Onni Tommila, 15, ja Suomen suurin elokuvarooli

Henkilöt, Jutut, Kulttuuri

Ohjaaja Jalmari Helander sai isolla budjetilla ainakin Samuel L. Jacksonin, Onni Tommilan ja 20 pakastinta.

Torsti Vasara
Stephanie Kulbach

Eilen Suomen ensi-iltansa saanut Big Game ei ole mikään ihan tavallinen suomalaisleffa. Se on kahdeksan ja puolen miljoonan euron budjetillaan kaikkien aikojen kallein suomalaisleffa – toimintaseikkailu, jonka tuotannossa oli mukana myös saksalaisia ja brittejä.

Ohjaaja Jalmari Helanderin ja tuottaja Petri Jokirannan yhteisluomus on luontevaa jatkoa reilut neljä vuotta sitten ilmestyneelle Rare Exports -joulupukkitarinalle. Miljöö on tutun pohjoinen, mutta juoni vielä viimekertaista kutkuttavampi: Yhdysvaltain presidentti putoaa yksityiskoneensa mukana keskelle ei-mitään ja tutustuu lappilaisen metsästäjän 13-vuotiaaseen Oskari-poikaan. Oskarista tulee ainoa turva presidentille, joka on – toimintaseikkailujen hengelle uskollisena, totta kai – myös takaa-ajon kohteena.

Oskaria esittää 15-vuotias Onni Tommila, eikä kenellekään varmaan ole jäänyt epäselväksi, kuka näyttelee Yhdysvaltain presidenttiä: Samuel L. Jackson, maailmantähti, jonka tekemien elokuvien yhteistuotto on isompi kuin kenenkään muun näyttelijän koskaan. Muita valkokankaalla nähtäviä tuttuja kasvoja ovat muuan muassa Felicity Huffman, Victor Garber ja Ted Levine.

Huh! Eikö yhdeksäsluokkalaista Tommilaa ollenkaan huimaa?

”Kyllähän paineita on, mutta niistä selvitään! Eniten jännitän, mitä yleisö ajattelee elokuvasta. Jacksonin tapaaminenkin hermostutti aluksi, mutta kun tutustuin häneen, työskentely tuntui hyvältä. Samuel on ammattilainen, jonka kanssa kaikki on helppoa! Ei tarvinnut pelätä mitään”, hän kertoo.

[stag_icon icon=

Ikään kuin Oskarin saappaisiin hyppäämisessä ei jo olisi ollut tarpeeksi sulateltavaa, piti vielä Jalmari-enon ohjata leffa, toisen enon tehdä teknistä työtä taustalla ja kaiken päälle oman isän, Jorma Tommilan, näytellä isää myös elokuvassa. Suvun runsaasta edustuksesta Tommila ei ollut moksiskaan, vaikka välillä kyllä mietitytti, miten isä suhtautuu suoritukseen yhteisissä kohtauksissa. Onneksi tosielämä tuskin tässä tapauksessa vastaa elokuvaa, jossa Oskarin isä ei luota poikansa kykyihin.

Muutoin draama on sivuosassa Big Gamessa, jota Tommila luonnehtii Indiana Jones -tyyliseksi seikkailuksi. Hän pitää elokuvan tärkeimpänä kohderyhmänä itseään nuorempia katsojia, vaikka myöntää osan kohtauksista olevan rajujakin. Suomessa ikäraja on 12. Miltä tuntui näytellä actionintäyteisiä kohtauksia, kun jo katsojaakin vähän hirvittää?

”Tein joitain stuntteja itsekin, mutta aika paljon käytettiin ammattilaisstuntteja vaikeissa ja vaarallisissa kohtauksissa. Oikeastaan toimintakohtauksia tehdessä tuntui välillä siltä, etten ehtinyt itse tekemään mitään”, Tommila nauraa.

Toki Scanline VFX:n loihtimissa tehosteissakaan ei ole säästetty, kuten ei missään muussakaan. Juuri sitä tuotannossa on selkeästi tavoiteltukin, että entistä paremmalla budjetilla saataisiin Suomeen mahdollisimman suuri ja Amerikan näköinen elokuva. Siinä on toki onnistuttu, mutta katsojien päätettäväksi jää, auttaako budjetti menestyselokuvan rakentamisessa. Ainakin sillä sai Samuel L. Jacksonin, Onni Tommilan ja 20 pakastinta.

”Vaijerien varassa oli hauskaa nousta pakastimen kyytiin ja lentää muutaman metrin korkeudessa! Olin pakastimessa myös vedessä, mutta se oli ankkuroitu paikalleen”, Tommila kertaa yksittäisiä kohtauksia.

Kaikesta näkee, kuinka paljon Tommila nauttii näyttelemisestä. Hän vakuuttaa, että haluaa siitä myöhemmin myös uran, ja astinlauta kohti sitä taitaakin olla jo tässä roolissa. Tommila pyörittelee myös mahdollisuuksia ulkomailta tuleviin tarjouksiin, mutta aikoo punnita niitä tarkkaan. Julkisuuden varjopuolet ovat tiedossa.

Sitä paitsi kesken on vielä toinenkin tärkeä työ – opiskelu. Tommila on koulussa noheva, minkä kuulee jo luontevasta englannin kielestä, jota ei tarvinnut elokuvaa varten tankata lause kerrallaan. Yhteishakukin tuli tehdyksi äskettäin.

”Hain lukioon. Olen sujuva opiskelija ja teen velvollisuudet myös leffojen teon yhteydessä. Kirjat ovat aina mukana kuvauspaikalla”, Tommila kertoo.

Jaa: