Kolumni: Tee palvelus itsellesi ja yritä vähemmän

Mielipide
Juuso Määttänen
Antti Kyrö

”Kuinka millenniaaleista tuli burnout-sukupolvi?”

Näin kysyi viraalisivusto Buzzfeed tammikuussa 2019. Jumalattoman pitkässä jutussa kuvaillaan, miten millenniaalit, eli karkeasti määriteltynä 1980-luvun puolivälin ja 1990-luvun puolivälin välillä syntynyt sukupolvi, ovat polttaneet itsensä loppuun jo nyt, oltuaan työelämässä alle kymmenen vuotta.

Julkaisunsa jälkeen Buzzfeedin juttu on kerännyt todella laajasti huomiota kansainvälisesti. Nuorten ihmisten palaminen loppuun on helposti tunnistettava ilmiö.

Olen itse 28-vuotias, ja kuulun kirottuun millenniaalisukupolveen. Tuttavapiirissäni on jo nyt lukuisia ihmisiä, jotka ovat joutuneet jäämään pois töistä, koska eivät enää jaksa. Sairasloma burnoutin jälkeen kestää kuukausia.

Ongelmaan on myös herätty monissa työpaikoissa, joissa kysellään nyt jatkuvasti kiireisiltä ja stressaantuneilta työntekijöiltä, jaksavatko he varmasti työssään. Kysely on kaunis ele, mutta tarjoaa hyvin vähän oikeaa apua, jos työt itsessään jatkuvat entisellään.

Uskon, että millenniaaleista on tullut burnout-sukupolvi, koska meistä on tehty sellainen.

Minulle ja lukuisille kavereilleni on kerrottu koko aikuisikämme, kuinka vaikeaa työllistyminen tulee olemaan.  Kun sitten olemme saaneet haaveilemamme työpaikan, meidän on pitänyt pyrkiä tekemään töitä enemmän kuin kukaan aiemmin. Se on ollut pahin mahdollinen virhe.

Samalla kun olemme keskittyneet osoittamaan arvokkuuttamme, olemme pahimmillaan menettäneet mahdollisuuden nauttia työstä, johon olemme alun perin halunneet.

En väitä, etteikö työelämä olisi aina ollut stressaavaa. Sen sijaan väitän, että oma sukupolveni on ajettu sekä sisäisillä että ulkoisilla paineilla niin äärirajoille kuin mahdollista. Enempää ei ole enää mahdollista tehdä ilman, että kaikki alkavat vähitellen hajota käsiin.

Siksi minulla on vasta opiskeleville ja työuraansa aloittaville ihmisille, post-millenniaaleille, yksi ohje.

Älkää pyrkikö tekemään työelämässä enemmän kuin aiemmat ovat tehneet.

Se ei ole todennäköisesti mahdollista eikä ainakaan terveellistä.

Oman sietokyvyn ylittäminen ja lopulta omien voimien menet täminen ei voi olla edellytys unelmien työpaikalle. Ja jos on, keksikää jotain muuta. Vaihtakaa alaa, hakeutukaa toisiin töihin. Yksikään työ ei ole sen arvoinen, että sitä varten kannattaa tuhota nautinto omasta elämästä.

Kolumnin kirjoittaja Juuso Määttänen on Helsingin Sanomien Nyt.fi:n toimittaja, joka haluaa nauttia työstään vielä 60-vuotiaanakin.  Kolumni on julkaistu 25.2. ilmestyneessä Improbatur 1/2019 -lehdessä osana Elämästä-kolumnisarjaa, jossa vierailevat kolumnistit kirjoittavat asiaa.

Jaa: