Impro vastaa: Mitä pitää ottaa huomioon korona-ajan yhteishaussa?

Ilmiöt ja yhteiskunta

Tuukka Tuomasjukka
Antti Kyrö

Viime vuonna yliopistojen valintaperusteet muuttuivat yllättäen. Mitä pitää tänä vuonna ottaa huomioon korona- ajan yhteishaussa?

Viime keväänä korona loi epävarmuutta myös yliopistoihin hakemiseen. Todistuksella valittavien osuutta kaikkien valittavien kokonaismäärästä päätettiin kasvattaa, kun yhteishakuaika oli jo päättynyt.

Tämä heikensi pääsykokeen varaan laskeneiden mahdollisuuksia korkeakoulupaikkaan. Lisäksi muutoksia tuli pääsykokeisiin, jotka saattoivat sähköisiksi muututtuaan olla hyvin erilaisia kuin se koe, johon hakija oli valmistautunut.

Tänä vuonna yhteishaku alkaa keskiviikkona 17.3. ja päättyy 31.3. Kaikki haettavissa olevat yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen koulutuspaikat löydät jo nyt Opintopolku.fi-sivustolta. Sivustolle on myös kerätty voimassa olevat tiedot eri kohteiden voimassaolevista valintaperusteista ja tämän hetken tiedot pääsykokeiden toteutustavoista.

Yliopistot ovat ilmoittaneet, että toisin kuin viime vuonna, ne ilmoittavat koronapandemiasta mahdollisesti valintaperusteisiinsa aiheutuvat muutokset viimeistään 16.3.2021, eli jo ennen yhteishaun alkamista. Myös valintakokeiden toteutustavat päätetään keväällä vallitseva pandemiatilanne huomioiden. Jos muutoksia tulee tänä vuonna, ne voi tällä kertaa ottaa huomioon jo hakuvalintoja tehdessä, toisin kuin viime vuonna.

Jenni Tuomainen
koulutuspoliittinen asiantuntija
Suomen Lukiolaisten Liitto

Julkaistu 8.2. ilmestyneessä Improbatur 1/2021 -lehdessä Dear Impro -palstalla, jossa Suomen Lukiolaisten Liiton työntekijät avaavat lukiomaailman ajankohtaisia kysymyksiä ja opiskelijan oikeuksia.

Jaa: