Maria Veitola oli lukiossa ensimmäistä kertaa todella yksinäinen

Henkilöt

Anna-Sofia Nieminen
Katri Kapanen / Johnny Kniga

”Oon vasta aikuisena myöntänyt itselleni, että mä olin lukioaikana tosi tosi yksin.

Olin kolmannesta yheksänteen luokkaan musiikkiluokalla. Se oli ihan sairaan kiva luokka, kaikki oli kavereita keskenään.

Ysin jälkeen me kaikki hajottiin eri kouluihin. Mä menin lähimpään lukioon Imatralla. Yhtäkkiä oli ympärillä uusia ihmisiä, jotka osoitti pienillä teoilla, että sä et kuulu tähän porukkaan. Ruokalassa kukaan ei tullu mun pöytään istumaan. Oli juhlia ja tapaamisia, mihin mua ei kutsuttu. Uudet luokkakaverit ei halunnu tehä ryhmätöitä mun kanssa.

Ja se oli tosi outoa, koska mun mielestä mussa ei ollu mitään vikaa. Mä olin ihan sama tyyppi ku ennenkin. Olin yläasteella ruvennu eksperimentoimaan pukeutumisella ja kuuntelin ehkä musaa, mitä muut ei kuunnellu. Mut musiikkiluokalla kaikki oli digannu sitä mun niin sanottua erilaisuutta.

Mä vietin tosi paljon aikaa yksin. Kävin kirjastos kuuntelee musaa ja olin yksin kotona ja kirjotin. Ehkä sain voimaakin siitä yksinäisyydestä.

Lukion ekan jälkeen menin kesäksi au pairiksi Englantiin. Se oli tosi ihanaa, mä fiilistelin vapautta ja elämää. Ihanuus loppui äidin viestiin, että mun veli on joutunut tosi pahaan onnettomuuteen ja melkein menettänyt henkensä. Siitä lähti hirvee luisu masennukseen, ja sit mä sairastuin anoreksiaan.

Tollanen traaginen kokemus on entisestään erottava tekijä muista. Luokkakaverit vaan jatkoi elämäänsä. Kyl siitä onnettomuudesta varmaan ihmiset tiesi, mut en osannut puhua siitä kenellekään, eikä kukaan puhunut siitä mulle, ei edes aikuiset.

Lukion tokalla luokkakaverit rupes pyytää mua illanistujaisiin. Ehkä joku opettaja oli puhunut tai ne keskenään, että nyt täytyy ottaa toi Maria messiin. Mä muistan sen kauhean fiiliksen, että mä en edelleenkään kuulu joukkoon, mut me kaikki esitetään, että mä oisin yksi heistä.

Kakkosluokka meni aika penkin alle. Sit mä tajusin, että jos en saa itseäni kuntoon, joudun jäämään Imatralle. Kolmannen luokan keskityin vaan paranemiseen ja opiskeluun. Silloin onneks pari vanhaa ystävää tarjos mulle aitoo ystävyyttä.

Sit mä vaan lusin lukion läpi.”

Maria Veitola (s. 1973) on toimittaja ja Radio Helsingin sisältöjohtaja. Hänet tunnetaan muun muassa tv-ohjelmista Yökylässä Maria Veitola sekä Enbuske, Veitola & Salminen. Keväällä häneltä ilmestyi omaelämäkerrallinen Veitola-kirja.

Julkaistu 12.11. ilmestyneessä Improbatur 4/2018-lehdessä Eka kerta -juttusarjassa, jossa tutut kasvot kertovat ensimmäisistä kerroistaan.

Jaa: