Improbaturin megalomaaninen deittailuopas neuvoo, kuinka narraat vonkaleen

Ilmiöt ja yhteiskunta

Läheisyyttä tekisi mieli, mutta kumppania ei voi tilata kotiinsa kuin pitsaa. Seuran eteen on nähtävä vaivaa, ja se tarkoittaa deittailua. Improbatur opastaa, kuinka rakkauden aallokossa navigoidaan.

 Alma Onali
Robert Lönnqvist

Se tulee sitten, kun sitä vähiten odottaa! Kyllä sen sitten tietää, kun se kolahtaa! Seuraa hakevien sinkkujen lohdutukseksi on keksitty monenlaisia kuolemattomia lausahduksia. Meri on täynnä kaloja, ja niin edelleen. Totuus on kuitenkin se, että kukaan ei tule hakemaan rakkaudennälkäistä vonkaletta kotisohvalta. On siis ryhdyttävä deittailemaan. SOS!

Miten se sitten onnistuu? Kysyimme asiaa 24-vuotiaalta tubettajalta ja aktiiviselta deittailijalta Mikael Sundbergilta, joka tunnetaan somessa Mikirottana. Lisäksi kysyimme neuvoa ja kokemuksia teiltä, rakkaat lukijat.

Mikael Sundberg kehottaa suhtautumaan deittailuun rennosti. Uusien ihmisten tapaaminen on hänestä hauskaa. Salaisuus on Sundbergin mukaan siinä, että lähtee tutustumaan uuteen ihmiseen ilman sen kummempia taka-ajatuksia. Mutta entä jos ei ole rento ja cool tubetähti, vaan jäykkä ja paineinen meritähti?

Tapailun jännittäminen on aivan tavallista. Uuteen ihmiseen vaikutuksen tekeminen voi tuntua henkiseltä haaksirikolta, mutta ilman deittailua ei oikein synny suhteitakaan. Rohkeasti vain evää liikauttamaan, Sundberg kehottaa.

”Jos haluaa läheisyyttä, niin pitää sen eteenkin tehdä jotain. Miten mitään voisi tapahtua, jos ei uskalla tavata ketään?” Sundberg pohtii.

1. vaihe: Verkot vesille

Mistä sopivan deittikumppanin voisi sitten löytää? Lukioikäisten keskuudessa ei yleensä vielä lähdetä merta edemmäs kalaan: lemmitty tavataan usein koulussa, harrastuksissa tai kavereiden kautta, mikä käy ilmi myös Improbaturin deittailukyselystä ja Improbaturin lukiolaishaastatteluista.

Kaveriakin voi pyytää treffeille, kuten eräs kyselyyn vastannut kertoo.

”Yksi parhaista ystävistäni pyysi minua aivan yllättäen ja odottamatta treffeille ystävänpäivän tienoilla. Treffit sovittiin viikon päähän, kyseinen viikko tuntui elämäni pisimmältä”, vastaaja kertoo.

”Vaikkei treffien seurauksena ystävyydestä poikinutkaan vuosisadan rakkaustarinaa, molemmille jäi ikimuistoinen päivä mieleen tärkeän ihmisen kanssa.”

Mikael ”Mikirotta” Sundberg kertoo löytävänsä treffikumppaninsa pääasiallisesti sosiaalisesta mediasta ja rakkauden virtuaaliselta kalatiskiltä, Tinderistä. Uusien ihmisten tapaaminen esimerkiksi kavereiden  kautta on hänellä vähentynyt.

”Onhan se siistiä, jos tapaa luonnollisen kohtaamisen kautta, koska silloin näkee heti, millainen se toinen ihminen on”, Sundberg sanoo.

Tinderissä Sundberg ei kerro olevansa yli 160 000 ihmisen seuraama sometähti. Hän haluaa, että ihmiset tutustuisivat häneen ilman ennakkoluuloja.

”Mä ainakin haluan kuvitella, että kukaan ei tiedä musta asioita, niin voin kertoa vapaasti kaikenlaisia juttuja ilman että ne on jo nähnyt ne jostain tubesta.”

Netti on varsinainen treffikumppaneiden aarrearkku täynnä hiomattomia timantteja. Etenkin perinteiseen, heteronormatiiviseen parisuhdemalliin tuskastuneet olivat menneinä aikoina pienten lampiensa vankeja. Tänä päivänä netti tuo kaikille, mutta erityisesti sateenkaari-ihmisille valtavasti lisää valinnanvaraa deittailuun, Maria Nikunlaakso kertoo. Nikunlaakso työskentelee asiantuntijana Väestöliiton alle 20-vuotiaille tarkoitetussa seksuaalineuvonta-chatissa sekä alle 35-vuotiaille tarkoitetussa ajanvarauschatissa.

Yleensä hoetaan, että ihminen kelpaa juuri sellaisena kuin on. Tinderissä tai ensitreffeillä olisi kuitenkin syytä hieman ryhdistäytyä. Huonosti otetut kuvat ja kirjoitusvirheitä tai itsesääliä vilisevät profiilitekstit eivät ole omiaan sytyttämään swaippailijan haluja.

”Profiiliin kannattaa panostaa, että olisi siellä paras versio itsestään”, Nikunlaakso sanoo.

Treffeihin tuntemattoman kanssa tulee valmistautua kuin avomerelle suuntautuvaan kalastusreissuun: turvallisuus on kaiken a ja o. Treffit tulee sopia julkiselle paikalle, ja lisäksi olisi hyvä kertoa kaverille, mihin on menossa. Verkossa voi vaania kissakala, catfish, eli ihminen, joka esittää netissä jotain muuta kuin oikeasti on. Ikänsä ja koulutuksensa valehdelleeseen kissakalaan oli törmännyt myös yksi deittailukyselyyn vastanneista:

”Ikää oli sen verran enemmän, etten todennäköisesti olisi treffeille lähtenyt. Ei nähty uudestaan, enkä myöskään ollut hänen seurassaan niin kauaa kuin oli sovittu. Lähdettyäni estin hänet somessa. Kuinka voisin luottaa häneen, jos heti alusta alkaen valehtelee?”

2. vaihe: Mitä tehdä kun fisu nappaa?

Hurmaava seireeni on suostunut treffipyyntöön. Rakkaudennälkäisen merenkävijän laukalle lähteneet aivot miettivät jo etukäteen, miten suhde etenee. Ehkä harrastukset, nenien muodot tai tv-sarjamieltymykset eivät sovikaan yhteen?

Liialliset odotukset, ennakkoluulot ja vaatimukset ajavat potentiaalisen suhteen karille jo ennen kuin reissu on ehtinyt edes alkaa. Armoa pitää antaa sekä itselle että toiselle. Kun hyväksyy oman epätäydellisyytensä, on helpompaa hyväksyä se myös muissa.

Mikirotta antaa treffineuvon, jonka monet konkarivonkaleet ovat jo todenneet ainoaksi oikeaksi tavaksi toimia.

”Kannattaa olla oma itsensä, se on kaikkein helpointa. Ei oo wörttiä lähteä esittämään jotain muuta”, Sundberg sanoo.

Seurustelulle ja parisuhteelle on annettu suuri statusarvo, Maria Nikunlaakso sanoo. Niiden ei kuitenkaan tarvitse olla deittailun päämäärä. Deittailun tuloksena voi saada hetkeksi läheisyyttä ja seksiä, tai siitä voi syttyä kuuma kesäromanssi, vuoden kestävä kiihkeä suhde, pitkä parisuhde tai jotain ihan muuta, esimerkiksi ystävyyttä. Senkin takia toisen ihmisen ominaisuuksia ei tarvitsisi arvioida liian vakavamielisesti heti kättelyssä.

3. vaihe: Tapaaminen maalla vai merellä?

Mayday! Treffit on sovittu, mutta mitä siellä pitäisi tehdä? Rento tekeminen vähentää paineita. Pyydä kuumista kävelyttämään koiraa, auttamaan jonkin huonekalun kasaamisessa tai lähtekää yöuinnille. Salskeimmat vievät deittinsä soutuveneilemään, mutta muistakaa pelastusliivit!

Sundberg neuvoo tiedustelemaan treffikumppanin harrastuksia ja kokeilemaan niitä. Frisbeegolf tai biljardi ovat hyvää tekemistä ensitreffeille. Myös ajelemaan lähteminen autolla tai polkupyörällä on Sundbergin mielestä hyvä vaihtoehto. Sujuva keskustelu on hyvien treffien takuu, mutta ujo ihminen saattaa olla hieman ulapalla upean ilmestyksen edessä.

Monilla Improbaturin deittailukyselyyn vastanneilla oli huonoja kokemuksia treffeiltä, missä toinen osapuoli ei ollut sanonut sanaakaan koko treffien aikana. Kyse ei välttämättä ole töykeydestä, vaan kaino kippari pitää mieluummin turpansa kiinni, ettei nolaa itseään sanomalla esimerkiksi yhtään mitään.

”Jos sä oisit eläin, niin mikä eläin sä olisit?” Ennen treffejä voi harjoitella muutaman kysymyksen, joita kysyä deittikumppanilta. Ihmiset tykkäävät, kun heistä ollaan kiinnostuneita, Nikunlaakso sanoo.

4. vaihe: Kuinka laskea saalis takaisin mereen?

Ensimmäiset treffit ovat takana, ja amor on iskenyt nuolensa lihaasi kuin harppuunan valaaseen. Ennen kuin ryhdyt leipomaan vihkisormusta kakun sisään, vedä henkeä. Ihmiset nimittäin harvoin etenevät samassa tahdissa.

Toisen innostus voi kääntyä toisen ahdistukseksi. Niin kävi 17-vuotiaalle lukiolaiselle Riinalle. Hänen nimensä on muutettu asian arkaluontoisuuden takia. Hän oli tutustunut tyyppiin yhteisen harrastuksen kautta, ja he olivat nähneet toisiaan kaveriporukassa. He alkoivat jutella aktiivisesti netissä, mutta sitten tyyppi alkoi jututtaa Riinaa ahdistavalla tavalla.

”Hän sanoi rakastuneensa minuun, vaikka vasta tutustuin häneen. Mielestäni hän liioitteli minun tärkeyttäni hänen elämässään. Olen tosi herkkä, joten hänen tapansa viedä asioita liian pitkälle ei tuntunut hyvältä”, Riina kertoo.

Kokemus vaikeutti Riinan mukaan myöhempää deittailua. Nyt hän tosin on seurustellut jo yli vuoden ajan, toisen ujon ja herkän ihmisen kanssa. He tapasivat alun perin Instagramin välityksellä.

”Kerroin hänelle heti aluksi, että mulla on ollut tällaisia kokemuksia, ja että olen aika herkkä. Hän antoi tukea ja ymmärsi”, Riina kertoo.

Aina ei siis tärppää, vaikka toinen olisi millainen helmisimpukka. Kyse on kemiasta, eikä sen puutteesta tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa tai syyllisyyttä. Torjutuksi tuleminen ja pettymyksen tuottaminen toiselle pelotti monia Improbaturin deittailukyselyyn vastanneita.

Kummassakin roolissa oleminen on yhtä mukavaa kuin merisiilin päälle astuminen, mutta ikävien tunteiden käsittely kuuluu deittailuun. Reilusti ja suoraan sanominen ei kuitenkaan ole helppoa. Sen tietää myös Sundberg, joka kertoo vastailevansa viesteihin tylysti ja lyhyesti, jos kiinnostus lopahtaa. Kokonaan viesteihin vastaamatta jättämistä tai ohareiden tekemistä – eli ghostaamista – Sundberg ei harrasta.

”Ghostaaminen on perseestä”, Sundberg sanoo suoraan.

Suoraan puhuminen kirpaisee aluksi, mutta on ehdottomasti reilumpi tapa toimia. Muuten molemmat keikkuvat löysässä hirressä, toinen ihastuksissaan, toinen tunnontuskissaan. Torjutun taas ei pidä antaa vastoinkäymisten määritellä itseään, sillä torjuminen kertoo yhteensopivuusongelmista vain sen yhden tietyn ihmisen, ei koko ihmiskunnan kanssa, Nikunlaakso neuvoo.

5. vaihe: Kutupuuhiin

Joskus vain rehellisesti panettaa, ja sekin on ihan hyvä syy deittailulle. Seksistä olisi hyvä tietysti puhua etukäteen, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty.

”Eräs nuori sanoi sen hyvin, että seksistä puhuminen jännittää enemmän kuin sen harrastaminen”, Nikunlaakso sanoo.

Hän muistuttaa, että ihmisillä on erilaisia syitä seksin harrastamiseen, eikä niitä tarvitse arvottaa keskenään. Hyvät käytöstavat, omien rajojen tunnistaminen ja pelisäännöistä puhuminen vievät pitkälle.

”Itse ajattelen niin, että hyvä syy seksin harrastamiselle on se, että sitä haluaa itse ja että se tuottaa itselle nautintoa”, Nikunlaakso sanoo.

Joskus oma kumppani on muuten merirosvonnut sydämen, mutta seksi ei toimi. Silloin Nikunlaakso on saattanut chatissa kysyä, onko pariskunta harkinnut, että seksiä voisi harrastaa myös suhteen ulkopuolella.

”Jotkut säpsähtävät tätä ehdotusta, toiset ovat taas pohtineet sitä jo itsekin omissa suhteissaan”, Nikunlaakso kertoo.

Joitakin pohdituttaa ikäero suhteessa. Jos molemmat osapuolet ovat yli 18-vuotiaita, niin silloin muilla ihmisillä ei periaatteessa ole suhteeseen sanomista, Nikunlaakso sanoo. Seksin suojaikäraja on 16 vuodessa. Yli 16-vuotiaiden kohdalla suhteet itseään vanhempien ihmisten kanssa ovat sallittuja, jos partnerilla ei ole nuoreen valtasuhdetta.

”Kannustan nuoria miettimään, onko suhteessa kaikki kunnossa, etenkin jos kaverit ihmettelevät sitä.”

Kokemattomuus kuumottaa, jos on vielä sinttivaiheessa rakkauden meressä. Kutupuuhiin olisi kauhea kiire, ihan vain jotta pysyisi parvessa mukana. Nikunlaakso muistuttaa, että 18-vuotiaista noin puolet on joskus seurustellut ja niin ikään puolet on harrastanut seksiä. Se tarkoittaa sitä, että on myös hyvin suuri joukko, joka alle kaksikymppisenä ei ole tehnyt kumpaakaan.

”19-vuotias, joka ei ole käynyt treffeillä, ei ole mikään kummajainen. Ei haittaa, vaikka alkaisi vasta 30-vuotiaana seurustelemaan tai harrastamaan seksiä. Eletty elämä kyllä tuo kokemuksia vastaan”, Nikunlaakso sanoo.

Sitä paitsi sinkkuus on upeaa aikaa. Kuten suuri meren ystävä Tove Jansson sanoi, vapaus on paras asia. Sinkkuna saa purjehtia juuri kuten tykkää ja nauttia meren antimista. Mikirotta eli Mikael Sundbergikin on tyytyväinen tämänhetkiseen tilanteeseensa.

”On kivaa olla sinkku, ei sitä tarvitse liikaa murehtia. Onneksi mulla on mun koira, joka kuuntelee ja ottaa vastaan mun hipsutuksia.”

Eli ei muuta kuin pyrstö pystyyn ja ulapalle. Kunnes sopiva ankkuripaikka löytyy, the world is your oyster.

Näin onnistut Tinderissä:

Toiset suhtautuvat Tinderiin egoa buustaavana pelinä, mutta jotkut ovat löytäneet sieltä myös sielunkumppaninsa. Näillä muutamalla vinkillä voit kasvattaa mahdollisuuksiasi unelmien matchin löytämiseksi.

Tekstistä: Kirjoita bioon edes jotain! Kerro itsestäsi jotain olennaista ja kivaa, avaa hauskalla puujalkavitsillä tai kerro, mikä sinua on viime aikoina inspiroinut. Paremman puutteessa emojirimpsukin voi toimia.

Jos kerrot biossa sinulle tärkeistä arvoista ja harrastuksista, keräät todennäköisesti enemmän matcheja sellaisilta ihmisiltä, jotka arvostavat samoja asioita. Muista, että myös erilaisuus voi yhdistää!

Biossa voi osoittaa oman herkkyytensä, ujoutensa, rohkeutensa tai hauskuutensa. Anna persoonasi tulla läpi.

Etsitkö jotain vakavaa vai kevyttä heilastelua? Voit kertoa siitä suoraan jo biossa, niin muut voivat arvioida, oletteko etsimässä samanlaista seuraa.

Anna kaverisi tarkastaa Tinder-profiilisi! He voivat sanoa, annatko itsestäsi totuudenmukaisen ja kiinnostavan kuvan muille ihmisille.

Kuvista: Laita profiiliin useampi kuva itsestäsi. Laadukkaat kuvat keräävät enemmän tykkäyksiä kuin tietokonetuolilla alaviistosta otetut tärähtäneet selfiet. Hymy herättää huomion, mutta jos se ei missään tapauksessa ole juttusi, niin hymykuvaa ei tarvitse laittaa.

Harrastuskuvat kertovat paljon ihmisestä, mutta tietysti on hyvä viestiä, että elämässä on muutakin kuin golf tai kuntosali.

Vessassa otetut peiliselfiet, kännikuvat ja nopeat lasit voivat kieliä joko huippuun hiotusta ironisesta estetiikasta tai sitten vain huonoista elämänvalinnoista.

Tinderissä monet tekevät päätöksiä kuvien perusteella, eli niihin kannattaa panostaa. Seuraavilla askeleilla kuvilla ei ole enää niin väliä, kun tilalle astuu ihmisten välinen kemia, persoonallisuudet ja muut henkimaailman asiat.

Mieti kaksi kertaa, ennen kuin laitat mielestäsi vitsikkään kuvan Tinderiin. Onko perseen vilauttaminen vuoren huipulla tai humalainen nosturista roikkuminen juuri se, mitä haluat itsestäsi kertoa?

Vältä näitä:

★ Älä kirjoita opintojen paikalle ”elämänkoulu”

★ Kehen yrität oikeasti tehdä vaikutuksen sillä viiden kilon turskalla?

★ Kliseet: ”kysymällä selviää lisää” tai ”äiti suosittelee” ovat moneen kertaan nähtyjä ja kuultuja.

★ Kukaan muu ei varmaan tykkää viinistä ja matkustelusta.

★ Tiukkojen vaatimusten esittäminen kumppanista antaa ylimielisen kuvan.

Näin onnistut treffeillä:

Käytä näitä:

★ Ennen treffejä: käy suihkussa ja pistä päälle mukavat, siistit vaatteet. Tee ennen lähtöä hetken aikaa jotakin, missä olet hyvä. Itsensä tunteminen viehättäväksi ja itse varmaksi helpottaa jännitystä.

★ Aseta aivot oikeaan asentoon treffejä varten. Avoin ja utelias mieli vie pitkälle.

★ Keksi jotain hauskaa tekemistä treffeille. Kahvilla istuminen menee helposti työhaastatteluksi. Kokeilkaa metsäretkeä, huvipuistossa kävelyä tai biljardin pelaamista.

★ Kysele treffikaveriltasi asioita! Lempisarjoja, lempikirjaa, lapsuuden toiveammattia, parasta keikkamuistoa, kenet hän kutsuisi illallisvieraaksi, jos saisi pyytää kenet tahansa.

★ Muista käytöstavat! Ole kohtelias sekä treffikumppanille että muillekin, kuten tarjoilijoille.

★ Ole rehellinen. Jos ensimmäisillä treffeillä ei kipinöinyt, ei toisille treffeille tarvitse lähteä.

Vältä näitä:

★ Älä mene treffeille kännissä tai myöhässä.

★ Yleisesti vältettäviä puheenaiheita ensitreffeillä: eksät ja viimeaikaiset deittailukokemukset, negatiivinen blästäys huonosta työ­ tai koulupäivästä, vanhemmat, intensiiviset politiikkakeskustelut, rajut henkilökohtaiset traumat. Näistä asioista voi jutella lisää sitten, kun tunnette toisenne paremmin.

★ ”Taidat olla wifi, koska tunnen selkeän yhteyden”. Ulkoa opetellut iskulauseet harvoin toimivat yhtä hyvin kuin hienovarainen flirttailu ja fiksu ja rento keskustelu.

★ Ensitreffeillä ei kannata mennä hienoon ravintolaan tai muullekaan pitkälle reissulle. Jos välillänne ei ole kipinää, saatat olla jumissa huonoilla treffeillä jälkiruokaan asti.

★ Rahalla, saavutuksilla ja kontakteilla kerskuminen ei ole yhtä kuin vaikutuksen tekeminen.

★ Älä räplää puhelinta kesken treffien!

Juttu on julkaistu 10.8. imestyneessä Improbatur 3/2020 -lehdessä.

Jaa: