Johannes Brotheruksen eka leffa ilmestyi lukion alussa: “Se oli käänteentekevä juttu”

Henkilöt

Anna-Sofia Nieminen
Viivi Huuska

”Mun eka pitkä leffa tuli ulos sinä syksynä, kun aloitin lukion. Oli hauskaa, kun uudet lukiokaverit meni kattomaan sitä. Betoniyö ei ole massayleisöjen suomileffa kuitenkaan. Kyllä se herätti kiinnostusta niissä, jotka eksyi sen kattomaan.

Suomen ensiesitys oli Rakkautta ja Anarkiaa -festareilla, ja sit leffa tuli vähän myöhemmin teattereihin. Se oli aika hurjan tuntusta, nähdä oma eka iso duuni. Kuvausten ja valmiin leffan välillä oli kuitenkin aikaa. Osa asioista oli jo unohtunut. Oli hirvee jännitys, miltä leffa näyttää.

Ensiesityksen jälkeen käytiin lavalla puhumassa ja tehtiin ehkä jotain haastatteluja. Mä olin niin täpinöissäni, että yksityiskohdat on unohtunut. Se oli mahtava ilta, lähdettiin vähän juhlimaan, ja varmaan menin sit aamulla myöhässä kouluun taas.

Oon tosi iloinen, että lukiossa suhtauduttiin niin hyvin siihen, että toinen ravaa koko ajan jossain muualla. Saattoi tulla vähän sanomista myöhästymisistä ja poissaoloista, mutta ei mitään sen traagisempaa. Kävin loppujen lopuksi lukion kolmessa ja puolessa vuodessa. Viime syksynä vähän itsekin yllättyneenä valmistuin.

Betoniyön kohdalla oli tosi kiinnostava ja magee juttu, että pääsi ulkomaille, Puolaan ja Italiaan. Leffaa näytettiin aika paljon ja vissiin vieläkin näytetään ulkomaisilla festareilla.

Ois hassua olla ajattelematta, että Betoniyö ei ois vaikuttanut isosti seuraaviin askeleisiin. Se oli käänteentekevä juttu. Sen virallinen ensi-ilta oli marraskuussa 2013, ja kutsuvierasjuhlissa oli ihan älytön, käsikirjoitetun oloinen tilanne: on elokuvan ensi-ilta, ja siellä tulee yks ohjaaja, että tavataanko ensi viikolla. Sain siitä roolin Kätilöön.

Kätilö kuvattiin Liettuassa. Lensin edestakaisin koulusta kuvauksiin. Lukion ohella kuvattiin myös Ollaan vapaita -leffa ja tv-sarjoja. Lukioaika oli aika edestakaisin juoksemista.”

Johannes Brotherus (s. 1997) on näyttelijä, muusikko ja laulaja, jonka Kuumaa-bändi valmistelee esikoisalbumiaan. Brotherus on näytellyt muun muassa elokuvissa Betoniyö, Ollaan vapaita ja Kätilö.

Julkaistu 7.8. ilmestyneessä Improbatur 3/2017 -lehdessä.

Jaa: