Awak Kuier on lukiolainen, joka pystyy kurottamaan yli kolmeen metriin, ja siksi koripallomaailmassa kohistaan nyt hänestä

Henkilöt

Awak Kuier osaa poikkeuksellisen tempun: donkin. Silti häntä kiinnostaa muukin kuin menestyminen koripalloilijana.


Säde Mäkipää
Evelin Kask

Suomalainen huippulupaus. Superlahjakkuus. Suomen suurin lupaus.

”Ei tällaista ole oikeasti nähty koskaan Suomessa.”

Näin mediaotsikot kuvailevat 18-vuotiasta Awak Kuieria. Hän käy kolmatta vuotta Mäkelänrinteen urheilulukiota ja treenaa siellä joka arkipäivä sitä, missä on todella hyvä: koripalloa.

Kuierista löytyy nopealla googlauksella juttu jokaisesta isosta suomalaismediasta, mutta hype ei ole ainoastaan kansallista. Valmentaja Pekka Salminen on kertonut, että saa jatkuvasti vastailla ulkomaisten pelaaja-agenttien, seurojen ja yliopistojen puhelinsoittoihin ja maileihin. He kaikki haluaisivat Kuierin omiin riveihinsä.

Kuieria käsittelevissä jutuissa esiintyy usein sana ”poikkeuksellinen”: hän on poikkeuksellisen pitkä nainen (194 senttiä), hänellä on poikkeuksellisen pitkä syliväli (yli kaksi metriä) ja hän osaa tehdä poikkeuksellisen hienon tempun: donkin.

Mutta kun Kuier istuu Mäkelänrinteen uintikeskuksen kahviossa, tuntuu siltä, että ainut poikkeuksellinen asia on taas yksi toimittaja paikalla, ja ehkä sekin, kuinka ystävällinen Kuier on, vaikka härdelli ei varmasti jatkuvasti miellytä.

”En olisi itse uskonut, että saan näin paljon huomiota. Siinä on plussia ja miinuksia. Toisaalta on siistiä, että jotkut lapset ja nuoret tulevat sanomaan, että he tykkäävät katsoa pelejäni ja haluavat olla samantyylisiä pelaajia kuin minä, mutta välillä se menee yli, kun kadullakin mut huomataan helposti. Ei
huomio ole mitenkään noussut päähän, teen ihan samalla tavalla töitä kuin ennenkin”, Kuier pohtii.

Maailmanlaajuista huomiota Kuier herätti 15-vuotiaana ollessaan Basketball Without Borders -leirillä New Orleansissa. Siellä hän teki donkin, eli hyppäsi ilmaan ja iski pallon alaspäin koriin.

Donkkaus on koripallon varmasti tunnetuin temppu, joka vaatii valtavasti ponnistusvoimaa ja usein myös pituutta. Melko harva naiskoripalloilija kykenee donkkiin.

New Orleansin leirillä joku onnistui taltioimaan Kuierin donkkauksen, ja video jaettiin maailman tunnetuimman koripalloliigan NBA:n Twitter-tilillä. Pian viestejä ja yhteistyöpyyntöjä alkoi sadella.

Ensimmäisen donkkinsa Kuier onnistui kuitenkin upottamaan Kotkassa, silloisen joukkueensa Kotkan Peli-Karhujen treenien jälkeen. ”Jäimme kaverin kanssa treenien jälkeen pelleilemään ja kokeilin donkkia. Se onnistui ja ajattelin että wou, pystyn tekemään tämän.”

Kuierin perhe on kotoisin Sudanista ja saapunut Suomeen Kuierin ollessa kaksivuotias. Perhe asettui asumaan Karhulaan Kotkaan. Koripalloilun Kuier aloitti lapsena kaverin innostamana. Hän pelasi Kotkan Peli-Karhuissa, kunnes lukion alkaessa hänelle ehdotettiin muuttoa Helsinkiin ja lukion käymistä Mäkelänrinteessä, missä toimii Helsinki Basketball Academy.

HBA on Suomen koripalloliiton ja pääkaupunkiseudun urheiluoppilaitosten yhteistyöohjelma, jossa potentiaalisille tuleville ja nykyisille nuorisomaajoukkuepelaajille tarjotaan mahdollisuus ympärivuotiseen, maajoukkuetasoiseen ammattivalmennukseen. HBA:han Kuieria houkutteli muun muassa Suomen naismaajoukkueen valmentaja Pekka Salminen.

Kuier kävi lukiota Kotkassa kaksi kuukautta, mutta pelireissuja ja harjoituksia oli niin paljon, että täysipäiväinen lukio-opiskelu kävi mahdottomaksi. Niinpä Kuier muutti ensin serkkujensa luokse Helsinkiin, ja pian koko perhe seurasi perässä.

”Aluksi en halunnut tulla, vaikka Pekka kyseli. Halusin kuitenkin kovasti kehittyä ja harkitsin pitkään. Sain kuulla kavereilta, millaista täällä on, ja että kyllä täällä pääsee kehittymään. Päätin ottaa riskin, ja ainakin tähän mennessä kaikki on mennyt ihan hyvin. Päätös muuttaa on ollut elämäni suurin asia”, Kuier sanoo.

Kuierin unelma on päästä pelaamaan naisten pääsarjassa WNBA:ssa Yhdysvalloissa. Siellä ei toistaiseksi ole pelannut vielä yhtäkään suomalaista. Juuri nyt Kuier kuitenkin pelaa Suomen maajoukkueessa sekä naisten korisliigassa HBA:n paidassa.

Lokakuisena torstai-iltana Mäkelänrinteen uintikeskuksen lehtereillä on naisten pelien katsojamääriin nähden mukavasti porukkaa. HBA kohtaa Espoo Basket Teamin eli EBT:n. Ennen pelin alkamista Suomen suurlupaus Kuier ja osa hänen joukkuekavereistaan tanssahtelevat jonkinlaista hassunhauskaa kannustustanssia.

Pelin ensimmäinen neljännes ei HBA:n osalta tosin ole kovin riemukas. Kun pelikellossa on kuusi minuuttia jäljellä, Kuier onnistuu avaamaan kolmen pisteen heitolla HBA:n pistetilin. Kolmen minuutin päästä seuraa kahden pisteen kori. Ne ovat koko joukkueen ensimmäiset viisi pistettä pelissä.

”Psyka on yksi lempiaineistani, se on mielenkiintoista ja meillä on tosi hyvä ope.”

Kun ihminen on poikkeuksellisen hyvä jossakin, siitä tulee helposti häntä määrittävä tekijä. Awak Kuier on muutakin kuin koripalloilija. Hän on muun muassa vastikään täysi-ikäistynyt lukiolainen. ”Psyka on yksi lempiaineistani, se on mielenkiintoista ja meillä on tosi hyvä ope. Jos koripallosta ei sittenkään tule ammattia, toivon että voisin tehdä jotakin psykologiaan liittyvää. Haluan myös ehdottomasti tulevaisuudessa opiskella”, Kuier pohtii.

Ja kun poikkeukselliset taidot käyvät muulle maailmalle ilmi, rima kohotetaan korkealle.

Kukaan ei kuitenkaan voi aina onnistua. EBT:n ja HBA:n välisessä ottelussa ollaan päästy viimeiselle neljännekselle. Kuier on vapaaheittoviivalla. Kumpikaan heitto ei uppoa koriin.

”Kun mut on huomattu, niin ihmiset kritisoivat aika paljon. Välillä oletetaan, että aina pitäisi mennä hyvin. Mutta onneksi se ei mene tunteisiin. Jos on ollut huono peli, niin yritän aina oppia siitä jotain.”

Awak Kuierin rima on tasan kolmen metrin ja viiden sentin korkeudessa. Toisin kuin yksikään toinen suomalainen naiskoripalloilija, Kuier kykenee aina välillä ponnistamaan, ojentamaan vartaloaan ja kättään, tarttumaan korirenkaaseen ja ylittämään sen.

Peli päättyy Mäkelänrinteen uintikeskuksessa HBA:n tappioon pistein 73-86. Silti Kuier on ottelun pistetilaston ykkönen. Jonakin päivänä hän voi olla tilastojen kärjessä WNBA:ssa, tai vaikka korkeakoulun tenttituloksissa.

Juttu on julkaistu 11.11. ilmestyneessä Improbatur 4/2019 -lehdessä.

 

Jaa: