Kolme pahinta ilmastosyntiäni – näin ilmastoahdistus sai minut toimimaan

Mielipide
Leila Ali
Liinu Nieminen

Levottomasti nukuttu yö takana, pitkä päivä edessä. Miten tästä selviää? Kuuma suihku, varmasti virkistää. Tosin pitkä kuuma suihku tarkoittaa sitä, että en ehdi tehdä ja syödä aamupalaa. Lisäksi tuhlaan lämmintä vettä, mikä harmittaa. Yritän viettää suihkussa vain sen verran aikaa, että saan peseydyttyä.

Onneksi lähikauppa sentään on lähellä, joten ehdin hyvin napata aamupalan kaupasta mukaan. Kauppaan kävellessä mietin syitä siihen, miksi nukuin huonosti viime yönä. Mieleeni juolahtaa välittömästi muutama asia. Koulun takia olen kärsinyt kovasta stressistä, mutta myös etenevä ilmastonmuutos ahdistaa. Ilmastoahdistukseni johtuu siitä, että maapallomme tulevaisuutta ei ole turvattu. Edelleen löytyy ihmisiä, jotka eivät usko ilmastonmuutoksen olevan todellinen.

Ilmastonmuutoksesta puhuminen ja kirjoittaminen eivät yksinään riitä. Meidän pitää myös nähdä tekoja, varsinkin sellaisilta ihmisiltä, jotka inspiroivat meitä itseämme ja joilla on vaikutusvaltaa.

Ilmastoahdistukseni johti siihen, että aloin pohtia enemmän omaa kulutustani. Esimerkiksi sitä, kuinka aivan liian usein ostan hätäpäissäni aamupalaksi kaupasta jugurtin, jossa on se ihanan kamala muovilusikka. Paremmin aikatauluttamalla ja pitämällä mielessä sen, että pienetkin teot vaikuttavat, pystyn jatkossa syömään aamupalani aina kotona.

Kesällä tarvitsen todella usein omat eväät mukaan. Olen jo päättänyt tehdä eväät kotona, ettei tarvitse ostaa joka päivä isoa kasaa muovijätettä. Ympäristö hyötyy ja ruoka on terveellisempää ja edullisempaa.

 

Myös vaatteet mietityttävät yhä enemmän. Meidän on hyvä huomioida maapalloamme myös vaateostoksissamme. Olen pohtinut, kannattaako jokaista kivan näköistä paitaa tilata netistä. Ympäristöystävällisempää olisi mennä kauppaan sovittamaan vaatteita ja valita oikeasti vain se, mille on tarvetta ja mikä sopii hyvin. Ehkä se oikea löytyykin kierrätettynä kirppikseltä!

 

Koska en matkusta paljon maailmalla enkä heitä ruokaa pois tai asu hirveän leveästi, voin hyvillä mielin keskittyä kolmeen ilmastosyntiini. Siihen, että en vietä jatkossa useita kymmeniä minuutteja suihkussa, ja siihen, että en shoppaile asioita, mitä en tarvitse. Nälän iskiessä pyrin välttämään muovivuorien ostamista.

Yksilöillä ei ole varaa jättää toimimatta. Sen takia haastan jokaisen valitsemaan kolme asiaa, joista aloittaa maailmamme elvyttäminen. Nyt.

Kirjoittaja Leila Ali on Sammon keskuslukion opiskelija, joka osallistui Hyvän sään aikana -verkkomedian ilmastojournalismityöpajaan. 

Jaa: