Näin teet nopeasti hyvännäköisen cv:n – testasimme neljä palvelua

Jutut

Silmää miellyttävä cv ilman taittotaitoja? Helppo nakki! Valmiin pohjan avulla tehty visuaalinen cv havainnollistaa osaamista silloinkin, kun työkokemusta ei vielä ole. Testasimme neljä palvelua, joilla saa tehtyä cv:n myös ilmaiseksi.


Mari Uusivirta
Nina Riski

Kesätyöhaut, harjoitteluhaut, kielikurssit… Tähän aikaan vuodesta moni tarvitsee hyvännäköistä cv:tä. Jos tekstinkäsittelyohjelman pyörittely aiheuttaa harmaita hiuksia, vähäinen työkokemus näyttää hölmöltä perinteisessä mallissa tai haluaa erottautua joukosta, visuaalinen cv voi olla ratkaisu.

Visuaalisella cv:llä tarkoitetaan tässä jutussa cv:tä, jossa on käytetty värejä, graafeja tai muita visuaalisia elementtejä ja joka on taitettu kivan näköiseksi. Vastakohtana voi pitää perinteistä mustavalkoista cv:tä, jossa on paljon tekstiä listamaisesti.

Visuaalista cv:tä ei tarvitse osata tehdä itse, sillä lukuisat verkkopalvelut tarjoavat valmiita cv-pohjia. Monissa cv:n voi tehdä ilmaiseksi, tosin usein osa ominaisuuksista on maksullisella puolella. Valmiissa pohjissa on osioita esimerkiksi työkokemukselle, harrastuksille ja lyhyelle esittelylle, mutta usein osioita voi muunnella melko vapaasti.

Esittelemme tässä jutussa lyhyesti neljä palvelua, joissa voi tehdä ilmaisen cv:n. Lisää vaihtoehtoja voi etsiä esimerkiksi internethaulla “free resume templates”.

Ennen kuin mennään esittelyihin, Vastuullinen kesäduuni -kampanjan Charlotta Forsberg kertoo lyhyesti, mitä kampanjan vetäjät ovat vuosien varrella oppineet visuaalisista cv:istä:

Jos työkokemusta ei ole vielä kertynyt rutkasti, osaamistaan voi tuoda esiin vaikka harrastusten kautta. Forsberg kehottaa jopa miettimään, kannattaako koko cv rakentaa työkokemuksen sijaan osaamisalueiden ympärille. Silloin visuaalisilla elementeillä voi korostaa erilaisia taitoja.

“Jos on esimerkiksi valmentanut nuorempia urheilijoita, on oppinut johtamaan ihmisiä, on suunnitellut projekteja ja osaa rakentaa tiimihenkeä”, Forsberg listaa.

Palveluissa on paljon cv-malleja, joissa pohjana ei ole perinteinen työkokemuksen esittely aikajärjestyksessä. Sen sijaan voi esimerkiksi kertoa olevansa tavoitteellinen ja esitellä sitä todentavia harrastuksia ja saavutuksia.

Visuaaliseen cv:hen voi esimerkiksi nostaa työn kannalta olennaiset sometilit: lisätä somekanavien logot ja linkata omaan profiiliin. Jos vaikka hakee töitä urheiluliikkeestä, voi sometilien kautta näyttää, että urheilu on sydämen asia.

 

Ja nyt niihin esittelyihin! Tämän jutun kirjoittaja kävi läpi neljä suosittua palvelua ja testasi pintapuolisesti, miten cv:n teko sujuu kunkin ilmaispuolella. Testi ei ole tieteellinen, vaan perustuu yhden ihmisen näkemykseen. Palveluita ei ole laitettu paremmuusjärjestykseen tai vertailtu kattavasti keskenään, vaan niiden sisältöä on kuvailtu lyhyesti.

Kaikki palvelut ovat englanninkielisiä, mutta Canvaa voi käyttää myös suomeksi. Tosin Canvassakin valtaosa valmiista pohjista on englanniksi. Kaikkiin palveluihin vaaditaan rekisteröityminen. Enhancv on ainoa, jossa rekisteröityminen vaaditaan vasta tulostusvaiheessa.

Canva – Loputtomasti vaihtoehtoja

+ Ilmaispuolella on erittäin paljon vaihtoehtoja. Heti aluksi voi valita cv:n tyypin yhdeksästä eri vaihtoehdosta, joita ovat esimerkiksi minimalistinen ja värikäs. Jokaisen tyyppiin sisältyy vielä lukuisia eri pohjia.

+ Pohjia voi muokata todella vapaasti, joten niistä saa halutessaan persoonallisia. Palvelussa on todella kattava valikoima erilaisia elementtejä, kuten symboleita ja infograafeja.

+ Valmiistakin vaihtoehdoista löytää helposti sellaisen, jossa työkokemusta ei tarvitse listata pitkästi. Toisaalta jos haluaa lisätä valmiisiin pohjiin vähänkään osioita ja tietoja, saattaa joutua käsityönä muokkaamaan pohjaa enemmänkin.

– Käyttöön voi aluksi olla hankala päästä käsiksi. Ennen tositoimia kannattaa tehdä Canvan tutoriaaleja.

– Liialliseen kikkailuun lankeamisen vaara on suuri, kun käytössä on paljon elementtejä, kuvia ja värejä.

Voit tutustua Canvaan tästä linkistä.

Enhancv – Simppeli pohja, mutta mahdollisuus luovuuteen

+ Pohja määrittelee ulkonäön melko tarkkaan, ja cv pysyy selkeänä. Palvelu myös avustaa esimerkiksi työkokemuksen keston muotoilussa: kun pohjaan syöttää työn kestäneen vaikka kesäkuusta 2016 elokuuhun 2016, palvelu määrittelee automaattisesti, miltä aikaväli näyttää ja mihin kohtaan cv:tä se tulee.

+ Palvelussa on muutama simppeli infografiikka, joilla saa tuotua omaa persoonallisuutta esiin. Myös ikonien, värien ja taustakuvioiden avulla saa luotua omannäköisen kokonaisuuden.

– Pohjan kanssa saa olla tarkkana, ettei johonkin kohtaan lipsahda palvelun avustamana yksittäisiä englanninkielisiä sanoja. Esimerkiksi jos valitsee työn kesto -kohdassa olevansa tällä hetkellä töissä jossain, työkokemukseen ilmestyy sana present.

– Ilmais-cv:ssä elementtien määrää on rajattu, ja esimerkiksi sivukoko on pienempi kuin maksullisessa.

Voit tutustua Enhancv:hen tästä linkistä.

Novoresume – Asiapertin ja kiireisen valinta

+ Pohja on selkeä, ja palvelu pitää tekijää kädestä alusta loppuun.

+ Vaihtoehdot ovat rajatut, lopputulos on vahvasti valmiin pohjan mukainen, ja palvelu avustaa tietojen täyttämisessä. Palvelu muistuttaa näiltä osin Enhancv:tä – varo myös englanninkielisiä automaattitäyttöjä.

+ Esimerkiksi työkokemuksesta ja koulutuksesta palvelun ennakkosyöttö kysyy useita erilaisia asioita, mutta pohja sallii myös sen, ettei kaikkia kohtia täytä. Valmis pohja saa tiedot näyttämään hyvältä, vaikka niitä olisi paljonkin.

– Ilmaispuoli on aika suppea.

– Valmiit pohjat ovat perinteisiä, eli työkokemukselle ja opinnoille on varattu paljon tilaa. Hakemus jää helposti tyhjän näköiseksi, ellei työkokemusta ole paljoa tai ei keksi jotain muuta sopivaa pitkää listausta vaikkapa harrastuksista tai suoritetuista koulutuksista.

Voit tutustua Novoresumeen tästä linkistä.

Piktochart – Infograafeja ja värejä

+ Cv-pohjia voi muokata hyvin vapaasti, kuten Canvassakin. Kaikki fonteista asetteluun on muokattavissa. Toisaalta valmiitkin pohjat näyttävät hyviltä.

+ Palvelussa on laaja valikoima infograafeja piirakoista pyramideihin, ja niitä on helppo lisäillä valmiisiin pohjiin. Jos aikaa ja mielikuvitusta riittää, tällä palvelulla saa tehtyä omannäköisen cv:n.

– Ilmaisia vaihtoehtoja valmiiksi pohjiksi on vähän. Ilmaispuolelta saa tulostettua vain kuvatiedoston, joka pitää itse muuntaa pdf:ksi.

– Valmis malli on melko perinteinen, ja siinä on paljon täytettäviä kohtia. Koska pohjaan täytetään tiedot ja tehdään muokkaukset täysin käsitöinä, personointi voi vaatia enemmän aikaa.

Voit tutustua Piktochartiin tästä linkistä.

 

Lopuksi Forsberg kertoo vielä, mitä ainakin kannattaa pitää mielessä, kun tekee cv:tä:

1) Tee cv:stä hakukohteeseen sopiva.

Charlotta Forsberg sanoo, että Vastuullinen kesäduuni -kampanjaan osallistuvat yritykset korostavat joka vuosi samaa asiaa: cv:llä on tärkeintä kertoa, miten hakija hoitaisi sen nimenomaisen tehtävän, jota on hakemassa.

“Kannattaa miettiä, miten visuaalisuuden avulla saa tuotua omaa osaamista esille ja millainen cv sopii siihen paikkaan, mihin on hakemassa.”

Esimerkiksi tehdastyöhön ja startupiin kannattaa todennäköisesti hakea erilaisilla cv:illä.

2) Sisältö on tärkeämpää kuin visuaalinen ilotulitus.

Hakipa mihin tahansa, näyttävä pläjäys ei vakuuta rekrytoijaa, jos se ei kerro olennaisia tietoja. Sisältö on ulkonäköä tärkeämpää.

Parhaimmillaan visuaalisuus tukee sisältöä. Forsbergin mukaan visuaalisuus voi olla myös ihan pieniä elementtejä, kuten yksittäinen tehosteväri tai sisällön jaksottamista viivoilla tai neliöillä.

3) Perinteinenkin cv on yhä ok!

Vaikka visuaalisista cv:istä puhutaan paljon, ne eivät ole ainoa oikea ratkaisu. Internetistä voi hakea myös esimerkiksi valmiita Word-pohjia cv:lle.

“Tärkeintä on, että cv on hakijan itsensä näköinen. Ei kannata tehdä pakolla visuaalista cv:tä, jos se ei itseä kiinnosta”, Forsberg sanoo.

Lue myös: Erotu selkeällä ja ytimekkäällä kesätyöhakemuksella

Jaa: