Kolumni: Meistä jokainen voi olla roolimalli, yllättävissäkin paikoissa

Blogi
 Sean Ricks
Antti Kyrö

Kokeilepa googlata hakusanat Tino Singh, passi ja hammasharja. Löydät YouTubesta klippejä matkailuohjelmasta, jossa intialaissyntyinen tv-­juontaja Tino naurattaa juopunutta ruotsinlaivayleisöä valtakunnallisessa televisiossa 90­-luvulla.

Minulla ja Tinolla ei ollut muuta yhteistä kuin ruskea iho. Olin tummaihoinen suomalaislapsi, ja turbaanissa ja viitassa hyppelehtivä Tino oli minulle lähimpiä vastineita julkisuudessa, vaikka pidin häntä ihan pellenä. Aika surullista, eikö?

Kai minä olin jonkun mielestä vitsi, kun vuonna 2005 aloitin tv-­kuuluttajan työt: kerroin noloissa vävypoikapaidoissa TV2:lla, että mitäs tänään Pikku Kakkosessa oikein puuhastellaan. En pitänyt työtä kovin merkittävänä.

Sitten muutama vuosi sitten eräs nainen pysäytti minut kadulla ja sanoi, että hänen tummaihoinen poikansa ihaili minua. Olin pojan roolimalli. Ajattelin sen johtuvan saavutuksistani toimittajan työssä, mutta ei, syynä olikin silloin vähäpätöiseltä tuntunut kuuluttajantyöni.

En tiennyt, mitä ajatella.

Meistä jokainen voi olla roolimalli, yllättävissäkin paikoissa. Ysiluokalla fransiskaanimunkin pälvikaljun ajellut koulukaverini Antti ei varmasti tiennyt, että ihailin vastahakoisesti hänen rohkeuttaan toteuttaa itseään. En ikimaailmassa olisi myöntänyt sitä hänelle.

Roolimallina oleminen ei vaadi omaa YouTube­-kanavaa, tv­-näkyvyyttä tai Nobelin rauhanpalkinnon voittamista. Roolimalli on ihminen, joka uskaltaa edes hetken olla oma itsensä, silloinkin kun se näyttää muista typerältä, turhalta tai muuten vain erikoiselta. Jos se kannustaa yhtäkään toista ihmistä toteuttamaan itseään, se on todellista vaikuttamista.

Minua on tultu kadulla kiittämään työstäni useampaan kertaan. Muutama ihminen, usein tummaihoinen, on sanonut olevansa ylpeä minusta ja siitä, että olen puhunut ruskeaihoisen identiteetistäni julkisuudessa.

Vaikka olisin mieluummin ollut sen pikkupojan esikuva muista syistä, olen todella iloinen, jos tv-­kuuluttajan pestini auttaa häntä olemaan rohkeasti ja ylpeästi oma itsensä.

Aion tänään etsiä klippejä omasta esikuvastani Tinosta, joka uskalsi ruotsinlaivalla tehdä omaa juttuaan, vaikka monia – myös minua – se ehkä nauratti. Kuten todettu: meistä jokainen voi olla roolimalli.

Kolumnin kirjoittaja Sean Ricks on Ylen Perjantai-­ohjelman juontaja ja toimittaja. Kolumni on julkaistu 5.2. ilmestyneessä Improbatur 1/2018 -lehdessä osana Elämästä-kolumnisarjaa, jossa vierailevat kolumnistit kirjoittavat asiaa.

Jaa: