Kolumni: Seitsemän elämänohjetta, joista on sinulle oikeasti hyötyä

Mielipide
Tuija Siltamäki
Antti Kyrö

Ikääntyessään ihminen saavuttaa muutamia etuoikeuksia. Yksi niistä on autuas välinpitämättömyys siitä, etteivät muut ole kiinnostuneita hänen ajatuksistaan ja kokemuksistaan. Koska minua ei kutsuttu juhlapuhujaksi ylioppilas- eikä muihinkaan valmistujaisjuhliin, kaadan iättömän viisauteni korkeakouluopinnoista nyt teidän niskaanne. Lupaan, että siitä on enemmän hyötyä kuin kummitädin antamasta aforismikirjasta.

Tee mitä lystäät. Korkeakoulun aloittaminen on outoa. Koko ajan on kaikkia tapahtumia, joihin kaikki ihmiset vaikuttavat koko ajan olevan menossa. Oikeasti niin ei ole eikä niin voi elää. Siksi kannattaa mennä vain tapahtumiin, joihin oikeasti haluaa ja vain niiden ihmisten kanssa, joista oikeasti tykkää. Jos et halua haalareita, älä hanki haalareita. Jos opiskelukaverisi ovat ikäviä ihmisiä, hanki kavereita jostain muualta.

Kuppaa systeemiä. Opiskelijana saa todella paljon erilaisia alennuksia. Käytä ne kaikki. Syö opiskelijalounaita. Varaa YTHS:ltä hammaslääkäri ja poistata viisaudenhampaat. Mene terapiaan ja kuntonyrkkeilykurssille.

Perusta ASP-tili. Jos saat edes joskus heitettyä sinne edes jonkin verran rahaa, siellä on kymmenen vuoden päästä tosi paljon rahaa. Niillä voi joskus ostaa kämpän, bunkkerin tai 20 000 kaljaa sivilisaation romahtamisen asteesta riippuen.

Hyödynnä vapautesi. Opiskeluaikojen jälkeen elämäsi on seuraavan kerran yhtä vastuutonta ja vapaata eläkkeellä ja silloin sinulla on todennäköisesti sekoilemisen estävä lonkka tai lääkitys. Valmistumisen jälkeen sinulla voi olla työpaikka tai vielä pahempaa, perhe. Joskus kannattaa ryypätä tai valvoa tiistaina aamuun asti ihan vain siksi, että niin voi tehdä.

Hankkiudu eroon pienistä vaatteista. Hyvin todennäköisesti lihot opiskeluaikana. Se johtuu paitsi ryyppäämisestä ja sekoilemisesta myös siitä, että vanhenet. 18-vuotiaan housujen ei tarvitse mahtua 28-vuotiaalle. Myy ne pois.

Käy koulussa. Korkeakoulutus ja etenkin yliopisto on käsittämätön keksintö. Miettikää nyt: on joku paikka, josta saa lähes vastikkeettomasti ja loputtomasti tietoa ja viisautta. Vastaavaa tilaisuutta et saa enää myöhemmin elämässä, ellet hanki tuulihousuja ja ryhdy aikuisopiskelijaksi.

Älä stressaa. Opintojen edetessä huomaat, että opiskelukaverisi lietsovat itsensä ihmeelliseen kiihkoon tenttien ja opinnäytetöiden tekemisestä. Se on täysin tarpeetonta. Kandilla ei ole mitään väliä eikä yleensä gradullakaan. Keskity asioihin, jotka ovat sinulle hyödyllisiä. Mutta muista, että joskus tylsä asia voi olla tärkeä. Silloin sinä et ole älykäs, vaan laiska.

Kolumnin kirjoittaja Tuija Siltamäki on toimittaja, jolla on edelleen kaksi poistamatonta viisaudenhammasta. Kolumni on julkaistu 5.8. ilmestyneessä Improbatur 3/2019 -lehdessä osana Elämästä-kolumnisarjaa, jossa vierailevat kolumnistit kirjoittavat asiaa.

 

Jaa: