Kolumni: Huomion saaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa, otan vain Nokia 113 -puhelimeni esiin julkisella paikalla

Mielipide
Juho Kankaanpää
Antti Kyrö

Pakko arvostaa, puolituttu huikkasi minulle ruokalan jonon toisesta päästä.

En tehnyt muuta kuin naputtelin tekstaria äidin vanhalla Nokia 113:lla.

Huomion saaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa. Kun ala-asteystäväni siirtyivät 2000-luvun puolivälissä matopelimalleista simpukkapuhelimiin ja myöhemmin iPhoneihin, minä pysyttelin vanhassa. Netissä ehtii olla muutenkin, ajattelin.

Liioittelisin, jos kutsuisin teknologista passiivisuuttani vakaumukseksi. Ehkä kyse oli uhmakkuudesta ja vähän keskittymiskyvyn turvaamisesta.

Nykyään kännykkääni taivastellaan säännöllisesti, useimmiten kahdella tavalla. Ensimmäinen joukko puhuu älypuhelittomuudestani luopumisen ja kieltäytymisen termein: onko sinulla ystäviä, onko sinulla elämää? Älypuhelittomuus ylevöittää ja tekee ihmisestä yksinäisen ja totisemman. Kieltäytyminen liitetään myös epämääräisesti hyveellisyyteen. Kännykkäni muuttaa minut kurinalaiseksi kilvoittelijaksi, joka tutkii pergamenttikääröjä keskeytyksettä kosketusnäytöttömässä munkinkammiossaan.

Tulkinta on mairitteleva, mutta väärä: en vietä pyhimyksen elämää, eikä älypuhelittomuus ole auttanut minua löytämään itseäni tai oikeastaan mitään muutakaan. Tuhlaan aikaa siinä missä muutkin, kuuntelen italodiscoa ja kaivan nenääni. En ole myöskään luopunut mistään. Onhan puhelimessani jopa sudokusovellus.

Toiset tulkitsevat, että olen tekniikkaan vihamielisesti suhtautuva kiihkoilija. Sellainen, joka vasaroi toisten kosketusnäytöt lommolle ja vastustaa kaikkea kehitystä. Aivan kuin yrittäisin haastaa valinnallani riitaa.

En vastusta kehitystä, en vain halua olla itse osa sitä. Swaippailkaa niin paljon kuin haluatte, se ei ole minulta pois.

Äsken kuulin kolmannen ja ehkä muodikkaimman tulkinnan: olenkin digitaalinen minimalisti! Termi on peräisin tietojenkäsittelytieteen professori Cal Newportin lentokenttäbestselleristä Digital Minimalism: Choosing a Focused Life in a Noisy World. Kirjassaan Newport opastaa, miten käyttäjä voi tekniikan käyttöään hallitusti rajoittamalla merkityksellistää elämäänsä.

Suhtaudun trendiin iloiten. Järjestän mielelläni älypuhelittomuudesta kalliita koulutuksia ja luentoja.

Kolumnin kirjoittaja Juho Kankaanpää on toimittaja, joka rakastaa raakaa teknoa. Kolumni on julkaistu 11.11. ilmestyneessä Improbatur 4/2019 -lehdessä osana Elämästä-kolumnisarjaa, jossa vierailevat kolumnistit kirjoittavat asiaa.

Jaa: