Mitä ylioppilaskirjoituksissa kannattaa syödä? Ravitsemusterapeutti vinkkaa, millaiset ovat ällän eväät

Ilmiöt ja yhteiskunta

Ylioppilaskirjoituksissa kannattaa syödä sitä, mitä on tottunut muutenkin syömään. Esimerkiksi kahvin juontia ei kannata kokeilla ensimmäistä kertaa ylppäriaamuna.


& Silja Viitala

Riittävä energiansaanti on ongelma osalle opiskelijoista. Karjalanpiirakka on hyvä klassikkoeväs, sillä siinä on energiaa enemmän kuin leipäsiivussa ja sitä saa erityisruokavalioille sopivana versiona. Piirakka on ravitseva välipala, kun sen lisukkeet ovat kunnossa: hyvälaatuista rasvaa, eli margariinia tai vaikka avokadosiivuja, proteiinia eli liha- tai kasvisleikkelettä ja vihanneksia. Kirsikkatomaatit ovat helppoja ja terveellisiä naposteltavia, jotka myös täyttävät vatsaa.

Monipuolisuus on eväiden avainsana! Pähkinäsekoitusta on helppo napostella ja pähkinöistä saa paljon energiaa ja hyviä rasvoja. Parhaita ovat maustamattomat pähkinät, jotka eivät sotke sormia. Pähkinöitä voi ottaa kirjoitusevääksi reilustikin, vaikka 50-100 grammaa, sillä ylijääneet voi viedä mukana takaisin kotiin. Jos haluaa lisämakeutta ja -energiaa, pähkinöiden joukkoon voi sekoittaa kuivattuja hedelmiä.

 

Makeiset eivät sellaisenaan riitä tai sovi kirjoituseväiksi. Mellejä voi kuitenkin olla mukana osana monipuolista kokonaisuutta, vaikka 100-200 grammaa. Makeisten avulla hereillä pysyminen voi olla helpompaa. Evääksi voi ottaa myös kahvia, jos sitä on tottunut juomaan. Kirjoitustilanteessa ei kuitenkaan kannata lähteä testailemaan uusia makuelämyksiä, vaan pitäytyä ruuissa ja tuotteissa, joita on syönyt aiemminkin. Tottumattoman vatsan kahvi vain sekoittaa.

Hedelmät täyttävät vatsaa ja tuovat kylläisyyden tunnetta. Esimerkiksi viinirypäleitä ja banaanin voi ottaa mukaan sellaisenaan, omenasta ja appelsiinista voi leikellä mukaan siistejä lohkoja rasioihin. Kirjoitusaamuna olisi hyvä saada syötyä edes jotain, vaikka jännittäisikin. Pieni pala banaania tai annos jugurttia on parempi kuin ei mitään, ja suolisto käynnistyy. Varaudu kirjoituksiin ottamalla mukaan myös sopivasti vettä: vähintään puoli litraa läpinäkyvässä pullossa!

Juttu on julkaistu 10.2. ilmestyneessä Improbatur 1/2020 -lehdessä.

Jaa: