Fanni Sjöholm eli artisti F kuului lukiossa keskikastiin, kirjoitti minimimäärän aineita ja nautti elämästä: “Lukioaika oli poikkeuksellisen huoletonta.”

Henkilöt

Fanni Sjöholmille lukioaika oli kuin aikuisrockbiisi täynnä musiikkia, bändejä, tanssia ja ystäviä vailla huolen häivää.

 Jose Riikonen
Nick Tulinen

A OR eli Adult Orientated Rock eli aikuisrock eli ”faijarokki” on musiikkia, josta on mahdotonta stressaantua. Kun kuuntelee AOR-jättiläisiä kuten Totoa tai Dire Stratsia, se on kuin pilvillä leijailisi: ei ristiriitaisia sointuja, haastavia tahtilajeja tai liian repiviä lyriikoita, vaan rentoa ja tervehenkistä jammailua, jonka äärellä voi rentoutua.

AOR:stä on syytä kertoa, kun kertoo Fanni Sjöholmin eli F:n lukiovuosista. Hänen lukioaikansa oli nimittäin kuin AOR-musiikki: huoletonta ja miellyttävää.

Lienee välitunti, sillä Puolalanmäen lukion tiloissa käy kakofonia, kun oppilaat parveilevat ja pälättävät keskenään. Sukkuloimme pitkin käytäviä Fanni Sjöholmin kanssa. Kuten moni muu tässä juttusarjassa lukioonsa palannut, myös Sjöholm sanoo, että hänellä on jännä olo olla liki kymmenen vuoden tauon jälkeen vanhan lukionsa tiloissa. Muistot palaavat mieleen.

”Minulla ei ole lukiosta oikeastaan huonoja muistoja. Tuntuu, että olin jo silloin hyvin samanlainen kuin nyt. Olin jo vähän seestynyt ja hyväksynyt sen, millainen olen: hiljaisempi tarkkailija tuntemattomassa porukassa, mutta ihan päinvastainen tutussa porukassa.”

Toki Sjöholm tunsi lukioaikoinakin olevansa jossain määrin keskeneräinen ja puutteellinen.

”Sama hommahan se on nykyään. Sitä ajattelee, että aikuisena asiat selviävät, mutta eiväthän ne mihinkään selviä. Keskeneräisyys vaan muuttaa luonnettaan”, Sjöholm sanoo ja nauraa.

Se ei ole eikä ollut lukioaikoinakaan huono asia. Se oli kuin AOR-biisi, jonka rakennetta ei ihan täysin hahmota, mutta joka vain toimii.

Heti alkuun lukio alkoi sujua helposti. Sjöholmille oli luonnollista tulla Puolalanmäen lukioon, sillä hän oli käynyt yläasteen samassa koulussa. Parhaat kaverit tulivat yhtä matkaa samaan lukioon, joten yksinäisyyttä ei tarvinnut koskaan kokea.

Puolalanmäen lukio on hyvä lukio, jonne on hankalaa päästä, mutta Sjöholmilta sekin sujui verrattain helposti, sillä musiikkipuolelle ei tarvittu niinkään kovaa keskiarvoa kuin musiikillisia näyttöjä. Sjöholm soitti viulua ja oli monin tavoin musikaalinen, joten hän pääsi sisään.

Sjöholm ei myöskään ryhtynyt hankaloittamaan elämäänsä lukiossa ottamalla liikaa stressiä opiskelija-aktiivina saatika opiskelijana.

”Olin tosi epäaktiivinen kaikissa oppilaskunnan jutuissa, huppu vaan päähän heti, jos oli jotain vastuuasioita! En myöskään ollut mikään kova opiskelija tai läksyjen tekijä, vaan luin tyyliin viimeisenä päivänä kokeisiin.”


Kovasti AOR:ää oli
myös Sjöholmin sosiaalinen tilanne. Vajaan kymmenen hengen tiivis ystäväpiiri oli nimittäin turvallinen vanha porukka yläasteajoilta.

”Ne lukioaikojen parhaat kaverit ovat edelleen parhaita kavereitani. On superfreesiä, että kukaan heistä ei ole nykyään musiikkialalla eikä osa sitä musiikkiskenen kuplaa.”

Porukka solahti lukion muuhun väkeen ilman kitkaa.

”Me oltiin hyvällä tavalla väliinputoajia, keskikastia. Ei mitään hyljeksittyjä eikä todellakaan mitään kuningattaria.”

Sjöholm uskoo, että se oli juuri oikea paikka olla.

”Joskus ajattelen, että ne, jotka rakentavat sen valtakuntansa jonkin tuollaisen suljetun instituution sisälle, saattavat jälkeenpäin yllättyä, että maailma ei olekaan pelkästään heitä varten.”

AOR on tervehenkistä rockmusiikkia, johon harvemmin liittyvät (ainakaan näkyvästi) perinteiset ”vaaralliset” sex and drugs and rock’n roll -elementit. Tervehenkistä oli myös Sjöholmin lukioaika. ”Kaikkia lukiolaisia yhdisti harrastuneisuus. Minä esimerkiksi tanssin todella aktiivisesti, olin kaikki illat tanssitreeneissä. Täällä oli sellainen kliseinen eliittilukion tervehenkinen meininki.”

Sjöholm oli myös mukana useissa bändeissä – joista ensimmäisen kitaristi tuottaa nykyään Sjöholmin musiikkia. Bändeihin Sjöholm pääsi helposti.

”Minua tultiin pyytämään bändeihin laulamaan. Meillä oli myös siskon kanssa bändi, ja perhebändi, jossa faija soitti. Soitimme myös humppaa yhdessä bändissä ja tienasimme sillä ihan fyrkkaakin häissä ja sen sellaisissa.”

Toki bileitäkin oli ja niissä käytiin, mutta Sjöholmin ei saanut niistäkään pahempia kriisejä järjestettyä.

”Minulla oli niin hyvä suhde vanhempiini, että he tiesivät aina, missä olen. Ei tarvinnut peitellä mitään tai valehdella.”

Kirjoituksetkin sujuivat hyvin. Kaikki sujui hyvin.

”Nyt kun oikein muistelee, niin lukioaika oli poikkeuksellisen huoletonta. En muista, että mitään maailmantuskaa tai sellaistakaan olisi ollut. Ei ahdistusta tulevaisuudesta tai ulkonäköpaineita. Minimimäärä kursseja ja opiskelua. Tietenkin kaikkia poikaystäväjuttuja ja muita, mutta en niissäkään saanut vissiin kunnolla nenilleni ikinä.”

Vaikka AOR on helppoa musiikkia, jotain pientä kitkaa siinä pitää olla. Sjöholminkin lukioajoista sellaista löytyy.

Koska kyseessä on musiikkipainotteinen lukio, musiikki ja musiikkityylit olivat tiukan arvioinnin alla. Tiettyä musiikkia sai ja piti kuunnella, mutta tietyistä jutuista piti niiden nolouden vuoksi vaieta.

”Se oli tarkkaa! Fiilistelin esimerkiksi Justin Timberlakea ja Black Eyed Peasia ja muuta 2000-luvun alun MTV-musiikkia, mutta siitä ei sopinut puhua ääneen”, Sjöholm sanoo ja nauraa.

Esimerkiksi Jamiroquai sen sijaan oli hyväksytty. Räppiporukkaa ei ollut ollenkaan, mutta Emo-jengiä My Chemical Romance- ja Fall Out Boy -intoiluineen oli. Ja tietysti myös se pakollinen proge-porukka Dream Theatreineen lukiossa vaikutti.

”Proge oli isosti esillä. Kaikella rakkaudella – Miksi?!”, Sjöholm sanoo ja nauraa.

Ja vielä oli yksi musiikkityyli, jota oli ok kuunnella, joka yhdisti lähes kaikkia lukiolaisia ja jota lukolaiset monissa bändeissään soittivat. Se oli AOR. ✦

LUKIO:

Puolalanmäen lukio

Perustettu:

1928 Turun Toinen Suomalainen Lyseo -nimellä. Nykyisellä nimellä koulu on toiminut vuodesta 1976.

Opiskelijoita:

Noin 450.

Mistä tunnetaan:

Puolalanmäen lukiossa on musiikkipainotteinen linja, jota noin 40 prosenttia opiskelijoista käy. Peruslinjan sisäänpääsykeskiarvo on yksi Turun korkeimpia, mutta musiikkipuolelle pääsyssä auttavat musiikilliset näytöt.

KUKA:

Fanni Sjöholm (s. 1993)

Lukiovuodet:

2009–2012

Opiskelumenestys:

”Kirjoitin ihan minimimäärän aineita. En muista arvosanoja, mutta E oli yleisarvosana ja yhtään laudaturia en kirjoittanut. Olin ihan tyytyväinen.”

Mistä tunnetaan:

Artistinimeä F käyttävä Fanni Sjöholm on artisti, joka yhdistelee musiikissaan hiphopia ja elektronista musiikkia. Ensimmäinen albumi Mä en oo viel tarpeeks iso julkaistiin vuonna 2019. F on ollut mukana myös Dreamgirls-kollektiivissa.

MUISTO TÄRKEÄSTÄ PAIKASTA LUKIOSSA: ”Äidinkielen luokka, koska äidinkieli oli lempiaineeni. Syynä oli silloinen opettaja, joka on nyt jo eläkkeellä. Kaikki tunnit hänen opetuksessaan olivat kuin pitkä keskustelu, jossa kaikki olivat tasavertaisia. Ammennan edelleen kirjoittaessani niistä opeista, joita sain äidinkielen tunneilla.”

Julkaistu 10.2. ilmestyneessä Improbatur 1/2020 -lehdessä Paluu lukioon -juttusarjassa, jossa tutut kasvot palaavat vanhaan opinahjoonsa.

Jaa: