Kevään ylioppilasjuhlat järjestetään etänä – ylioppilaille yhteinen juhlatilaisuus luvassa myöhemmin syksyllä

Uutinen

Koronavirus aiheuttaa muutoksia lukio-opiskeluun. Improbatur seuraa tilannetta ja päivittää uusimmat tiedot tähän juttuun.


Säde Mäkipää
Laura Piiroinen

Tänä keväänä ylioppilasjuhlia ei järjestetä oppilaitoksissa. Koulut voivat kuitenkin järjestää valmistujaistapahtuman etänä 30. toukokuuta, mikäli siihen on mahdollisuus.

Kuntaliiton tiedotteen mukaan lukioissa järjestetään yhteinen juhlatapahtuma keväällä ylioppilaiksi valmistuville turvallisena ajankohtana myöhemmin syksyllä. Ajankohta riippuu siitä, milloin koronaepidemian rajoituksista luovutaan.

Koulutuksen järjestäjät ovat suositelleet, että syksyn yhteisen juhlatapahtuman ensisijainen ajankohta olisi perjantai 28. elokuuta tai lauantai 29. elokuuta. Mikäli juhlatapahtumaa ei tuolloin pystytä järjestämään turvallisesti, voidaan kevään ylioppilaat kutsua joulukuun alussa järjestettävään syksyn itsenäisyys-, valmistujais- ja ylioppilasjuhlaan.

Suomen hallitus on linjannut, että toisen asteen oppilaitoksissa lähiopetus keskeytetään keskiviikkosta 18. maaliskuuta alkaen. Rajoitukset ovat voimassa ainakin 13. toukokuuta saakka. Opetus toteutetaan mahdollisuuksien mukaan etäopetuksena. Lukiossa siirrytään siis etäopetukseen, joka järjestetään lukiokohtaisesti. Ylioppilaskirjoitukset järjestetään kuitenkin aikaistetulla aikataululla.

Ylioppilastutkintolautakinta (YTL) tiedotti perjantaina 13. maaliskuuta, että ylioppilaskirjoitusten reaaliaineiden koepäiviä aikaistetaan viikolla. Aikaistuksen syynä on koronavirustilanne. Reaaliaineiden kokeet kirjoitetaan poikkeuksellisesti  jo toisella tutkintoviikolla tiistaina 17.3. ja torstaina 19.3.

Menettelyllä pyritään turvaamaan tutkinnon järjestäminen, jotta mahdollisimman moni kokelas saa tutkinnon suoritettua.

Tutkinnon aikataulua tiivistetään siten, että saamen äidinkielen kieltä lukuun ottamatta tutkinto järjestetään 20.3. mennessä. Tiivistäminen toteutetaan reaalikokeiden (uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto, psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia) suorituspäivät viikkoa aikaisemmaksi eli 17. maaliskuuta ja 19. maaliskuuta, kertoo YTL tiedotteessaan.

Asiasta kertoi myös opetus- ja kulttuuriministeri Li Andersson Twitterissä:

Uusi aikataulu kevään ylioppilastutkinnon jäljellä oleville koepäiville on:

  • maanantai 16.maaliskuuta: toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä
  • ti 17.maaliskuuta:  (siirretty 24.3. päivästä) uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto
  • ke 18. maaliskuuta: matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä
  • to 19. maaliskuuta: (siirretty 26.3. päivästä) psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia
  • pe 20. maaliskuuta: vieras kieli, pitkä oppimäärä (englanti, ranska, espanja, saksa, venäjä)
  • ma 23. maaliskuuta:  saamen äidinkielen koe

Tiistain 24.maaliskuuta reaalikoepäivän siirto tiistaille 17. maaliskuuta koskee 19 788 kokelasta ja torstain 26.3. reaalikoepäivän siirto torstaille 19. maaliskuuta 23 319 kokelasta, kertoo YTL.

Ylioppilastutkintolautakunta on pyytänyt lukioita ottamaan yhteyttä kaikkiin kokelaisiin, jotka ovat ilmoittautuneet reaaliaineiden kokeisiin, ja ilmoittamaan heille aikataulun muutoksesta. Lukiot siis tiedottavat opiskelijoille aikataulumuutoksista.

Jos kokelas ei pysty osallistumaan kokeeseen koepäivän siirron takia, lukio ja lautakunta neuvovat eri vaihtoehdoissa, kuten ilmoittautumisen mitätöinnissä.

Koronavirus voi aiheuttaa muutoksia lukio-opiskeluun myös muilla tavoin. Maanantaina 16.3. monissa lukioissa on siirrytty etäopetukseen. Muun muassa Espoossa, Hämeenlinnassa, Kouvolassa ja Espoossa lukio-opiskelijat ovat kirjoittajia lukuun ottamatta etäopetuksessa. Lukiolaiset ovat etäopetuksessa myös muilla paikkakunnilla yksittäisissä kouluissa, kuten Helsingissä Lauttasaaren lukiossa.

Toistaiseksi koulujen sulkemisia laajalti ei ole vielä toteutettu. Muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Opetushallitus ja Suomen Lukiolaisten Liitto tiedottavat mahdollisista toimenpiteistä, jotka koskevat lukioita ja lukio-opiskelua. Myös Improbatur seuraa tilanteen kehittymistä. Kannattaa seurata tarkasti myös oman lukion tiedotusta ja esimerkiksi Wilmaa.

Espanjan Fuengirolassa sijaitsevan Aurinkorannikon suomalaisen koulun lukion ylioppilaskirjoitukset keskeytetään ja siirretään syksyyn, koska Espanjan hallitus on antanut määräyksen ulkona liikkumisen rajoittamiseksi, kertoo paikallinen media. Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa on 14 kokelasta, joiden oli tarkoitus osallistua kirjoituksiin ensi viikolla.

Improbaturin julkaisija Suomen Lukiolaisten Liitto (SLL) on päättänyt perua kevään Water-opiskelijakuntafestivaalit vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi. Water-opiskelijakuntafestivaalit oli tarkoitus järjestää Oulussa 28.–29. maaliskuuta ja Lahdessa 4.–5. huhtikuuta.

Tapahtumaan ilmoittautuneille on lähetetty asiasta tiedote sähköpostitse. Muista tulevista tapahtumista ja niiden järjestelyistä liitto tiedottaa erikseen myöhemmin.

SLL:n toimiston työntekijät tekevät toistaiseksi etätöitä. Tilannetta arvioidaan uudestaan 20. maaliskuuta. Tämä koskee myös Improbaturin toimitusta. Liiton jäsenpalvelu palvelee normaalisti puhelimitse, sähköpostitse ja chatin kautta tavallisten aukioloaikojen puitteissa. Liiton työntekijät ovat tavoitettavissa normaalisti puhelimitse ja sähköpostitse.

Jaa: