Kolumni: Osallistumme Vastuullisen journalismin kampanjaan – ja kerromme nyt neljä tärkeää periaatettamme

Blogi
BLOGI: PÄÄTOIMITTAJALTA

Tässä kolumnissa kerron, millä periaatteilla Improbaturin toimitus tekee journalistisia valintoja ja mitä meidän mielestämme tarkoittaa vastuullisen journalismin tekeminen teille lukiolaisille.

Kun puhutaan vastuullisesta journalismista, ensimmäisenä tulee mieleen totuudenmukaisuus. Siis se, että uutiset, reportaasit ja muut journalistiset jutut ovat totta. Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen.

Ensinnäkin: kaikille sattuu virheitä. Vastuullinen toimittaja pyrkii kertomaan totuuden. Jos toimittaja mokaa, hän korjaa virheensä. Toiseksi: vastuulliseen journalismiin kuuluu paljon muutakin kuin se, että toimittajat eivät keksi asioita päästään. Näitä asioita on listattu Journalistin ohjeissa, media-alan eettisessä koodistossa, jota myös Improbatur on sitoutunut noudattamaan.

Mutta Journalistin ohjeetkin ovat vasta selkäranka. Niiden lisäksi jokaisella tiedotusvälineellä voi olla omia eettisiä pelisääntöjään. Ne auttavat päivittäisessä työssä, johon sisältyy väkisinkin paljon valintoja: Mitä aiheita käsittelemme? Kenet päästämme ääneen?

Avaan seuraavaksi neljää periaatetta, joita me Improbaturissa pyrimme noudattamaan. Ne eivät kata kaikkea, mutta ovat perustavanlaatuisia ohjenuoria, joita mietimme jatkuvasti juttuja tehdessä.

1. Teemme journalismia lukiolaisille. Pidämme parhaamme mukaan huolta siitä, että kerromme teidän elämänne tärkeistä asioista. Voimme käsitellä monenlaisia aiheita kuntavaaleista ilmastonmuutokseen, mutta pyrimme aina etsimään lukiolaisia kiinnostavan näkökulman. Tämä on toki yksinkertaistus: te olette monipuolinen joukko, jota kiinnostavat keskenään erilaiset asiat. Usein on kuitenkin löydettävissä yhdistäviä tekijöitä, ja kun ei ole, voimme ainakin kertoa maailmasta monipuolisesti niin, että jokainen löytää lehdestä jotain itseään puhuttelevaa.

2. Lehdessä näkyy erilaisia ihmisiä. Tämä voi tuntua keinotekoiselta, mutta kiinnitämme tietoisesti huomiota siihen, että esimerkiksi sukupuoli-, seksuaali- ja etniset vähemmistöt näkyvät Improbaturissa. Olemme myös tarkkana muun muassa siitä, että kaikki kolumnistit eivät ole naisia tai haastatellut julkkikset miehiä. Haluamme omalta osaltamme edistää tasa-arvoa. Samaan pyrkii Helsingin Sanomat, joka ilmoitti naistenpäivänä sitoutuvansa nostamaan naisten osuutta artikkeleissaan, koska oli laskenut, että naisten osuus lehden jutuissa on vain kolmannes.

3. Kiinnitämme huomiota kieleen. Huomasitteko viime syksynä, että Aamulehti otti käyttöön sukupuolineutraalit tittelit? Tällaiset avaukset tasa-arvon puolesta ovat tärkeitä, koska jäsennämme maailmaa kielen kautta. Niinpä myös me Improbaturissa haluamme seurata Aamulehden esimerkkiä. Emme puhu palomiehestä tai naisjohtajasta vaan pelastajasta ja johtajasta. Tämä ei tarkoita, että sukupuoli pitäisi häivyttää kaikesta kielestä: voimme hyvin kertoa, että Irja Askola on ensimmäinen piispaksi valittu nainen Suomessa.

4. Kuuntelemme lukiolaisia. Etsimme aktiivisesti tapoja pitää yhteyttä teihin. Viime syksynä perustimme lukiolaisista koostuvan lukijaraadin. Kyselemme raatilaisilta palautetta, toiveita ja heidän mielenkiinnon kohteitaan. Muilta Improbaturin lukijoilta pyydämme ahkerasti palautetta esimerkiksi Instagramissa. Otamme palautteen tosissaan, koska haluamme ymmärtää, mistä te haluatte lukea ja mikä on teille tärkeää tietoa.

Noin! Nyt tiedätte muutamasta meille tärkeästä periaatteesta. Jos haluat kysyä jotain tai kommentoida, ota yhteyttä: anna-sofia.nieminen@lukio.fi. Pyrimme avaamaan toimintaamme myös tulevaisuudessa.

Ps. Tämä kolumni on osa Vastuullista journalismia -kampanjaa. Kampanjassa on kyse tästä:

  • Kampanja juhlistaa Julkisen sanan neuvoston eli JSN:n 50-vuotisjuhlavuotta. Neuvoston tehtävä on valvoa hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. JSN:n toiminnasta voi lukea lisää täältä.
  • Kampanjaviikoilla 12.–25.3.2018 Improbatur ja monet muut JSN:n piiriin kuuluvat tiedotusvälineet kertovat vastuullisen journalismin tekemisestä.
  • Kampanjaan kuuluu myös vastuullisen journalismin merkki. Improbatur ottaa sen käyttöön, ja se löytyy esimerkiksi tämän sivun alalaidasta. Merkki kertoo, että olemme sitoutuneet Journalistin ohjeisiin ja teemme vastuullista journalismia.
  • Journalistin ohjeet ovat pohjimmiltaan sinun oikeuksiasi. Niissä kerrotaan esimerkiksi journalistin ammatillisesta asemasta ja siitä, mitkä ovat oikeutesi, jos sinua haastatellaan. Journalistin ohjeet löytyvät täältä.
  • Myös kampanjan verkkosivuilla avataan osaltaan, miten vastuullinen media toimii. Sivut löytyvät täältä.

Kolumnin kirjoittaja Anna-Sofia Nieminen on Improbatur-lehden päätoimittaja.

Jaa: