Maksuton toinen aste -kansalaisaloite sai reilusti yli 50 000 allekirjoitusta – näin asia etenee

Ilmiöt ja yhteiskunta, Jutut

Opetusministeri on luvannut käynnistää selvityksen siitä, mitä aidosti maksuton toinen aste maksaisi valtiolle. Kansalaisaloite aiotaan viedä eduskuntaan mahdollisimman pian.


Mari Uusivirta
Nina Riski

Kansalaisaloite maksuttoman toisen asteen koulutuksen puolesta etenee eduskuntaan. Kansalaisaloitteen allekirjoitti puolen vuoden aikana yli 53 000 ihmistä, kun jo 50 000 allekirjoitusta riittää etenemiseen.

Mitä aloitteelle nyt tapahtuu?

Ihan aluksi odotetaan, että kaikki paperiset kannatusilmoitukset ehtivät perille. Vaikuttamistyön asiantuntija Tiina-Maria Levamo Pelastakaa lapset ry:stä kertoo, että eri tahoilla kerättyjä ilmoituksia odotetaan viikon verran. Kaikki kerätyt kannatusilmoitukset on tarkoitus saada Väestörekisterikeskuksen tarkastukseen ensi viikon aikana.

Väestörekisterikeskus tarkastaa kerättyjen allekirjoitusten oikeellisuuden ja vahvistaa allekirjoitusten määrän. Väestörekisterikeskuksesta arvioidaan, että tarkastus voi kestää kuukaudesta puoleentoista. Kestoon vaikuttaa kuitenkin moni asia, esimerkiksi paperisten kannatusilmoitusten määrä.

Tarkastuksen jälkeen kansalaisaloitteen avaajilla on puoli vuotta aikaa viedä aloite eduskunnan käsiteltäväksi. Maksuton toinen aste -aloitteen tekijät eivät kuitenkaan aio jäädä odottelemaan.

“Tarkastuksen valmistuttua aiomme viedä aloitteen todella nopeasti eduskuntaan, koska eduskunnan kausi on jo loppumetreillä”, Levamo kertoo.

Eduskunnassa aloitteen käsittely alkaa lähetekeskustelulla. Lähetekeskustelussa eduskunta päättää, mihin valiokuntaan asia lähetetään valmisteltavaksi.

Valmistelussaan valiokunta muun muassa kuulee asiantuntijoita ja tekee selvityksiä. Lopulta se päättää, laatiiko aloitteesta mietinnön eduskunnan täysistuntokäsittelyä varten. Suositus on, että valiokunta ilmoittaa toimenpiteistään aloitteen tekijöiden edustajille kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun aloite on saapunut valiokuntaan.

Jos valiokunta laatii mietinnön, täysistuntokäsittelyssä eduskunta päättää, hyväksyykö vai hylkääkö se kansalaisaloitteen.

Valiokunta voi päätyä myös siihen, että kansalaisaloite ei saa valiokunnan tukea, ja sen enemmästä käsittelystä luovutaan. Luopuminen ei tarkoita aloitteen hylkäämistä, vaan se jää odottamaan mahdollisia myöhempiä toimenpiteitä, kuten hallituksen esitystä.  Eduskuntakauden päätteeksi käsittelemättä jääneet kansalaisaloitteet raukeavat. Seuraavat eduskuntavaalit järjestetään huhtikuussa 2019.

Kansalaisaloitteen takana on useita järjestöjä, ja siinä vaaditaan, että eduskunta laatii perusteellisen selvityksen toisen asteen maksuttomuudesta ja ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin sekä lakiuudistuksiin sen saavuttamiseksi. Nykyisellään toisen asteen opetus on ilmaista, mutta välttämättömien hankintojen hinta voi nousta korkeaksi. Improbaturin päätoimittaja kirjoitti viime syksynä aloitteen julkaisun jälkeen kolumnin, josta voi lukea lisää aiheesta.

Opetusministeri on luvannut tehdä selvityksen maksuttomasta toisesta asteesta.

Jo ennen kuin kansalaisaloite oli saanut tarpeeksi allekirjoituksia, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kertoi Uutissuomalaisen haastattelussa käynnistävänsä selvityksen maksuttomasta toisesta asteesta riippumatta kansalaisaloitteen tuloksesta. Työryhmän on tarkoitus aloittaa toimintansa lähiviikkoina, mutta tarkempi aikataulu ei ole selvillä.

Muutenkaan selvityksestä ei vielä tiedetä paljoa. Tarkoitus kuitenkin on selvittää, miten maksuton toisen asteen koulutus voitaisiin toteuttaa ja millaisia sen kustannukset olisivat valtiolle.

Toisena vaihtoehtona selvityksessä tarkastellaan, voitaisiinko tukea ainoastaan niitä nuoria, joilta toisen asteen tutkinto on vaarassa jäädä suorittamatta varattomuuden takia. Pelastakaa lapset ry:n syksyllä julkaiseman kyselyn mukaan liki 13 prosentilla toisen asteen opiskelijoista on suuria vaikeuksia selvitä koulukustannuksista.

Selvitysryhmä aikoo myös pohtia keinoja toisen asteen koulutuksen kustannusten alentamiseksi. Opetushallitus julkaisi jo aiemmin tänä vuonna selvityksen toisen asteen koulutuksen kustannuksista opiskelijoille. Selvityksen mukaan lukio-opintojen välttämättömät kustannukset ovat keskimäärin 2 500 euroa, eikä lukion kustannuksiin ole näkyvissä merkittäviä muutoksia.

Suomen Lukiolaisten Liitto on Improbaturin kustantaja. Liitto on myös yksi kansalaisaloitteen avaajista ja kampanjoi maksuttoman toisen asteen puolesta.

Ps. Oletko huomannut, että jos Improbaturin jutuissa puhutaan Suomen Lukiolaisten Liitosta tai käsitellään sen toimintaa, juttujen perässä on maininta, että liitto on Improbaturin kustantaja? Se on hyvän journalistisen tavan mukaista. Journalistin ohjeiden kuudes kohta kuuluu: Käsitellessään omalle tiedotusvälineelle, konsernille tai sen omistajille merkittäviä asioita journalistin on hyvä tehdä asiayhteys lukijalle, kuulijalle ja katsojalle selväksi.

Improbatur on journalistisesti itsenäinen julkaisu. Se tarkoittaa, että Improbaturin toimitus päättää itse, mitä aiheita se käsittelee ja millä tavalla. Kirjoitamme maksuttomasta toisesta asteesta, koska se on lukiolaisille tärkeä asia ja tasa-arvokysymys – emme sen takia, että Suomen Lukiolaisten Liitto ajaa maksutonta toista astetta.

Avaamme toimintatapojamme tähän tapaan osana Vastuullista journalismia -kampanjaa, johon Improbatur osallistuu. Vastuullisesta journalismista ja kampanjasta voi lukea lisää päätoimittajan viimeviikkoisesta kolumnista.

Jaa: