Juuso Kekkonen: “Seksuaalisuudesta pitäisi puhua rehellisemmin ja suoremmin”

Henkilöt, Jutut, Kulttuuri

Koomikko Juuso Kekkonen päätti lopettaa tunnetuimman esityksensä, koska sen esittäminen tuntui vielä hauskalta.


Tuukka Tuomasjukka
Mira Eskelinen

Hei Juuso! Olet 37-vuotias esiintyvä taiteilija ja stand up -koomikko. Kerro vitsi?

Ei. En. Minä en ole se koomikko, joka kertoo vitsejä. Kerron sellaisia tarinoita, joiden näkökulma riemastuttaa minua. Ahaa­elämyksen ja hahaa­-elämyksen risteyskohta kiinnostaa minua, mutta ahaa-­elämys on minulle yleisön naurua tärkeämpää. Haluan saada ihmisen ajattelemaan hetken ajan eri tavalla jostain asiasta. Yritän kuitenkin tehdä esityksistäni hauskoja, koska sillä tavalla ihmiset jaksavat kuunnella minua kolme tuntia putkeen.

Olet nyt viiden vuoden ajan esittänyt Outo homo -monologia, jossa käsittelet muun muassa poikaystäväsi sukupuolenkorjausprosessia. Eikö viisi vuotta ole pitkä aika samoille jutuille?

Jos esitys olisi pysynyt täysin samana, kyllä, olisin kyllästynyt siihen täysin. Olen tehnyt Oudosta homosta itselleni hauskaa tekemällä esitykseen jatkuvasti pieniä muutoksia. Lopetan shown keväällä, koska pelkään, että jossain vaiheessa minulla ei enää olisi hauskaa. Esityksen jäähyväiskiertue on myös väline tuoda translain uudistaminen vielä kerran keskusteluun. Lain ongelmista huutaminen ja kiroilu on ollut iso osa Outo homo ­-esitystä. Vasta kun kumppanini tuli kaapista transsukupuolisena, tajusin, että heidät pakkosteriloidaan. Translain uudistaminen tuntuu olevan sateenkaari­ihmisten seuraava ihmisoikeuskysymys, jonka korjaamiseksi on kääritty hihat.

Kuva: Mira Eskelinen.Puhut työksesi parisuhteista ja seksuaalisuudesta. Mitä aiheita aiot käsitellä esityksissäsi seuraavaksi?

En halua, että minut tunnetaan tyyppinä, joka puhuu vain sukupuoli-­ ja ihmissuhdeaiheista. Toisaalta voin syyttää itseäni, koska teen Yle Kioskille videoita niistä aiheista. [Nauraa.] Olen kiinnostunut ihmisen pimeimmistä puolista. Helmikuun puolivälissä ensi­iltaan tulee elämänkertaesitykseni Donald Trumpista ennen hänen vaalivoittoaan. Esitys on myös tekosyy päästä luennoimaan yhdysvaltalaisen politiikan lähihistoriasta.

Olet tehnyt myös Outo homo menee kouluun -esityksen, jota kierrät esittämässä yläasteilla ja lukioissa. Miksi Oudosta homosta piti tehdä oma versio kouluihin?

Koska mikään koulu ei haluaisi noin kolmetuntista esitystä, jossa olen hetkittäin alasti ja puhun esimerkiksi polyamoriasta ja bdsm:stä. [Nauraa.] Sain Oudosta homosta paljon palautetta, että kunpa tämän olisi kuullut jo 15­-vuotiaana. Minusta olisi kuitenkin ollut tosi kiusallista esittää Outoa homoa teineille, koska se on tehty aikuisille. Outo homo menee kouluun menee niin pitkälle kuin opetussuunnitelman rajoissa on mahdollista. Seksuaalisuudesta, sukupuolesta ja ihmissuhteista pitäisi puhua nuorille paljon nykyistä rehellisemmin ja suoremmin. Vaikka Outo homo loppuu, jatkan kouluesityksiä.

Omien esitystesi lisäksi olet puhunut parisuhteistasi avoimesti myös podcasteissa, Yle Kioskin vlogeissa ja tv-haastatteluissa. Miltä tuntuu olla  valtakunnallinen esimerkki erilaisesta elämäntavasta?

Onneksi en ajattele sitä noin. Hyi. [Nauraa.] En halua edustaa muita kuin itseäni, mutta ymmärrän, että muut voivat nähdä minut stereotypioiden kokoelmana. Olen laittanut itseni tuohon asemaan tahallani, jotta ihmiset voisivat käyttää minua osana keskustelujaan ja avartaa maailmaansa. On myös täysin ok, jos joku tulee Outoon homoon katsomaan friikkishowta. Silloin vain joutuu kuuntelemaan kolmen tunnin moraalisaarnaa, lälläslää.

Mitä aiheita et käsittelisi julkisuudessa?

Sellaisia aiheita, jotka eivät kiinnosta minua ja joihin en pysty lisäämään mitään uutta. Olen huono kommentoimaan päivänpolttavia kysymyksiä, koska niistä on jo sanottu tuhat nokkeluutta. Yksi rajanveto on myös se, mistä kumppanini kieltävät minua puhumasta. Oikea elämä on aina tärkeämpää kuin teos.

Pidät Helsingissä Kekkosklubi-nimistä stand up -klubia. Mikä on suhteesi presidentti Urho Kekkoseen?

Urho Kaleva Kekkonen oli ukkini pikkuserkku, mutta he eivät koskaan tavanneet. Kekkonen on hassu hahmo. Olen saanut lahjaksi lukemattomia lasinalusia, pyyhkeitä ja t­-paitoja, joissa on hänen naamansa. On myös hauskaa, että sukunimeen liittyy voimaa. Kyllä minä hyväksikäytän sitä.

Julkaistu 5.2. ilmestyneessä Improbatur 1/2018 -lehdessä Kulttuuritentissä-juttusarjassa.

Jaa: