Pääkirjoitus: Sinun puolestasi päätetty

Mielipide

Tuukka Tuomasjukka
Antti Kyrö

Miltä sinusta tuntuisi, jos lukiossasi alettaisiin käsitellä maanpuolustusta?

Ajatus on uutispommi suoraan eduskunnasta. Tarkoituksena on selvittää, miten nuorten tietoisuutta aihepiiristä voisi lisätä jo koulussa. Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan opetus lisäisi tasa-arvoa pelkkiin kutsuntoihin verrattuna.

Päätöksiä ei vielä ole tehty, mutta esimerkkejä ei tarvitse hakea kaukaa. Toimittaja Markus Kuokkanen kävi Improbaturin reportaasia varten Latvian maaseudulla seuraamassa lukiolaisten sotilaskoulutusta. Oppiaine on vielä vapaaehtoinen, mutta vuonna 2024 siitä tulee pakollinen koko maassa.

Aikuiset ovat löytäneet ratkaisun nuorista – siitäkin huolimatta, että uusi pakko jakaa Latvian lukiolaisten mielipiteitä voimakkaasti.


Nuoren asema yhteiskunnassa
on omituinen. Hänellä on vähemmän vaikuttamisen mahdollisuuksia kuin aikuisilla, mutta siitä huolimatta aikuisilla on runsaasti eri ideoita nuorten pään menoksi. Lukiolaisten puheenjohtaja Adina Nivukoski huomauttaa tässä lehdessä, kuinka julkisuudessa nousee säännöllisesti keskustelua uusista pakollisista oppiaineista. Niistä vain harvat toteutuvat.

“Uudet sukupolvet muokkaavat maailmaa mieleisekseen, joten ymmärrettävästi vanhempia sukupolvia kiinnostaa, millaista maailmaa nykynuoret ryhtyvät rakentamaan, mikäli älypuhelinten räpläämiseltään joutavat”, kirjoittaa toimittaja Tuija Siltamäki pamfletissaan Nuoriso, pilalla. Usein asetelmasta katoaa kohtuus.

Tiukoissa odotuksissa ei toki ole mitään uutta. Samat ongelmat toistuvat maasta toiseen. Tästä esimerkki on Mari Uusivirran ja Eveliina Koskirannan artikkeli siitä, kuinka Ruotsin tähtijalkapalloilija Zlatan päätti tukea lukiolaisia, jotka halusivat antaa uudenlaista esimerkkiä ahtaaseen muottiin kasvaville futisjunioreille.


Kaikki aikuisten nuorisolaisideat
eivät suinkaan ole itsekkäitä. Lehden kanteen on kuvattu kolme nuorta runoilijaa, jotka ovat päässeet esiin Aura Nurmen projektien kautta. Kolmekymppisen taiteilijan perustamat avoimet runoklubit ovat kasvaneet ruohonjuuritason ilmiöksi, jossa lukioikäiset saavat mahdollisuuden sanoa ja esittää näkemyksensä – tai tulla kuuntelemaan muita. Pakko ei ole.

Kun aikuinen vie, nuoren ei tarvitse vikistä. Vaikka muu yhteiskunta ei vielä kohtelisikaan tasaveroisena keskustelukumppanina, nuoren ajatuksilla on siitä huolimatta valtaa. Siksi niitä on hyvä ilmaista ääneen. Yllättävän moni kuuntelee.

Julkaistu 2.11. ilmestyneessä Improbatur 4/2020 -lehdessä. Pääkirjoitus on toimituksen kannanotto ajankohtaisesta aiheesta.

Jaa: