Jenny Lehtinen oppi ekassa työpaikassaan, mitä ei halua tehdä

Henkilöt

Anna-Sofia Nieminen
Anne Hämäläinen / Yle

“Mun ensimmäinen työpaikka oli Jorvin sairaalan pesulassa Espoossa. Siellä opin tietämään varsin hyvin, mitä en halua elämässäni tehdä.

Sain työn osana Tienaa tonni -kampanjaa, jossa kahden viikon työstä maksettiin tuhat markkaa. Mun tätini oli sairaalassa töissä, ja hän tuli sanomaan, että olisi tuollainen työ, lähdetkö tekemään. Totta kai mä lähdin. Oli kesä -95, ja mä olin 16-vuotias.

Sattui olemaan sellainen kaksiviikkoinen, että koko ajan oli helle. Mun työpisteen yläpuolella oli kattoikkuna, josta näin kirkkaan sinisen taivaan. Se oikein korosti sitä, että mun kaverit on rannalla ja mä oon täällä.

Myös siellä pesulassa oli törkeän kuuma. Mun tehtävä oli lajitella ja viikata puhtaita, kuumia pyykkejä. Niitä tuli aina hirvittävän kokoinen laari.

Aina välillä pyykkien joukkoon oli saattanut jäädä vaikka pökäle. Niissä tilanteissa eka mietti, että hävettää mennä kertomaan. Sitten tajusi, että ei hemmetti, enhän mä voi näitä köntsäpuntteja vaan viikata puhtaiden joukkoon.

Päivät oli sellaisia, että katoin viiden minuutin välein kelloa ja odotin seuraavaa taukoa, ruokatuntia ja poispääsyä. Parhaita hetkiä oli kahvihetket. Ne oli oikein sellaisia perinteisiä, että naiset istuu ringissä ja kahvittelee ja juoruaa.

Kerran mut laitettiin prässäyskoneelle. Mulle näytettiin, että tässä on viisi erilaista leikkausliinaa, ja jokaiseen on oma tapansa viikata. Sitten toisesta päästä konetta joku laittoi liinoja tulemaan. Enhän mä enää tokan kohdalla muistanut, miten se viikattiin. Liinoja vaan tuli kauheeta tahtia, ja ne tippui kaikki lattialle. Lopuksi toisesta päästä tuli tyytyväinen työntekijä, että kiva, saatiin tää tehtyä. Mulla oli tyyliin kaks viikattuna.

Olihan se sellainen elämänkoulu, että okei, rahan eteen täytyy todellakin tehdä töitä. Opin, että mekaaninen suorittava työ ei ole mua varten.”

 

Jenny Lehtinen (s. 1978) on Ylen toimittaja, joka tunnetaan erityisesti kehopositiivisuuteen ja hyvinvointiin keskittyvistä Vaakakapina­-projektista ja tv­-ohjelmasta Jenny+. Ohjelman toinen tuotantokausi alkoi maaliskuussa.

Julkaistu 7.5. ilmestyneessä Improbatur 2/2018-lehdessä Eka kerta -juttusarjassa, jossa tutut kasvot kertovat ensimmäisistä kerroistaan.

Jaa: