Eduskunta kaatoi maksuttoman toisen asteen kansalaisaloitteen – sadat nuoret osoittivat tyytmättömyttään eilen mielenosoituksessa

Uutinen

Eduskunta päätti hylätä kansalaisaloitteen toisen asteen maksuttomuudesta äänin 72-111. Sadat nuoret yrittivät tiistaina kääntää päättäjien päät mielenilmauksessa eduskuntatalolla.


Säde Mäkipää
Marjo Suvanto

Suomen eduskunta äänesti keskiviikkona 27. helmikuuta täysistunnossa maksuttoman toisen asteen kohtalosta. Äänestyksessä eduskuntä päätyi hylkäämään kansalaisaloitteen äänin 72-111.

Kaksi viikkoa sitten sivistysvaliokunnan käsittelyyn otetussa kansalaisaloitteessa vaadittiin, että eduskunta laatisi perusteellisen selvityksen ja ryhtyisi tarvittaviin toimenpiteisiin ja lakiuudistuksiin lukion ja ammatillisten opintojen maksullisuuden poistamiseksi.

Eduskunnan sivistyslakivaliokunta hylkäsi kansalaisaloitteen 12. helmikuuta. Yli 53 000 nimeä kerännyt aloite kaatui sivistyslakivaliokunnassa yhteen sanaan: aloite oli osoitettu eduskunnalle, vaikka se olisi kuulunut suunnata valtioneuvostolle eli hallitukselle. Tästä syystä sivistyslakivaliokunta esitti mietinnössään  kansalaisaloitteen hylkäämistä. Sanoilla kikkailu aiheutti valtavan pettymyksen opiskelijajärjesöissä ja sosiaalinen media kuohahti.

Oppositiopuolueet Sdp, vasemmistoliitto, vihreät ja Rkp tekivät kuitenkin ehdotuksen, jossa he vaativat samaa kuin kansalaisaloitteessa, eli hallitukselta perusteellista selvitystä siitä, mitä maksuton toinen aste vaatisi.

Jo etukäteen oli tiedossa, että ehdotuksella ei todennäköisesti ole mahdollisuuksia eduskunnan äänestyksessä, sillä enemmistö valiokunnan jäsenistä ei kannattanut sitä. Naula arkkuun lyötiin tänään eduskunnan suuressa salissa huolimatta siitä, että sadat nuoret kokoontuivat tiistaina 26. helmikuuta eduskuntatalolle osoittamaan mieltään maksuttoman toisen asteen puolesta. Mielenosoituksen järjestivät Suomen lukiolaisten liitto SLL, Suomen ammattiin opiskelevien liitto Sakki, Finlands svenska skolungdomsförbund, Suomen opiskelija-allianssi Osku ja nuorisoalan kattojärjestö Allianssi. Näistä Suomen lukiolaisten liitto on Improbaturin julkaisija.

Mona Kauhanen, Veera Lappalainen ja Ida Karvonen tulivat mielenosoitukseen Varkauden lukiosta.

”Lukio maksaa meille paljon, ja haluaisimme, että seuraaville sukupolville toinen aste olisi ilmainen”, sanoo toisen vuoden opiskelija Kauhanen.

Kolmikko arvioi, että yhtä jaksoa kohti kirjat maksavat heille yli 100 euroa. Osaa oppikirjoista on uuden opetussuunnitelman vuoksi hankalaa löytää käytettyinä. Päättäjiltä he toivovat tekoja:

”Nuorten ääni täytyisi saada kuuluviin, meilläkin on siihen oikeus. Jos kaikilla ei ole varaa opiskella, se ei edistä tasa-arvoa”, sanoo Karvonen.

Ida Karvonen (vas.), Mona Kauhanen ja Veera Lappalainen.

Vieremän lukiosssa opiskelevat Mirko Räty ja Pia Karppinen osallistuivat mielenilmaukseen, vaikka heidän omassa koulussaan kirjat ja muut opiskeluvälineet tarjotaan opiskelijoille ilmaiseksi.

”Kaikille kuuluu tasa-arvoisesti oikeus opiskella toisen asteen koulutuksessa rahasta riippumatta”, Karppinen sanoo.

Vieremältä Kuopioon lukioon muuttanut Tarmo Ryhänen kertoo, että hän on joutunut jättämään kursseja väliin, kun rahaa oppimateriaaleihin ei ole ollut. Pariin kirjaan rahaa menee helposti 50 euroa.

”Olen joutunut tinkimään koulukirjoista ja välineistä ja laittamaan oman elämisen ja asumisen edelle. Se on häirinnyt jo pitkään.”

Kuopion taidelukiota käyvä Ryhänen sanoo, että opiskelijoilla on oma Facebook-kirjakirpputori, mutta se on hiljentynyt uuden opetussuunnitelman myötä.

Mirko Räty (vas.), Pia Karppinen ja Tarmo Ryhänen.

Alkuvuodesta Opetushallitus julkaisi selvityksen, jonka mukaan lukio-opintoihin liittyvät välttämättömät kustannukset ovat keskimäärin 2 500 euroa. Ammatillisessa koulutuksessa kustannukset riippuvat siitä, millaisia varusteita opiskeluun milläkin alalla vaaditaan. Opetushallituksen teettämän kyselyn perusteella lukiolaisista 29 prosenttia arvioi, että heillä on taloudellisia vaikeuksia ja kuudella prosentilla ne ovat merkittäviä.

Ammatillisen perustutkintokoulutuksen opiskelijoista seitsemän prosenttia kokee, että raha-asiat tuottavat heille jatkuvasti hankaluuksia. Opiskelijoiden oma arvio vaihtelee sen perusteella, minkä alan opiskelija on kyseessä.

Mielenosoituksen loppupuolella liuta puolueiden johtohahmoja piti puheenvuoronsa nuorille. Suurin osa heistä lupasi, että mikäli maksuttoman toisen asteen selvitys kaatuu nyt äänestyksessä, viedään sitä eteenpäin tulevalla vaalikaudella. Puheiden lopuksi kansanedustajia pyydettiin äänestämään kylteillä, onko heidän puolueensä edistämässä maksutonta toista astetta vaalien jälkeisessä hallitusohjelmassa. Vain kokoomus nosti punapuolisen kyltin ei-vastauksen merkiksi.

Miili Nykänen Oulun seudun ammattiopistosta ja Saga Sucksdorff Stadin ammattiopistosta osallistuivat mielenilmaukseen kylttien kanssa.
Jaa: