Kolumni: Kieltäydyn pelkäämästä feminismi-sanaa – se ei ole Voldemort

Blogi
 Jesse Saapunki
Antti Kyrö

Kun luin pienenä Harry Potter -kirjoja, minua motivoi ja inspiroi suuresti taikakoulun rehtori Dumbledore. Hän kieltäytyi pelkäämästä vihollisen eli Voldemortin nimen lausumista – silläkin uhalla, että Voldemort saisi siitä lisää elinvoimaa. Kun Dumbledore käytti Voldemortin nimeä, hänen tarkoituksenaan oli ilmaista, ettei pelkää hahmoa.

Mitä tulee feminismiin, meidän tulee toimia kuten Dumbledore: ryhtyä käyttämään yhdenvertaisuustyöstä sen oikeaa nimeä, feminismiä. Tosin toisin kuin Voldemortin, feminismin voimaa ja vaikutusvaltaa saa ja kannattaa lisätä.

Historian saatossa feminismi on muovautunut aatteena, ja nykyään se ajaa muun muassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia. Alun perin liike syntyi kuitenkin ajamaan naisten asiaa. Siksi suurin kritiikki feminismiä kohtaan kumpuaa usein yksinomaan etuoikeutettujen miesten pelosta oman aseman heikkenemistä kohtaan. Siitä juontuu myös sanaan usein liitetty negatiivinen lataus.

Minä olen feministi, ja se on herättänyt lähipiirissä vahvoja reaktioita. Minulle on sanottu, että olen femakkoakkojen tossun alla oleva hissukka ja että minut on aivopesty painamaan miesrotua alaspäin. Nämä reaktiot antavat minulle henkilökohtaisesti lisää voimaa toimia hyvän asian puolesta. Haluan olla äänessä asioista, joista ihmisillä on selkeästi vääristyneitä mielikuvia.

Huvittavaa on se, että minua moittivat ovat usein samaa mieltä kanssani. He vain käyttävät eri termiä: kun puhun feminismistä, he puhuvat tasa-arvosta. Minusta feminismi-sana on perusteltu, koska naiset ovat edelleen usein huonommassa asemassa kuin miehet.

Se ei tarkoita, että feminismin pitäisi olla vain naisten asia. Päinvastoin koen, että eritoten miesten on tärkeä ottaa kantaa feministisiin eli tasa-arvoa edistäviin asioihin. On välttämätöntä tiedostaa tasa-arvossa olevat ongelmat ja tehdä yhdessä töitä niiden poistamiseksi, vaikka kaikki ongelmat eivät kohdistuisi juuri sinun ihmisryhmääsi.

Feminismin puolustajana en eroa lainkaan muista tasa-arvon kannattajista, joten kieltäydyn pelkäämästä sanaa. Kuten Dumbledore sanoo Potter-kirjojen sankarille, Harrylle: Sano Voldemort, Harry. Käytä aina kaikesta sen oikeaa nimeä. Nimen pelko kasvattaa asiankin pelkoa.

Kolumnin kirjoittaja Jesse Saapunki on toinen Suomen Lukiolaisten Liiton (SLL) varapuheenjohtajista. SLL on Improbaturin julkaisija.

 

Jaa: