Ovatko penkkariajelut koronasuositusten vastaisia vai eivät? – “Olisi voinut ehkä sanoittaa niin, että se olisi yksiselitteisemmin tulkittavissa”

Ilmiöt ja yhteiskunta, Uutinen

Viranomaiset suosittelivat tammikuussa siirtämään vanhojen tanssit, mutta jättämään perinteiset penkkariajelut järjestämättä koronaepidemian aikana. Opetus- ja kulttuuriministeriön lukio- ja ammatillisen koulutuksen johtaja Tiina Silander täsmentää nyt, että penkkariperinteitä varten ei tarvitsekaan odottaa pandemian päättymistä, vaan sitä, että kokoontumiset ovat turvallisia.

Tuukka Tuomasjukka
Museovirasto

Lukioperinteet uhkasivat mennä uusiksi, kun opetus- ja kulttuuriministeriö ja terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisivat tammikuun lopussa suosituksen penkkareista ja vanhojen tansseista koronaepidemian aikaan.

Lukiovuosien perinteitä kohdellaan suosituksen sanamuodoissa eri tavalla. Vanhojen tansseille riittää suosituksen mukaan siirtäminen, mutta perinteisiä penkinpainajaisia eli penkkareita rekka-ajeluineen ei suositella järjestettäväksi koronavirusepidemian aikana – jolloin käytännössä ne pitäisi perua.

Miksi penkkarien keskeisiä perinteitä ei sitten voi viranomaisten näkökulmasta voi järjestää korona-aikana, jos vanhojen tansseista ei tällaista sanota?

 


Opetus- ja kulttuuriministeriön lukio-
ja ammatillisesta koulutuksesta vastaava johtaja Tiina Silander tarkentaa Improbaturin haastattelussa, että vanhojen tansseja ja penkinpainajaisia on tarkoitus kohdella samalla tavalla.

Penkkariperinteiden järjestämistä varten ei siis tarvitsekaan odottaa pandemian päättymistä.

”Tapahtumina molemmissa on nuorten aikuisten kontakteja”, Silander sanoo.

”Sanamuodoissa ei ole tarkoitettu eroja tilaisuuksien suhteen: niitä ei suositella järjestettäväksi silloin, kun se ei ole turvallista. Suositusta olisi voinut ehkä sanoittaa niin, että se olisi yksiselitteisemmin tulkittavissa. Perinteiset penkinpainajaisetkin olisi voitu suositella siirrettäväksi myöhempään ajankohtaan huomioiden epidemiatilanne ja se, että ne on turvallista järjestää.”

Mitä sitten käytännössä tarkoittaa, että tapahtuma on turvallista järjestää? Silander viittaa siihen, että kokoontumiset olisivat turvallisia – vaikkapa rokotusten seurauksena. Hänen mukaansa tapahtumat suositellaan siirrettäväksi tällaiseen aikaan.

Jos kokoontumiset taas eivät ole turvallisia, voidaan Silanderin mukaan silti järjestää penkinpainajaisia – kunhan niihin ei liity fyysistä kontaktia.

 


Oma keskustelunsa koskee
sitä, mitä käytännössä tarkoittaa suosituksen sanamuoto ”perinteinen” – eli millaiset penkkarit ovat suosituksen mukaisia ja mitkä eivät.

Osa oppilaitoksista on kertonut järjestävänsä penkkarit erityisjärjestelyin. Esimerkiksi keskipohjalaisessa Perhon lukiossa penkkariasujen kanssa pitää Keskipohjanmaa-lehden mukaan voida käyttää maskeja, ja Tampereen lyseon lukio järjestää myös rekka-ajelun.

Osa lukioista taas on siirtänyt penkkarit keväälle. Tästä esimerkki on Lahdessa, jossa lukiot vaihtoivat penkkaripäivän toukokuulle. Etelä-Suomen Sanomat kertoo, että kaupungin lukiokoulutuksen johto päätyi tekemään ratkaisun abiturienteilla teetetyn kyselyn perusteella.

Ovatko helmikuun penkkaritorstain ja koronatoukokuun rekka-ajelut THL:n ja OKM:n suosituksen vastaista? Silanderin mukaan penkkareiden järjestäminen on soveliasta, jos tapahtuma voidaan toteuttaa turvallisesti – koronavirus huomioiden.

Hän jää pohtimaan sitä, mitä perinteiset penkkarit lopulta tarkoittavat. Suosituksessa todetaan, että ”penkinpainajaisten ja vanhojen tanssien perinteelle on hyvä pyrkiä korona-aikaan sopivia terveysturvallisia toteutustapoja”.

”Onko toukokuussa, kesäkuussa tai ensi syksynä mahdollisesti järjestettävät penkkarit perinteiset vai ei? Ovatko alle kymmenen hengen ryhmissä järjestetyt penkkarit perinteiset? Vai ovatko ne vaihtoehtoisia tapoja?”

 


Suomen Lukiolaisten Liiton
puheenjohtaja Emilia Uljas kertoo, että järjestön saaman palautteen mukaan abiturientit ovat olleet hyvin pettyneitä siihen, että perinteisiä penkinpainajaisia ei suositeltu järjestettäväksi koronaviruspandemian aikaan.

“Moni näkee sen tosi epäreiluna, että vanhoja voidaan siirtää ja penkkareita ei”, Uljas sanoo.

OKM:n Silander perustelee suositusta vetoamalla nuorten kontaktien vähentämiseen ja penkkareiden tavalliseen ajankohtaan. Hän myös pohtii haluavatko abiturientit palata järjestämään penkkareita enää myöhemmin keväällä.

Suomen Lukiolaisten Liiton ja sitä kautta lukio-opiskelijoiden näkökantaa penkkareiden perumiseen ei kysytty suositusta valmisteltaessa.

“Olisi kiva, jos abeilta itseltään olisi kysytty, haluavatko he tulla”, Uljas sanoo.

Vanhojen tanssit on Uljaan mukaan siirretty suurilta osin huhtikuun lopun ja toukokuun puolenvälin väliseen aikaan. Hän pitää kummallisena, että penkkariajeluille ja vanhojen tansseilla annettiin eri suositukset.

“Uskon, että abeilla olisi hinkua päästä järjestämään penkkareita vaikka toukokuussa.”

 


Miksi penkkareilla sitten
on niin paljon väliä abeille? Uljas muistuttaa penkkareiden asemasta suomalaisessa lukiossa.

“Penkkarit ovat asia, jota moni lukiolainen on odottanut pienestä pitäen. Se nähdään palkintona peruskoulun ja lukion aikaisesta uurastuksesta, kun päästään juhlimaan yhdessä koko ikäluokan kanssa sitä, että lähdetään lukiosta ja ollaan tehty paljon työtä. Sillä on äärimmäisen suuri symbolinen merkitys abeille – varsinkin, kun penkkarit on vain kerran elämässä. Moni muistelee niitä vielä vanhanakin. Ne ovat tärkeä osa suomalaista lukiokulttuuria ja lukiokokemusta”.

Penkkariperinteiden perumisen pitäisi puheenjohtaja Uljaan mukaan olla vihoviimeinen vaihtoehto. Suomen Lukiolaisten Liiton mukaan ne voisi esimerkiksi järjestää kokonaan ulkona, poikkeusjärjestelyin tai esimerkiksi tavallista pienemmissä ryhmissä.

“Jos olisin itse siinä tilanteessa, että olisin abi, haluaisin varmasti mielummin, että penkkarit siirretään kuin perutaan. Haluaisimme, että koulutuksen järjestäjät kysyisivät opiskelijoilta, haluavatko he, että penkkarit pidetään toukokuussa vai joskus myöhemmmin”.✦

Artikkelin kuvat ovat Museoviraston avoimista kuvakokoelmista CC BY -lisenssillä. Alkuperäiset kuvat löytyvät täältä, täältä, täältä, täältä ja täältä.

Jaa: