Impro vastaa: Onko lukiossa pakko käyttää kasvomaskia?

Uncategorized

Tuukka Tuomasjukka
Antti Kyrö

Onko lukiossa pakko käyttää kasvomaskia?

Lyhyt vastaus: ei ole pakko.

Lyhyt vastaus, sisältää vetoomuksen: ei ole pakko, mutta pliis käytä, jos tilanne sitä vaatii, eivätkä terveydelliset seikat estä maskin käyttämistä.

Hieman pidemmin: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos päivitti maskisuositustaan syyskuussa. Sen mukaan kasvomaskeja suositellaan käytettäväksi myös lukioissa niillä alueilla, joilla koronaepidemia on kiihtymisvaiheessa.

Suositusta kasvomaskin käyttöön oppilaitoksissa ei siis anneta kerralla koko maahan, vaan sen tekevät alueiden viranomaiset sen perusteella, millainen tautitilanne on juuri sillä alueella. Koulutuksen järjestäjä harkitsee, miten suositusta toteutetaan käytännössä.

Opetushallitus täsmentää omissa ohjeissaan, että suositus ei ole velvoittava, mutta sen noudattaminen on erittäin kannatettavaa. Lisäksi Opetushallitus toteaa, että koska kyseessä on suositus, opiskelijat ovat lähtökohtaisesti itse vastuussa maskien hankinnasta. Kuntien tehtävänä on tarjota maskit niille, joilla ei ole niihin itse varaa.

Tämän vastauksen kirjoitushetkellä lokakuussa ei toistaiseksi ole mitään lakia, joka määräisi maskeja käyttämään. Järeämmiltä keinoilta vältymme, kun teemme jo suositusten pohjalta kaikkemme taudin leviämisen ehkäisemiseksi.

Anna-Kaisa Tikkinen
koulutuspoliittinen asiantuntija
Suomen Lukiolaisten Liitto

Julkaistu 2.11. ilmestyneessä Improbatur 4/2020 -lehdessä Dear Impro -palstalla, jossa Suomen Lukiolaisten Liiton työntekijät avaavat lukiomaailman ajankohtaisia kysymyksiä ja opiskelijan oikeuksia.

Jaa: