Kolumni: Katsoin kortit ja näin, miltä 2020-luku näyttää lukioissa

Mielipide
Toni Ahva
Antti Kyrö

 

Hei sinä, joka satut lukemaan tätä vuonna 2030. Yritin 2020-luvun alussa ennustaa, mitä lukiokoulutukselle käy vuosikymmenen aikana. Voit ruksia oikein menneet visiot – lopuille voit vain nauraa.

Vain muutos on pysyvää. Uuden vuosikymmenen kunniaksi olen kiillottanut kristallipalloni ja olen valmis katsomaan tulevaisuuteen. Näköpiirissäni on seuraavia muutoksia:

Sähköiset opettajat ja arvosanat tekoälyllä. 2020-luvulla teknologia kehittyy niin pitkälle, että opettaja on etäyhteydellä samanaikaisesti useassa koulussa. Näin lukioiden lakkauttamisilta on pitkälti säästytty, eikä kurssivalikoimaakaan ole tarvinnut leikata. Matematiikassa ja luonnontieteissä arvosana tulee heti kokeen päättymisen jälkeen, koska kokeita arvioi tekoäly.

Pakkoruotsista vihdoin eroon! Sen tilalla on useita valinnaisia kieliä ja paljon kansainvälistymistä edistäviä vaihto-opiskelumahdollisuuksia. “Vähemmän pakkoa, enemmän vapautta” on 2020-luvun trendi. Ei anneta hallitusohjelman pakkoa lisäävän kirjauksen lannistaa vielä vuosikymmenen alussa, vaan uskotaan, että jäykkyys, pakko ja byrokratia väistyvät vielä lukioista. 

Koulumatkat lentävillä sähköbusseilla? No ei ehkä vielä, vaikka kauan on jo lentäviä autoja ennustettu. Kuitenkin matkustamisesta on tullut todennäköisesti nopeampaa, turvallisempaa ja ekologisempaa. Win-win!

Pelaamista, pelaamista ja pelaamista. Digikirjojen tilalla on digipelejä, joissa tarkoituksena on suorittaa kaikki tasot läpi – ja kurssimerkintä on sinun! Teksti alkaa olla boomereiden juttu, videot ja virtuaalitodellisuus ovat nykypäivää. Kyniä ja kirjoja ihastelemme pian ainoastaan museoissa.

Välitunneista somevartteja. Kavereiden kanssa smalltalk on kiusallista, koska olet nähnyt somesta jo kaiken, kuten ruuat, sijainnin ja tosi-tv -kommentit. Facebookia käyttävät vanhat, Twitteriä (nahistelevat) poliitikot, Instagramia moni ja TikTokia vielä useampi. Emojien määrä viesteissä ylittää viimein kirjainten määrän! 

Wanhojen tanssit ja penkkarit – still here! Villien visioiden ohella kuitenkin uskon, että mukavat perinteet säilyvät. Tanssit voivat osin vaihtua (kun mukaan on tullut däppäyksen ja flossauksen kaltaisia hilpeitä liikkeitä), ja varmaan karkitkin. Toivottavasti vähemmän niitä tosi kovia karkkeja!

PS. All rights reserved. Pidätän oikeuden muutoksiin.

Kolumnin kirjoittaja Toni Ahva työskentelee koulutuspoliittisena asiantuntijana Suomen Lukiolaisten Liitossa (SLL). SLL on Improbaturin julkaisija. Kolumni on julkaistu 10.2. ilmestyneessä Improbatur 1/2020-lehdessä osana Liitolta-kolumnisarjaa, jossa SLL:n väki jakaa ajatuksiaan.

Jaa: