 000 kertaa.

Nyt Bäck ei enää ole omituinen tai vaivaantunut, ainakaan katsojien silmiin. Hän on tehnyt noin 1 600 videota, joita on katsottu yli 300 miljoonaa kertaa. Profiilissaan Bäck kertoo tekevänsä videoita ”kaikesta mahdollisesta: elämästä, peleistä, trendikkäistä aiheista, ja niin edelleen”.

Bäck pelasi nuorena paljon. Zoni93 on saanut kunniamerkin, jonka mukaan hän on viettänyt Habbo Hotelissa 138 240 minuuttia, eli 2 304 tuntia, eli 96 päivää. Se tarkoittaa yli kolme kuukautta pelaamista yötä päivää. Yhtä paljon tunteja varataan esimerkiksi 60 lukiokurssin suorittamiseen. Eikä tuokaan riitä. Youtube-videolla tubettaja arvioi hyväntuulisena pelanneensa virtuaalimaailmassa yli kolme kertaa enemmän.

”Niiltä ei löytynyt enempää merkkejä kertomaan, miten paljon aikaa mä olen käyttänyt.”

Koronaviruksen aikaan moni suomalainen löysi Habbo Hotelin uudestaan ja kokoontui tapaamaan pelin huoneissa. Juuri tällaista Bäck halusi lukioaikoinaankin ihmisten tekevän. Hän teki erilaisia temppuratoja, joita ihmiset läpäisivät – ja toivoi, että juuri hänen huoneensa olisivat täynnä.

”Sehän on ihan sama juttu kuin videoissa. Tulkaa mun huoneeseen, tai siis kanavalle, ja katsokaa, mitä mä olen kehittänyt”, Bäck kertoo toimistollaan.

Nyt huomiota kerätään muunlaisilla asioilla – oikeastaan millä vain. Haastattelun aikaan Bäck oli juuri tehnyt parodiavideon vuoden 2002 Spiderman-filmatisoinnista, jossa oli näyttelyt kaikki roolit. Videoissa välittyy pelimenneisyys, internet-ajan nuoruus ja suurelle osalle tutut kiinnostuksen kohteet.

”Mä olin silloin kuuluisa Habbo-hahmo, ja nyt mä olen kuuluisa somettaja.”

Tällaista tuhkimotarinaa ja ruman ankanpoikasen kasvukertomusta Bäck kertoo itsestään mielellään. Samaa pohtivat Bäckin mukaan myös hänen ystävänsä.

”Kun nykyään tapaan lukiokavereita, he ihmettelevät, että miten susta tuli tubettaja: sähän olit se hiljainen tyyppi, joka ei oikein tehnyt mitään, ja nyt sä haastat itteäs koko ajan.”

Piirteet eivät kuitenkaan poissulje toisiaan. Tietokirjailija Ville Kormilaisen kanssa tekemässään Tubettajan käsikirjassa Bäck kertoo, kuinka moni tubettaja oikeastaan on ujo ja introvertti.

”Veikkaan, että se johtuu nimenomaan siitä, että haluaisi ilmaista itseään, mutta ei ole mitään paikkaa, missä. Sitten ne löytää itsensä tietokoneen äärestä.

“Ja onhan tää tosi yksinäistä hommaa.”

“Mä oon cool tuolla, niin mun ei tarvitse olla sitä missään oikeassa elämässä”, oli ollut Bäckin suhtautuminen arkeen zoni93-käyttäjänä Habbo Hotelissa.

Pelimaailma alkoi kuitenkin tuntua helpolta: jos ahdisti, nettiselaimen saattoi laittaa kiinni ja mennä syömään sipsiä. Myöhemmin Bäck on puhunut avoimesti peliriippuvuudestaan.

Samaan aikaan päättyi myös salibandyharrastus. Itsetunto-ongelmien kohdalla lukioikäinen Bäck oli lohduttanut itseään sillä, että hän on ainakin urheilija, ja se riittää. Miesten SM-sarjaan siirtyminen olisi kuitenkin lisännyt harjoitusten määrää, ja tuleva ajankäyttö tuntui liialta.

”Sitten olikin paha, kun piti kehittää uusi identiteetti”.

Toinen muutos oli, kun yliopisto-opintojen aikaan Bäckille tehtiin kookas leukaleikkaus.

”Leikkaus avasi mulle ajatuksen, että mä tuun näyttämään koko loppuelämäni tältä, ja asiaa ei tarvitse ajatella enempää.”

Jo lukioaikoinaan Bäck oli tehnyt videoita, joissa esitteli tietokonepeliaseita ja pelasi Minecraft-peliä. Leikkauksen jälkeen hän alkoi tehdä videoita kasvoillaan.

Suomessa ei tuolloin ollut yhtään ammattimaista video bloggaajaa – eikä heidän ympärillään fanikulttuuria. Äidinkielen tunneilla Bäck oli pelännyt esitelmien pitämistä. Viime vuonna suomalaisen Youtuben suosituin video musiikkivideoiden jälkeen oli Roni Bäckin monologi, jossa hän kertoo eronneensa tyttöystävästään. Yllätyksenä se ei tullut, päinvastoin. Bäck naurahtaa kuivasti ajasta kertoessaan. Hän arvioi, että videon saama huomio sai hänet muuttamaan tapaansa olla julkisuudessa.

”Ehkä sen jälkeen mä aloinkin esiintyä enemmän hahmona. Se oli vähän pyllystä, kun ihmiset pääsee noin lähelle”.

Kevään aikana Bäck muutti videon yksityiseksi, eikä sitä enää löydy Youtubesta tätä juttua kirjoittaessa.

Bäck puhuu toimistollaan rooleista koulujen vaihtamisen yhteydessä. Kun hän siirtyi lukioon ja yliopistoon, päällä ei tarvinnut pitää enää samaa maskia, joka oli käytössä aiemmin. Tai kuten hän itse sen sanoittaa: voi luoda uuden kuvan itsestään.

Youtubessa Roni Bäck on nimeltään Roni Back. Kuten nimet, myös roolit eroavat toisistaan – ainakin hieman.

”Kun mä esiinnyn yli 100 000 ihmiselle, niin kukapa nyt siinä olisi oma itsensä. Jos sut laitetaan lavalle pitämään puhe, niin oletko sä täysin oma itsesi?”, hän vertaa.

Toisaalta videoilla hän myös haluaa ”vähän esiintyä”. Bäck hiljenee pohtiessaan eroja.

”Tubessa aito elämä on vaan niin lähellä sitä esiintymispersoonaa. Mä oon yrittänyt tuoda aitoa itseäni tosi paljon esille. Se on hyvä ja tosi monimutkainen kysymys. Että pitääkö siihen aitouteen päästä, vai onko se hahmo joku ongelma.”

Itsensä esiin tuominen Youtubessa on myös pelottavaa, Bäck pohtii. On helpompaa esiintyä. Samalla työ ja oma elämä pysyvät erillään.

”Mä en sano koskaan mihinkään ei. Se ei oo mun tehtävä, vaan se on managerin tehtävä. Sen täytyy pitää mun puolia ja tietää, mitä mä ajattelen.”

Bäck kertoo tarinan siitä, kuinka ensimmäiset fanit ovat jo löytäneet uuden toimiston. Rakennuksen keltaista päätyseinää, sinistä puuovea sekä niiden vieressä olevaa liikennemerkkiä on näytetty hänen videollaan.

”Mä päästin ne suoraan sisään, ja sanoin, että tulkaa nyt kattomaan koko paikka sitten. Jos huutaa, että älkää tulko, niin sitten ne tulee.”

”Vaikka mä sanoin, että älkää sit kertoko koulussa.”

Roni Bäck antaa mielellään neuvoja. Ja häneltä myös kysytään niitä, usein. Mitä hän sanoisi lukiolaiselle?

Tärkeä asia on hänen mielestään mihin tahansa töihin meneminen. Vaikka muuttomieheksi 8 euron tuntipalkalla, niin kuin hän teki valkolakin jälkeen.

Lukion kehitystä Bäck ei ole seurannut lukioikäisiltä seuraajiltaan tulevien viestien lisäksi.

”On se edelleen absurdia, että lukion numerot vaikuttavat niin paljon siihen, miten elämä jatkuu sen jälkeen.”

Bäck alkaa muistella. Pitkästä matematiikasta E, äidinkielestä B, englannista C, pitkästä ruotsista A, historiasta A ja yhteiskuntaopista B. Hän meni Helsingissä yksityiseen yliopistoon opiskelemaan kauppatieteitä, kun jäi rannalle yhteishaussa. Äiti maksoi opinnot.

”Mulla oli huonot paperit lukiosta, mutta yliopistossa mä pääsin tekemään sitä, mikä mua oikeasti kiinnosti”.

Bäck toivoo, että kymmenen vuoden päästä hänet muistettaisiin suomalaisen Youtuben isänä, jonka jälkeen muutkin rohkaistuvat palkkaamaan työntekijöitä ja kasvattamaan mittakaavaa. Hän kuitenkin kummastelee useaan otteeseen sitä, miksi niin moni nuori kertoo hänelle haluavansa videobloggaajaksi – jo ennen kuin on kokeillut videoiden tekemistä pidemmän aikaa.

”Pitää lähteä siitä, että videoiden tekeminen on kivaa. Se olisi esimerkiksi tosi hyvä lähtökohta. Tää vaatii niin paljon omistautumista ja sitä, että mihin sä vedät rajat sun elämän suhteen.” ✦

Juttu on julkaistu 4.5. ilmestyneessä Improbatur 2/2020 -lehdessä.

Jaa: