Kolumni: Käyttöohje pissalla käymiseen, kiitos!

Mielipide
Ida Kannisto
Antti Kyrö

En uskalla vetää vessaa.

Kuvittelen mielessäni, kuinka korealainen hotellivirkailija kiitää kohti käytävän perällä sijaitsevaa huonettani, jossa huutelen pöntöltä lasiseinän takaa, että ei hätää, en vain tiennyt, mistä napista kuuluu painaa. Vaikka ulkomaanmatkaan olisi valmistautunut kuinka hyvin, koskaan ei voi täysin tietää, mitä perillä odottaa.

Kun matkustin ensimmäistä kertaa Etelä-Koreaan kesäkuussa, olin valmistautunut erittäin hyvin. Silti saapuessani maan pääkaupunkiin Souliin törmäsin heti asiaan, josta kukaan ei ollut varoittanut: huipputekniseen vessaan. Alkajaisiksi säikähdin lämpiävää istuinta. Samalla hetkellä pönttöön syttyivät valot. Pahin oli kuitenkin vasta edessä. Kun oli aika huuhdella, en löytänyt oikeaa nappulaa lukuisten symbolien joukosta.

Etelä-Korea on teknisestä osaamisestaan tunnettu talousmahti. Tänä vuonna maa valittiin kuudetta kertaa peräkkäin maailman innovatiivisimmaksi. Lännessä jalansijaa ovat saaneet esimerkiksi Samsungin puhelimet, LG:n televisiot sekä autovalmistajien Kian ja Hyundain menopelit. Kaikilta osin korealainen teknologia ei kuitenkaan ole lännessä tuttua.

Vessan seinässä pöntön vieressä komeili taulu, jonka keskellä oli valittavana pesuja erilaisilla suihkuilla ja erilaisiin tarpeisiin, kuivausmahdollisuuksia ja epämääräinen stop-nappula. Niitä ympäröi valikoima symboleita, jotka näyttivät taikasauvoilta ja kuumemittareilta. Nappulat eivät loppuneet tähän.

Alimmalla rivillä komeili vielä viisi toimintoa: suihkulähdettä muistuttavan symboli, mystinen A-kirjain, pikkupojan kasvot, pistoke ja taikasauva, josta sinkosi kipinöitä. Päätin, että matkani ajan pysyn kaukana ainakin kahdesta viimeisestä.

Itse asiassa kokeilunhaluni jäi varsin lyhyeksi. Muutaman päivän jälkeen rohkaistuin ja painoin varovaisesti yhä pesunapeista. Sen seurauksena pöntöstä suihkusi vettä ympäri vessaa. Painelin paniikissa stoppia ja yritin pyyhkiä märkiä seiniä ja lattioita ennen siistijän tuloa.

Kun lopulta löysin huuhtelupainikkeen, tiesin, jo, ettei sille juuri ollut tarvetta. Wc nimittäin veti itse itsensä, kun käyttäjä nousi pöntöltä.

Jäin haaveilemaan toiminnosta, joka lakkaisi varpaankynteni vessakäynnin aikana ja samalla miettimään, että kenties toisinaan tekniikka menee liian pitkälle. Toistaiseksi olen tyytyväinen muoviseen istuimeen ja yhteen yksinkertaiseen huuhtelunappiin.

Kolumnin kirjoittaja Ida Kannisto on toimittaja, joka vaikuttui Etelä-Koreassa huipputeknologiasta ja paikallisesta kimchistä. Kolumni on julkaistu 11.11. ilmestyneessä Improbatur 4/2019 -lehdessä osana Maailmalta-kolumnisarjaa, jossa vierailevat kolumnistit havainnoivat elämää ulkomailla.

Jaa: