Rakas päihderiippuvaisen läheinen, sinä saat olla rikki

Mielipide
Anni Koivisto
Antti Kyrö

Tämä on sinulle, joka olet joskus tai usein nähnyt, kokenut, kuullut tai tuntenut läheisen päihderiippuvuuden elämässäsi. Sinulle, joka olet tuntenut olevasi yksin, rikki, hajalla, voimaton ja hukassa. Sinulle, joka olet ajatellut, ettet tiedä, mitä tehdä. Ennen kaikkea sinulle, jonka elämässä tämä kaikki tapahtuu nyt.

Kirjoitan tämän, koska päihdeongelma koskettaa monia. Vuoden 2015 kouluterveyskyselyssä 12,3 prosenttia lukiolaisista kertoi, että läheisen alkoholin käyttö oli aiheuttanut ongelmia, ja vuonna 2017 lukiolaisista 6,4 prosenttia arvioi vanhemman liiallisen alkoholinkäytön aiheuttaneen haittaa. Päihderiippuvuus ei aiheuta
haittaa vain siitä kärsivälle, vaan koskettaa ihmisiä hänen ympärillään. Se voi näkyä esimerkiksi jatkuvana huolena ja stressinä tai vaikuttaa negatiivisesti ihmissuhteisiin.

Olen kyllästynyt siihen, että lehtien palstat tyrkyttävät ajatusta siitä, että päihderiippuvaisen läheisen kuuluu olla rationaalinen.

”Älä piilota pulloja, älä kanna häpeää, älä välitä, kehota hakemaan apua!” Aivan hyviä vinkkejä, mutta ne unohtavat sen tosiasian, että elämä päihdeongelmaisen kanssa on usein henkisesti äärimmäisen raskas ja satuttava. Pahimmillaan tämän kaltaiset kehotukset tuottavat vain syyllisyyttä siitä, ettei pysty toimimaan oikein.

Läheisen ei pidä pystyä olemaan tilanteen sankari. Sinä saat huutaa, piilotella pulloja, tarkistaa kaapit, kaataa viinat lavuaarista. Sinä saat olla huolissasi ja on luonnollista, että sinulle tärkeän ihmisen ongelma aiheuttaa sinussa erilaisia tunteita.

Sinun ei tarvitse olla looginen, vaikka kuka sanoisi mitä. Sinä saat olla rikki ja tehdä ne asiat, jotka auttavat sinua selviämään tilanteesta. Sinun tehtäväsi on pelastaa itsesi ja tehdä juuri ne asiat, jotka helpottavat omaa oloasi.

Ainoa neuvo, jonka haluan sinulle antaa on, että älä jää yksin. Mene juttelemaan sille henkilölle, jolle puhuminen tuntuu helpoimmalta – oli se sitten ystävä, sukulainen, opiskeluhuollon ammattilainen, opettaja tai kaupan kassa. Tärkein kehotus, joka ympäröivän maailman täytyy sinulle tarjota on, että sinäkin tarvitset apua.

Kolumnin kirjoittaja Anni Koivisto työskentelee sosiaalipoliittisena asiantuntijana Suomen Lukiolaisten Liitossa (SLL). SLL on Improbaturin julkaisija.  Kolumni on julkaistu 6.5. ilmestyneessä Improbatur 2/2019-lehdessä osana Liitolta-kolumnisarjaa, jossa SLL:n väki jakaa ajatuksiaan.

Jaa: